RECENZE: Na světě nejsou vítězové ani poražení. Ale každý o něco usiluje

RECENZE – Jeden z nejlepších současných amerických spisovatelů Jeffrey Eugenides po letech mlčení vydal sbírku povídek. Zachycuje v nich obyčejné hrdiny, kteří celý svůj život o něco neúspěšně usilují. Ať už jde o úspěch, uznání nebo lásku. Ve sbírce vyniká Eugenidesův mistrovský cit pro jazyk a pro vhled do postav.

Jeffrey Eugenides je americký spisovatel řeckého původu. Za svůj život není nijak plodný autor. Vydal zatím tři romány a sbírku povídek. Právě prostřednictvím povídek vstoupil do literárního světa. První román Sebevraždy panen (česky Host, 2013) vydal po třicítce a další romány následovaly vždy s odstupem deseti let. Málokterý autor se může na počátku své dráhy pochlubit úspěchem, jenž následoval po vydání Sebevraždy panen. Reakce na román byly více než nadšené, komerční zájem obrovský a po šesti letech od vydání příběh nabyl i filmové podoby. Od té doby se Eugenides vypracoval na jednoho z nejlepších spisovatelů současné americké literatury.

Příchod sbírky povídek Z první ruky (česky Host, 2018) způsobil značnou nejistotu. Tento žánr se totiž v americké literatuře netěší zrovna vysokého postavení, přitom jej psali významní prozaici jako Edgar Allan Poe, William Faulkner nebo třeba Ernest Hemingway. Z první ruky obsahuje 10 povídek publikované v období let 1988 až 2017, tedy od začátku jeho literární kariéry až do současnosti. Vyskytují se v nich typičtí Eugenidesovi hrdinové. Lidé ničím zvlášť významní, ani důležití, naopak dychtiví po úspěchu a uznání ve společnosti. Každá z postav má pod svým vnějším obalem skryté ústřední konflikty, jež bilancují od smutku ke grotesce. Sami o sobě by byly schopné vydat na řadu samostatných románů. Eugenides po celou dobu obhajuje svůj titul mistrného vypravěče. Už od prvních stránek je patrné, že co povídka, to uspokojivý čtenářský zážitek. Tradiční nezmar povídek v podobě monotematičnosti je zde zažehnán. Zároveň se autor nebojí (především v novějších povídkách) reagovat na sociální otázky a okrajově zabrousit třeba do problematiky fenoménu #MeToo či nových médií. Právě v povídce „Z první ruky“ se vydává britský vysokoškolský učitel v letech na přednáškové turné po Spojených státech. Na jedné z akcí se seznámí se studentkou, která mu dává silně najevo své zalíbení. Večer po přednášce se dvojice objeví v hotelovém pokoji. To, co následuje je směsicí trapnosti, strachu a zmatení. Ráno si vymění několik textových zpráv, jež smaže z telefonu. Po deseti měsících se dozví, že jej dívka obvinila ze znásilnění, a tak učitel přichází nejen o rodinu, ale hlavně se musí vypořádat se soudem.

Jednou z nejsilnějších povídek souboru jsou „Stěžovatelky“, které pojednávají o dvou přítelkyních Cathy a Delly. Jedné je přes sedmdesát, druhá se blíží k devadesátce. Jejich přátelství trvá čtyřicet let a za tu dobu se leccos změnilo. Nejvíce po zdravotní stránce, neboť starší Delle byla diagnostikována stařecká demence. Nabízí se o otázka, zdali se zhasínající myslí bojovat nebo to po čase vzdát. V povídce „Pipeta“ je trefně zachycena situace žen, jež neustále odkládají těhotenství na „vhodnou“ chvíli, až je téměř pozdě. V „Rozmarných zahradách“ čtenář sleduje banální počínaní milostného čtyřúhelníku, v němž každý vychází jako ubožák. A v „Timeshare“ se prostřednictvím vypravěčova otce dozvídáme o jeho nejnovějším developerském projektu, jenž je už na první pohled zřejmě odsouzený k neúspěchu. Nakonec za tím vším je akorát tak spousta zbytečné práce. Eugenidesova sbírka povídek sice není takovým zážitkem jako je tomu v případě četby jeho románů, nicméně stále se jedná o velmi podařené čtivé dílko, které se dá zhltnout kdykoliv. Barvité postavy, jež napsal sám život nám připomínají, že na světě nejsou ani vítězové ani poražení, ale spíše ti, co o něco neustále usilují.

Z první ruky / Fresh Complaint (2017)

Autor: Jeffrey Eugenides

Překlad: Martina Neradová

Počet stran: 272 stran

Vydáno: 1. vydání 2018, Host

kniha Z první ruky Jeffrey Eugenides Host (nakladatelství) recenze

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy