RECENZE: Podzemní železnice je román zalitý potem a krví. Ožívá v něm obraz amerického Jihu před občanskou válkou

RECENZE – Román Podzemní železnice afroamerického spisovatele Colsona Whiteheada velmi naturalisticky zobrazuje život na americkém Jihu v první polovině 19. století. Očima otrokyně Cory čtenář sleduje vztahy mezi otroky na plantáži, krutost společnosti nebo strastiplnou cestu za svobodou. Whitehead se tímto románem zařadil mezi současné hvězdy světové literatury.

Mladá dívka Cora se narodila na jedné plantáži v Georgii. Když jí bylo deset, její matce Mabel se podařilo jako jedné z mála uprchnout. Zanechala samotinkou Coru napospas hrůzám a těžkému živoření na plantáží. Jednoho dne ji oslovil Ceasar s návrhem utéct z plantáže. Po udeření správného okamžiku se to dvojici podařilo a míří Jižní Karolíny.  V Jižní Karolíně na ně čekala řada novinek jako změna identity, placená práce nebo chození do školy. Tamní doktoři usilovali donutit černošské obyvatelstvo k dobrovolné sterilizaci a na mužích testovali, jak vypadá průběh neléčené syfilidy. Idyla spokojeného života je po nějaké době narušena, kdy jsou Cora i Ceasar odhaleni lovci. Ceasara zabijí a Coře se úplnou náhodou podaří uniknout do dalšího státu. Co ji čeká tentokrát?

Colson Whitehead není na poli literatury žádným nováčkem. Debutoval již v roce 1999 se spekulativní fikcí Intuicionistka, na níž navázal historickým románem Dny Johna Henryho, nejvíce rozruchu vzbudil zombie thrillerem Zóna číslo jedna. Whitehead velmi rád experimentuje, co nová kniha, to jiný žánr. Tímto přístupem by se mohl rovnat nobelovkou oceňovanému autorovi J.M. Coatzeemu, který kromě žánrově rozmanitosti přepisuje příběh svého života velmi fikčním způsobem.  Podzemní železnice je autorovým šestým románem, který mu vynesl kromě mnoha cen (Pulitzerova cena nebo Booker prize) také uznání od slavných osobností jako bývalý prezident Barack Obama nebo televizní superhvězda Oprah Winfreyová. Myšlenka napsat román o otrokářství v Americe se zrodila kolem roku 2000, kdy protagonistou měl být černošský mladík, kterého po více než deseti letech vyměnil za ženskou hrdinku. Autor si dával na čas, aby dokázal věrohodně zachytit celou problematiku a jako rukopis „dozrál“.  Název románu vychází ze skutečné podzemní železnice, která mezi lety 1810–1850 sloužila jako síť tajných cest a bezpečných útočišť pro prchající otroky z amerického Jihu do svobodných států Severu. V románu má kromě fyzické podoby tato železnice i magický charakter, jakožto zprostředkovatel otrokova snu za svobodou. Sice se o ní hovoří, ale nikdo neví, kde se přesně nachází a kudy vede.  „Každý stát je jiný. Každý nabízí určité příležitosti a má vlastní zvyky a způsoby, jak se vypořádávat s různými věcmi. Než dorazíte do poslední zastávky, můžete projet křížem krážem celou zemi,“ říká na konto států jedna z postav.

První třetina knihy svým velmi naturalistickým laděním může připomínat oscarový snímek 12 let v řetězech, neboť dvojice zmíněných děl mistrně vykresluje formy násilí páchaného na černoších. Od prodeje černochů, znásilňování žen, potrestání uprchlíků až po honbu lovců otroků za kořistí. Může se zdát, že hlavní snahou knihy je převyprávět příběh jedné ženy toužící po svém místě na světě, ale ona také nabízí přesvědčivou reflexi amerických dějin.  Hlavní hrdinka v průběhu děje navštíví několik států, z nichž každý má svůj ojedinělý časoprostor a historický kontext. Historie je v románu ohnuta potřebám autora, který spíše, než po faktech prahne po pravdě. Ostatně se tím Whitehead ani netají, že si vytvořil alternativní historii.   Na Podzemní železnici můžeme pohlížet mnoha způsoby – jako na historický román opepřený trochou fantazie, na román reflektující současné dění ve Spojených státech nebo na silný příběh černošské ženy bojující za svobodu. Ať už je čtenářův pohled jakýkoliv, síla Whiteheadova rukopisu v něm bude ještě nějakou dobu rezonovat.

Výhodou je, že se autor nepokouší o vtíravé společenské přesvědčování, ale naopak jde na to cestou překračování stereotypů o černé zkušenosti. Nejen proto je kniha ojedinělým čtenářským zážitkem.

Podzemní železnice / The Underground Railroad (2016)

Autor: Colin Whitehead

Překlad: Jan Dvořák, Alžběta Dvořáková

Počet stran: 328 stran

Vydáno: 1. vydání 2018, Jota

kniha Podzemní železnice Colson Whitehead Jota (nakladatelství) recenze

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy