Doba je vypjatá, dějiny jsou v pohybu, říká Procházková. Vychází její román Nekompromisně

Spisovatelka a scenáristka Iva Procházková je několikanásobnou držitelkou cen Magnesia Litera a Zlatá stuha, které získala za tvorbu pro děti a mládež. V posledních letech ale změnila žánr. Po kriminální sérii Vraždy v kruhu, do které patří dva romány a televizní seriál s Ivanem Trojanem, přichází s politickým thrillerem Nekompromisně.

Nový román Ivy Procházkové uvádí lapidární konstatování, že fantazii od reality odtrhnout nelze, protože jedno vyrůstá z druhého a v obojím je pravda. Vraždu investigativního novináře, který si bral na mušku vlivné oligarchy a politiky, čtenáři rychle rozeznají jako jedno z takových setkání fantazie a pravdy.  “Nekompromisně je příběh o naší společnosti, o našem nebezpečném přešlapování, váhání a odmítání zodpovědnosti,” říká Procházková. Na politicko-společenském pozadí sleduje osudy lidí z české současnosti, kteří nejsou ani démoničtí, ani andělští, ale kterým náhlé události vzaly klid a půdu pod nohama. “Doba je vypjatá, dějiny jsou v pohybu, ten pohyb se pokouším reflektovat,” dodává autorka.  V příběhu na sebe narážejí především postoje dospělých a jejich sotva plnoletých dětí. “Je jim devatenáct, mají ideály, odhalují pokrytectví svých rodičů a nepřijímají kompromisy se lží,” přibližuje Procházková, která psychologii náctiletých vystihla už v oceňovaném románu Nazí z roku 2009. Klíčový konflikt nastává mezi mladým Richardem a jeho otcem Štěpánem, kandidátem na europoslance, který má podle autorky mnoho rysů povědomých z dnešní politické scény u nás i za hranicemi.  S mimořádně spletitým vyšetřováním si má poradit komisařka Marta Stará, nenápadná a trochu nejistá kriminalistka. V příběhu se tak mísí prvky detektivky, politického thrilleru a rodinného dramatu, který přesahuje hranice Prahy i Česka. Iva Procházková se narodila roku 1953 v Olomouci. Dětství prožila kromě prvních tří let v Praze. Po maturitě na gymnáziu J. Nerudy nemohla z politických důvodů dále studovat. Prošla řadou zaměstnání, mimo jiné se živila jako kuchařka a uklizečka. V roce 1983 emigrovala se svým manželem, režisérem Ivanem Pokorným, a dětmi do Rakouska. Tam a posléze v Německu strávila jedenáct exilových let.

Psala divadelní hry a knihy, především pro děti a mládež. Několik jejích knih bylo oceněno prestižními literárními cenami v Čechách i v Německu a přeloženo do mnoha jazyků. Dvakrát získala cenu Magnesia Litera (Myši patří do nebe 2006, Nazí 2010). V Pasece dosud vyšly romány Otcové a bastardi, Nazí, Vraždy v kruhu a Dívky nalehko.

Související

Iva Procházková

Pro novou knižní edici Myši patří do nebe vytvořila Denisa Grimmová veškeré ilustrace. Kniha Ivy Procházkové i film Denisy Grimmové sbírají další ceny

Film Myši patří do nebe, inspirovaný stejnojmennou knihou spisovatelky Ivy Procházkové, získal Českého lva. Porazil tak Moje slunce Mad, drama nominované na Zlatý glóbus. Dobrodružný příběh o myši a lišákovi vychází z populární stejnojmenné knižní předlohy spisovatelky Ivy Procházkové. Obdržel mnoho cen, např. za nejlepší animovaný film na mezinárodním festivalu v Šanghaji, před pár dny získal Českého lva a nyní je nominován na Césara, francouzskou obdobu Oscarů.

Více souvisejících

Iva Procházková kniha Nekompromisně Paseka (nakladatelství)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy