RECENZE: The Black Piece odkrývá pravdu skrytou v temnotě

Recenze – V rámci letošního 28. ročníku mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla Tanec Praha bylo možné zhlédnout i představení The Black Piece. Pražské divadlo Ponec po dva večery naplnila tajemná atmosféra choreografie Ann Van den Broek. Pohybujíc se na hraně snu a skutečnosti divák odchází zmaten, avšak oslněn.

The Black Piece – skutečně příhodný název. V rámci tohoto představení současného tance vás obklopuje téměř samá tma. Když se zhasne poprvé, ocitáte se jakoby v jiném světě. Nevidíte naprosto nic, což může být zprvu poněkud nepříjemné. Chvíli tedy trvá, než si oči přivyknou. Pak se ovšem necháváte unášet jednotlivými atmosférickými obrazy, které párkrát naruší úplné rozsvícení v sále, což je poprvé opět trochu šok.

Jste diváky v podstatě černobílého představení doslova postaveného na kontrastech, na hře světel a stínů. Na hře vystavené na většinou sekaných až nepřirozených pohybech doprovázených nejrůznějšími zvuky, které se mnohdy až repetitivně opakují a umocňují tak emoce, které víří vaší myslí.

Představením provází pětice tanečníků, dvě ženy a tři muži. Doprovází je žena, která chvílemi baterkou nasvěcuje postavy či předměty na scéně a kameraman, který prochází jevištěm a zachycuje tak roztodivné grimasy a pohyby tanečníků. Ty současně sledujeme na plátně pověšeném na zdi, jak se vynořují ze tmy a vzápětí zase mizí. „Kamera odkrývá to, co by mělo zůstat neviděné, ale zároveň se dotěrně vyptává, co je skutečnost a co přelud." Čímž si skutečně nemůžete být jisti. Každopádně některé záběry nejsou úplně příjemné na pohled, jsou kolikrát poněkud skličující, což ale na druhou stranu může být i účel.

Temnota a volnost

I občasné vokály napovídají a pojmenovávají (alespoň mé) emoce: „sen, černé šílenství, spánek, noční můra"; „temnota a volnost"; až protiřečící si „přeji si, abys tu byl se mnou – vypadni odsud". Jde pouze o vybrané úryvky, které celé představení poměrně dobře vystihují. Nejde zde ani tak o nějaký příběh, jako spíše o ztvárnění určitých aspektů obecně řečeno světa, které není úplně jednoduché pojmenovat. Jsou ovšem reálné a je třeba si je uvědomit, byť to nemusí být příjemné, což rozhodně není. Jde tedy spíše o asociace či představy, které v nás vyvolávají tato slova, zvuky, pohyby či záběry.

Kamera nám poskytuje kolikrát velice detailní záběry na tanečníky, což je bezpochyby neobvyklé. To doprovází silně znějící zvuk hlasu i těla, nejčastěji formou dechu. Autorka představení, vlámská choreografka Ann Van den Broek pracuje právě s těmito prostředky, videem a zvuky, které jsou tím, co tak silně působí na divákovy emoce. Co vás donutí se nechat vtáhnout, ať už se vám to líbí, nebo ne. Knack to popsal: „...řetězcem omamných detailních záběrů na tanečnice a tanečníky, kteří se beze studu tu promenádují po jevišti jako po přehlídkovém mole, tu v potu oddávají pohybu na hraně sadomasochismu." Přičemž dodává, že vás provedou temnými zákoutími lidské duše, života, což je trefa doslova do černého. Zároveň je to právě to nepříjemné, co ovšem dělá toto představení takovým, jakým je. Zvláštním, v jistých ohledech nehezkým, avšak jedinečným a potřebným. 

Van den Broek jakožto autorka konceptu představení, režie a choreografie, byla původně sama úspěšnou tanečnicí. Po skončení této kariéry založila v roce 2000 holandsko-belgický soubor WArd/waRD. S ním se zaměřuje zejména na vzory lidského chování, stavy mysli a reflexe, které odrážejí stav našeho světa. Postupem času přešla právě k zapojování videa a amplifikovaného zvuku těla a hlasu. Tento soubor ovšem nevystupuje pouze na klasických jevištích, ale i v galeriích či muzeích. Z jejich nejznámějších děl jmenujme Co(te)lette z roku 2007, I SOLO MENT z roku 2008 nebo Phrasing the Pain z roku 2014, které vzniklo pro český soubor 420PEOPLE.

Výsledek tak místy může působit až depresivně, úzkostlivě, že byste nejraději už „vypadli pryč", ale ono to nejde. Místy ovšem probleskují i plamínky naděje, že vše ještě není zcela ztraceno, že svět a lidská bytost, její duše, na tom ještě není tak špatně. Že tma ji ještě úplně nepohltila. Ale zároveň si tím nejste jisti. Tato studie „temného okraje barevného spektra" vás zavede na místa, kde byste sice možná raději nebyli, ale ve výsledku jste rádi. Nic se zde neschová a i to zdánlivě vytěsněné vyplouvá na povrch. Zaujmou zde neobvyklé pohyby tanečníků, z nichž sálá zvláštní energie, která se představuje ve svých nejrůznějších barvách a polohách.

Dobrovolně se oddáváte snu až hraničícímu s noční můrou, který se před vámi odehrává. Možná zahlédnete i kus sama sebe... Tma vás na oněch osmdesát minut pohltí, ale zároveň vám ponechává onu volnost, možnost úniku, který přichází tak trochu nečekaně. Náhle se rozeznívá potlesk, rozsvěcí se světlo, jste probuzeni.

Za vaše představy neručíme

„Za vaše představy neručíme" - naprosto trefný podtitul letošního ročníku festivalu Tanec Praha. Vstup do The Black Piece byl skutečně tak trochu na vlastní nebezpečí, ale stálo to za to. Počáteční poměrně zmatený dojem z toho, co si o tom vlastně myslet, vystřídal rychle pocit uspokojení. Současné umění nemusí být (na první pohled) nutně líbivé a není ani o doslovném porozumění. Je o představách, myšlenkách, pocitech, které dokáže vyvolat. O tom, jakou stopu umí v lidské duši zanechat. Stopa tohoto „černého kusu" je rozhodně hluboká. Jako samotná temnota...

Inspirací této surrealistické choreografie byla kniha s názvem Black, the History of a Colour francouzského historika Michaela Pastoureaua, která „přibližuje symbolické proměny černé barvy v myšlení a dějinách lidstva".

Představení bylo oceněno několika prestižními cenami. V roce 2015 cenou Zwaan (Labuť), což je nejprestižnější holandské ocenění v oblasti současného tance, které udílí Holandská asociace ředitelů divadel a koncertních síní. Získalo také ocenění Dioraphte za silný mezinárodní potenciál.

Hodnocení: 80 %

The Black Piece

Hrají: Louis Combeaud, Konstantinos Kranidiotis, Nik Rajšek, Emma Seresia, Frauke Mariën a další.

Kamera: Bernie van VelzenŽivá kamera: Thorsten AlofsRuční lampa: Ann Van den BroekHudební skladatel: Arne Van DongenVokály: Gregory FrateurScéna: Ann Van den Broek, Bernie van VelzenKoncept, režie, choreografie: Ann Van den Broek

Nizozemsko, 2014, 80 min., tanecPremiéra: 19. září 2014, Korzo theater, The Hague

Související

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?
Koncert, ilustrační foto

Hudební kluby vyzvaly soud, aby zrušil zákaz tance pro neočkované

Čtyři hudební kluby z Brna a Prahy žádají Nejvyšší správní soud, aby zrušil část mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které reguluje například tanec v klubech či diskotékách. Návrh společně podávají Fléda, Kabinet múz a Metro z Brna s pražskou MeetFactory, oznámil dnes v tiskové zprávě PR manažer Flédy Martin Brzobohatý.

Více souvisejících

tanec festival Tanec Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy