Carlos Santana je fascinován africkou hudbou, představil píseň z nového alba

Mexický kytarista Carlos Santana představil v pondělí první píseň ze svého nového alba Africa Speaks, které vyjde koncem jara a které je inspirováno, jak název napovídá, africkými rytmy. Santana uvedl nový singl Los Invisibles v Mexiku, kde odehraje tento týden několik koncertů. Poté se jedenasedmdesátiletý hudebník vrátí do USA, kde žije a kde na turné oslaví padesát let od legendárního festivalu Woodstock i od své první desky.

"Jsem Mexičan, ale vždycky mě fascinovala africká hudba," řekl Santana v Mexiku ke své nové desce. Spolupracoval na ní mimo jiné se španělskou zpěvačkou s africkými kořeny známou jako Buika, s britskou zpěvačkou s karibskými předky Laurou Mvula a se svou manželkou a bubenicí Cindy Blackmanovou.

Z rodného Mexika se Santana vrátí do Spojených států, kde oslaví na turné hned několik výročí. Připomene jednak dvacet let od své veleúspěšné desky Supernatural, která mu v roce 2000 vynesla osm cen Grammy, ale také půlstoletí od vydání svého prvního alba Santana a od festivalu Woodstock.

"Padesát let uteklo rychle, ale já se nyní cítím dokonce mladší a mám více energie než tehdy," řekl Santana časopisu Rolling Stone loni na podzim při oznámení turné.

Už svým druhým albem Abraxas (1970) se Santana zapsal do rockových čítanek, pochází z něj totiž i jeho největší hity Black Magic Woman, Oye como va či Samba Pa Ti. Po úspěšných 70. letech, kdy vydával skoro každý rok jednu desku, a méně úspěšných 80. letech, slavil Santana návrat na vrchní příčky hitparád v roce 1999 albem Supernatural.

Syn Španělky a mexického indiána Santana je některými považován za nejlepšího kytaristu všech dob, který fúzováním hudebních stylů, především blues a afrických a latinskoamerických rytmů, vytvořil vlastní originál.

Související

Více souvisejících

Carlos Santana Hudba Mexiko kultura

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy