Pavel Šporcl hrál i v punkevních jeskyních. Kde překvapí teď?

Ostrava - ROZHOVOR - Společné vystoupení houslového mága Pavla Šporcla, jeho romské cimbálovky a Janáčkovy filharmonie Ostrava pod vedením dirigenta Františka Drse Gipsy Way - orchestral odstartuje 26. září 2013 od 19 hodin cyklus koncertů Janáčkovy filharmonie v multifunkční aule Gong. V programu zaznějí vedle temperamentních cikánských, rumunských a maďarských skladeb také klasické kousky jako např.  Chačaturjanův Šavlový tanec či Brahmsův Uherský tanec.

Zdroj: YouTube

Je jen málo umělců, jejichž jména se obyčejnému člověku vybaví, když se řekne klasická hudba.  Houslista Pavel Šporcl je bezpochyby jedním z nich. Do širšího povědomí se zapsal samozřejmě hlavně díky své virtuózní hře, ale svou roli sehrála i jeho originální image (šátky, košile apod.), netradiční vzhled nástroje (modré housle z dílny J. B. Špidlena) a také jeho přesahy do dalších hudebních žánrů (Sporclein – popová muzika, Gipsy Way – cikánský folkór). A právě posledně jmenovaný projekt patří k těm nejúspěšnějším a nejžádanějším.  Spojuje Šporclovu virtuozitu s živelností a osobitým umem vynikající slovenské cimbálovky Romano Stilo Ensemble a opět dobývá česká i zahraniční pódia. Turné Pavla Šporcla Gipsy Way – orchestral  (ve spojení se symfonickým orchestrem) tak navazuje na to nejlepší, co český houslový virtuóz předvedl spolu s mistry cikánské cimbálovky na  150 koncertech v České republice, na Slovensku, v Německu, Anglii, Švýcarsku či v Rusku. Gipsy way - orchestral se v ostravském Gongu objeví v podobě rozšířené o další skladby a o nová aranžmá. V aranžmá Františka Drse zazní např. skladby: P. de Sarasateho, J. Brahmse, J. Masseneta, G. Bizeta, E. Moricconeho, J. Williamse, G. Boulangera, V. Montiho.

„Na našich koncertech jsme si užívali společně s diváky zcela neopakovatelné zážitky. Možná proto je mottem mého nového turné se symfonickým orchestrem Krása a radost ze života jako neopakovatelné kouzlo okamžiku. Nadšení posluchačů nás přesvědčilo, že bychom měli lidem naši hudební lahůdku ještě nabídnout: v tomto případě navíc s plným zvukem symfonického orchestru," řekl Pavel Šporcl.

Projekt Gipsy Way vznikl před 4 roky, kdy Pavla Šporcla slovenská skupina Romano Stilo pozvala na benefiční koncert do Bratislavy, kde se zrodil nápad na společné CD a následovalo i turné. Se souborem Romano Stilo Šporcl ukončil spolupráci více než před rokem. Současná kapela Gipsy Way byla sice složena pro toto turné, ale hraje i samostatně. Před ostravským vystoupením jsme Pavla Šporcla požádali o krátký rozhovor.

Co se Vám vybaví, když se řekne Janáčkova filharmonie Ostrava?

Skvělý orchestr s výbornými muzikanty. S Janáčkovou filharmonií jsem odehrál mnoho úspěšných koncertů.  Spolupráce je vždy velmi profesionální, příjemná a to mě baví.

Jste pověstný svou originální image, hrajete na modré housle, pořádáte exkurzy do jiných hudebních žánrů. Co Vás k tomu vede?

Láska k hudbě. Snaha zpřístupnit klasickou hudbu i dnešním posluchačům, předat můj osobní pohled na hudbu a získávat stále nové posluchače.

Kde se podle Vás skrývají zatím nevyužívané možnosti prezentace tzv. vážné hudby?

Myslím, že by se vztah k hudbě a zájem o umění vůbec, měl pěstovat již od dětství. Mnoho lidí dostane příležitost setkat se s klasikou až v pozdějším věku a zcela náhodou zjistí, o jak krásné zážitky a vjemy léta přicházel. A to je škoda.  K všeobecné prezentaci vážné hudby někdy jistě chybí dostatek financí, náklonnost médií a určitý druh odvahy.

Program nazvaný Gipsy Way je velmi úspěšný.  Brzy se dočká 200. reprízy a vyvezl jste jej i do zahraničí. Jak reagovalo publikum v Japonsku nebo v Číně?

Všude je program přijímán velmi podobně, tzn. s obrovským úspěchem. Ať jsme hráli v Číně, Rusku, Francii, Anglii či německém kostele, všude lidé doslova křičeli bravo. Na  95 procentech koncertů jsme  zažili úžasnou atmosféru v hledišti, ovace vestoje, krásné pocity. Samozřejmě jsem rád, že se mi podařilo tento program zúročit. A protože v cikánské hudbě neexistují pro interprety přísná pravidla, zahrajeme pokaždé maličko jinak. I to je důvodem, proč se na každý další koncert s tímto programem tolik těším.

Kde se vzalo Vaše okouzlení romskou hudbou?

Líbí se mi melodie i harmonie, temperament a obrovská vřelost. Cikánští virtuózové byli vždy skvělí houslisté a já je od malička poslouchal. Sám jsem hrál v dudácké kapele, moje maminka tančila v lidovém souboru, a tak jsem měl od dětství k folklóru velmi blízko. Ale nejvíc mě asi nadchl cimbál. Ještě než jsem se dal dohromady s cikánskou kapelou, hrál jsem často s cimbálkou z Moravy a vždy jsem si to moc užil.

Chystáte nějaký další originální projekt?

Snažím se, aby všechny mé projekty byly originální, a věřím, že i mé koncerty klasické hudby jsou jiné. Vloni jsem odjel turné s projektem Sporcelain, na kterém jsem ukázal svůj pohled na moderní, popovou hudbu. V září mi vyjde nová deska Moje houslové legendy, na které jsem nahrál virtuózní skladby slavných českých houslistů minulosti, jako byli Kubelík, Kocian, Ondříček, Drdla a další. Tento program představím na stejnojmenném podzimním turné a samozřejmě znovu zavítám i do Ostravy.

Máte nějaký hudební sen?

Život bez snů a jejich naplnění si ani nedovedu představit. Mám ale vnitřní pocit, že pokud se mají sny naplnit, neměly by se napřed prozrazovat.

Jak často a jak dlouho zkoušíte?

Na housle cvičím 3 – 4 hodiny denně.

V hudebním světě je velká konkurence, co je podle Vás důležité, aby se člověk dokázal prosadit?

Být připraven. Dnes se to, že člověk hraje dobře, pokládá za naprosto samozřejmé. Hudebník musí být flexibilní, mít schopnost obsáhnout velký repertoár, aby byl schopen hrát takřka každý večer jiný program. Musí mít dobré PR a také štěstí. Je to takový balíček. Pro mě je ale nejdůležitější, že miluju to, co dělám. Bez toho by byl úspěch pro mě bezcenný.

Který okamžik ve Vašem životě považujete za nezapomenutelný? A proč?

Nejsilnějším okamžikem v mém životě asi navždy zůstane nerození mých dcer. Profesních zážitků je opravdu mnoho: moje první veřejné vystoupení, první setkání s prof. Václavem Snítilem, s Itzhakem Perlmanem, Dorothy Delay, první koncert s Českou filharmonií...

V Ostravě budete v září s Janáčkovou filharmonií vystupovat v bývalém plynojemu. Na jakém nejzvláštnějším místě jste koncertoval?

Koncertoval jsem na různých místech. Baví mě objevovat nové prostory. Vloni jsem například pro svůj pražský koncert turné Sporcelain vybral Terminál 2 Letiště Václava Havla.  Hrál jsem také na vlakových nádražích, na břehu jezera, v punkevních jeskyních, kde mi nad hlavou létali netopýři, třikrát jsem vyprodal legendární Lucernu...

Letos na jaře jste oslavil 40. narozeniny. Přejeme dodatečně všechno nejlepší a ještě hodně úspěšných koncertů i CD. A co Vy byste popřál Janáčkově filharmonii k jejím blížícím se 60. narozeninám?

Aby měla co nejvíc spokojených hráčů i posluchačů.

Související

Alessandro Taverna

Zázračný klavírista vystoupí s Janáčkovou filharmonií v Ostravě

Ostrava – Italský klavírista Alessandro Taverna je považován za nástupce legendárního Artura Benedettiho Mechelageliho. Taverna v šesti letech objevil svůj zázračný hudební talent a postupně se stal jedním z nejuznávanějších klavíristů současnosti. S Janáčkovou filharmonií vystoupí na koncertě nazvaném „Geniální Šostakovič a zázračný klavírista“.

Více souvisejících

Janáčkova filharmonie Ostrava Pavel Šporcl

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy