Letošní Colours of Ostrava potvrzuje dalšího hosta. Francouzští Justice k nám přijedou vůbec poprvé

Praha/Ostrava – Letošní ročník festivalu Colours of Ostrava už ohlásil účast hvězdných interpretů včetně Jamiroquai, Imagine Dragons, Norah Jones, Birdy, Midnight Oil nebo LP. Do výčtu se nyní přidává jedna z nejúspěšnějších elektronických formací, francouzská dvojice Justice.

Francouzská dvojice Justice přijede poprvé se svojí působivou světelnou show a mimořádnou taneční energií do České republiky. Zařadí se na program letošního ročníku festivalu Colours of Ostrava vedle dalších hvězd, jako jsou Jamiroquai, Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Midnight Oil, Moderat nebo LP.

Justice znamenali naprostou senzaci hudebního světa hned po vydání své debutové desky Cross. Díky ní se stali nejen stadionovou hvězdou, ale vysloužili si i nominaci na MTV Video Music Awards a dvě nominace na Grammy. Záhy vyjeli na turné po největších světových festivalech, kde zazářili svou mimořádnou směsí techna, popu, R&B, electra, funku a metalu.

Druhé album s názvem Audio, Video, Disco vydali v roce 2011. Tvorbu zde naplnili zvukem sedmdesátkového rocku, jenž vzdával hold legendám jako Queen, Yes nebo Prince. Nyní se po pěti letech konečně vrátili s novým počinem, třetí studiovou deskou, kterou přední hudební magazín NME označil za „téměř dokonalou taneční nahrávku”.

„Letos se nám podařilo i díky posunu termínu sestavit neuvěřitelně silný a nabitý hudební program, který v historii festivalu, a troufám si říci i obecně tuzemských akcí, nemá obdoby. Vedle výše uvedených největších jmen Colours nabídnou také domácí premiéry výjimečných hudebníků, kteří nyní sbírají v zahraničí nadšené kritiky i nominace na prestižní ceny jako Benjamin Clementine, Michael Kiwanuka nebo Laura Mvula. Velmi mě také těší návraty v nových sestavách – Afro Celt Sound System, UNKLE nebo Faada Freddy,” říká na úvod ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová. 

Podle Holušové si na své přijdou hudební fajnšmekři. Na letošním ročníku totiž vystoupí jazzový saxofonista Dony McCasline, který spolupracoval s Davidem Bowiem na jeho posledním albu Blackstar, nebo španělsko-francouzské duo Dorantes & Renaud Garcia-Fons, které ve své tvorbě spojuje flamencový klavír a kontrabas. Ostravu svou návštěvou poctí také americká soulová formace St. Paul & The Broken Bones s neuvěřitelně energickým frontmanem. Dále jsou potvrzeni britští Teleman nebo němečtí Roosevelt.

Lákadlem letošního ročníku festivalu jsou také jedinečné jednorázové projekty. Na jednom pódiu zde společně vystoupí zpěvák Michal Hrůza s kapelou a více než padesáti členy Janáčkovy filharmonie Ostrava. „Jsem rád, že budeme moci na jednom z našich nejlepších festivalů uvést písničky, které lidi znají ve zcela nových aranžích. Pod taktovkou dirigenta Martina Hyblera zahrajeme společně s ostravskou filharmonií. A já už se moc těším,” říká Michal Hrůza.

„Každé vystoupení na Colours of Ostrava je pro nás příjemným hudebním zpestřením. Je to šance představit se publiku trochu méně tradičně, prostě jinak. Navíc je to také výzva – jedná se o úplně nový projekt, který v Ostravě zazní vůbec poprvé a o to zajímavější je i jeho příprava. Navíc Michal Hrůza patří k nejvýraznějším osobnostem české hudební scény. Věřím, že propojením Janáčkovy filharmonie s ním a jeho kapelou právě na Colours of Ostrava vznikne něco zcela mimořádného,” uvádí ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava Jan Žemla.

Jednotlivé skladby pro symfonický orchestr rozepsal Karel Heřman, klávesista Kapely Hrůzy, zazní průřez Michalovou tvorbou, ale i zbrusu nové písně z alba, které Michal vydá v květnu letošního roku. Projekt vzniká pod producentským dohledem Bon Art Orchestra.

Poprvé na Colours vystoupí také společný americko-český hudebně-vizuálně-světelný projekt Williama Close and The Earth Harp a Lenky Morávkové and Bohemian Cristal Instrument. Dva hudebníci a konstruktéři unikátních nástrojů představí harfu Williama Close, kterého doprovodí šestičlenná kapela. Struny harfy však budou napnuty ve čtyřicetimetrové délce z Fresh Stage až na protilehlou konstrukci balkonu.

V průběhu čtyř festivalových dnů proběhne také druhý ročník mezinárodního diskuzního fóra Meltingpot. „O loňskou premiéru byl mezi návštěvníky obrovský zájem a většina z nich se v naší anketě vyslovila, že podobné fórum má na festivalu smysl,” říká ředitel pořádajícího neziskového spolku Antonín Parma. Letos tak na několika scénách vystoupí domácí i zahraniční osobnosti z oblasti vzdělávání, osobního rozvoje, ekonomie, umění a kultury, ochrany lidských práv či cestovatelství. Podle Parmy spíše než konferencí chtějí být platformou, kde si návštěvníci mohou dobít energii skrze osobní příběhy.

Kromě diskuzí nebude chybět ani doprovodný program plný divadelních představení, workshopů, filmových projekcí, výstav, výtvarných aktivit. Součástí bude také Design zóna s uměleckou tvorbou z oblasti designu a módy.

Festival Colours of Ostrava 2017 proběhne ve dnech 19. až 22. července 2017. Vstupenky jsou v prodeji na www.colours.cz a v síti Ticketpro.  

Související

Jaroslav Dušek Glosa

Události Petra Nutila: Jaroslav „Rakovina“ Dušek, podvody Penamu a Barbenheimer

Internet je podivuhodné místo. Lidé si od něj slibovali apriori snadno dostupné veškeré vědění lidstva a rychlou výměnu informací, ukázalo se však, že je to jen zatím nejefektivnější platforma, kde lze zabíjet čas, či hádat se a bojovat o virtuální fusekli. Stal se místem, jež nejen kvůli algoritmům, ale hlavně lidské povaze nade vše miluje konflikt, lži, polopravdy a stupidní obsah. Uplynulý týden je toho zářným příkladem. 
Hudební festival Colours of Ostrava

Program prvního dne Colours of Ostrava vyvrcholil koncertem Twenty One Pilots

Program prvního dne festivalu Colours of Ostrava dnes vyvrcholil dva roky očekávaným koncertem americké kapely Twenty One Pilots. Sledovalo jej na 40.000 návštěvníků. Jde ale jen o odhad, pořadatelé už několik let přesná čísla návštěvnosti neuvádějí. Festival v Dolních Vítkovicích do soboty nabídne vystoupení umělců z 32 zemí světa. V dalších dnech se představí i kapela The Killers, zpěvačka LP či producent a DJ Martin Garrix.

Více souvisejících

Colours of Ostrava Birdy LP (zpěvačka) skupina alt-J Michal Hrůza (zpěvák) Janáčkova filharmonie Ostrava

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy