Peklo a jiné destinace. Memoáry Albrightové letos patří k nejočekávanějším titulům

Nová kniha Madeleine Albrightové nabídne vzpomínky této bývalé ministryně zahraničních věcí USA na dobu po opuštění aktivní politiky. Pod názvem Peklo a jiné destinace ji letos vydá nakladatelství Argo v překladu Michaela Žantovského. Novinářům to dnes za nakladatelství řekl Richard Klíčník.

O politické historii posledních 20 let a o jejích protagonistech píše pražská rodačka a první žena na postu americké ministryně zahraničí "s humorem a optimismem", řekl dnes překladatel knižního titulu a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Knihu proto dnes Žantovský označil za "radostnou".

I v Peklu a jiných destinacích se Albrightová věnuje svým již tradičním tématům, upozornil Klíčník. Patří mezi ně demokracie, svoboda a lidská práva s důrazem na roli žen v současném světě.

I know it seems like we are in Hell, but hopefully my new book can transport you to other destinations — if only for an hour or two each day.#HellandOtherDestinations is out today in print, ebook, and audiobookhttps://t.co/9OVMcNYeEy

— Madeleine Albright (@madeleine) April 14, 2020

Autorka ve své sedmé knize věnuje prostor i vzpomínkám na rodnou zemi. Do pamětí jsou zařazeny pasáže se vzpomínkami na návštěvy Česka v posledních letech nebo pátrání po rodinné historii spjaté s holocaustem.

Albrightová je autorkou i dalších publikací jako pamětí Nejlepší ze všech možných světů, knihy Mocní a všemohoucí: úvahy o Bohu, Americe a mezinárodních vztazích či vzpomínkové knihy Pražská zima. Její dosud poslední česky vydanou knihou je Fašismus, v níž varovala před nedemokratickými principy a mimo jiné připomněla, že fašisté se mohou dostat k moci i prostřednictvím demokratických voleb.

Držitelka českého Řádu Bílého lva a americké Prezidentské medaile svobody v současnosti přednáší mezinárodní politiku, provozuje konzultační firmu a angažuje se ve veřejném dění.

Související

Joe Biden

Biden na pohřbu Albrightové: Vzpomínáme na dceru České republiky

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl dnes na pohřbu bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové americký prezident Joe Biden. Věděla, jaké je snášet válku a prchat před pronásledováním, nikdo ve 20. a 21. století podle Bidena nebránil svobodu tak jako ona.
Jan Lipavský

Lipavský poletí na pohřeb Albrightové, v USA se setká s Blinkenem

Pohřbu bývalé americké ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightové se příští týden ve Washingtonu zúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Za vládu pojede šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), který se při cestě do Spojených států setká také se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem a s kongresmany. Pohřeb Albrightové se bude 27. dubna konat v Národní katedrále ve Washingtonu.

Více souvisejících

Madeleine Albrightová knihy USA (Spojené státy americké) Michael Žantovský Knihovna Václava Havla demokracie

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 40 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy