RECENZE: Román Tohle je moře je taková zrodila se hvězda po argentinsku. Akorát magičtější a krutější

RECENZE – Muzikanty jako Kurt Cobain, Jim Morrison nebo Jimi Hendrix udělala smrt legendami. V krátkém poetickém románu Tohle je moře od argentiské spisovatelky Mariany Enriquezové sledujeme zrod poslední hudební hvězdy z éry rocku. Nad Jamesem z kapely Fallen tikají hodiny osudovosti, avšak vymykající se přírodním zákonitostem.

Mariana Enriquezová (nar. 1973) je argentiská novinářka a spisovatelka náležící ke skupině takzvané nové argentiské vlny, pro níž je charakteristické neobyklé složení generačně spřízněných autorek. Právě Enriquezová se v průběhu dvou dekád vypracovala na jednu z čelních představitelek této generace. Na svém kontě má dvě knihy ve španělštině a sbírku povídek Co nám oheň vzal (2016, Host), která zaznamenala úspěch nejen v zahraničí, ale i v České republice.

Tato sbírka povídek bilancuje na hraně realismu, fantastična či hororu. Přibližuje buenosaireskou metropoli i jeho předměstí ve vší surovosti. Povídky jsou kruté, temné, realistické i fantastické, plné mýtů a duchařských příběhů. Po dopsaní této knihy si autorka uvědomila, že kdyby pokračovala ve psaní povídek, stagnovala by, proto se znovu uchýlila k něčemu novému. Spojila svoji celoživotní lásku k hudbě s mýtem o zrodu rockové hvězdy. Touto poněkud výstřední kombinací vznikl útlý román Tohle je moře.

Když se podíváme na život umělců jako Kurt Cobain, Jim Morrison nebo Sid Vicious, všimneme si, že tyto hudební legendy umřely v poměrně mladém věku. Jejich hudební genialitu často pronásledovala deprese, vysoká konzumace navýkových látek nebo alkohol vedoucí k postupnému zániku. Enriquezová tento předpoklad doplňuje o element vyšší moci, která si vyhlídne daného hudebníka, z něhož udělá legendu a ve vhodný okamžik pomník.

Na začátku příběhu se seznamujeme s protagonistkou Helenou. Helena je členkou Roje, jehož úlohou je v lidské podobě skandovat v první řadě na koncertech a podporovat hvězdy populární hudby na jejich cestě za slávou. Ona má vyšší ambice, chce se stát Světlonoškou a bydlet v Domě na Pobřeží. Světlonošky jsou Roji nadřazené. Jejich úkolem je udělat z neznámých zpěváků nesmrtelné legendy. Helena se odhodlá k činu, který ji splní její vytoužené přání.

Dostává se do Domu, kde se setkává s jeho několika obyvatelkemi, jež v minulosti udělali legendu z Jima Morissona, Elvise Presleyho nebo třeba Johna Lennona. Jejím úkolem je udělat modlu z Jamese, frontmana kapely Fallen, posledního muzikanta z éry rocku. Jakmile se tak stane, musí nastat jeho nevyhnutelný odchod z hudební scény i ze života. Helena sice vypadá jako člověk, ale postrádá většinu lidských potřeb včetně schopnosti citů. Nicméně tato schopnost se pro ni v budoucnu stane klíčovou.

Enriquezová poutavě propojila kolotoč hudebního průmyslu s fantastickým příběhem, jemuž není cizí autorčin cit pro morbidnost. Čtenář má možnost sledovat vnitřní úpadek hvězdy v přímém přenosu, tak, jak je velmi často zachycen v biografiích rockových velikánů. Příběh je zasazen do současného světa, což otevírá problematiku fanouškovství a sociálních médií, jež jsou nástrojem údržujícím šoubyznysovou mašinérii při životě.

Román se z důsledku krátkého rozsahu místy potýká s nedotažeností po významové stránce, neboť se nepokouší dovysvětlit některé načrtnuté reálie jako kouzelné bytosti či lokace. Poutavě nástíněná mytologie se v závěru nakonec nedočká svého naplnění. Po stránce stylu je to něco jiného. Enriquezová strhne svým slovním poetickým minimalismem téměř okamžitě.

Tohle je moře zaujme mnohé patrně svojí útlostí. Román rozprostírající se na stodvacetistránkách je zvlášť v dnešní době poměrně nevídanou záležitostí. V tomto případě se však jedná o klamavost těla, protože se na krátké ploše odehrává hluboký příběh s přesahem do jiných oblastí. Konečný dopad na čtenáře se odvýjí od jeho pozornosti.

Tohle je moře / Éste es el mar (2017)

Autor: Mariana Enriquezová

Překlad: Lucie Trägerová

Počet stran: 120 stran

Vydáno: 1. vydání 2019, Host

Mariana Enriquez kniha Tohle je moře Host (nakladatelství) recenze

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 44 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy