Olomouc navštíví desítky uznávaných orientalistů ze zahraničí

Olomouc – Již 25. září bude hanácká metropole hostit několik desítek historiků umění, orientalistů a dalších hostů z téměř celého světa na Mezinárodní konferenci zaměřené na staré i současné asijské umění. Konferenci pořádá Katedra asijských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého ve spolupráci s Evropskou asociací pro východoasijská umění a archeologii. Úvodní přednášku pronese uznávaný emeritní profesor Londýnské univerzity Roderick Whitfield.

Během tří dnů vystoupí s vědeckými referáty ve 4 paralelních sekcích šest desítek historiků umění a orientalistů. Dalších 50 příspěvků zazní během 9 tematických panelů a kolem diskuzního stolu. Jednacím jazykem setkání bude angličtina. „Považuji za velice podstatné, že přijedou odborníci jak na dějiny, tak na současné jihoasijské a východoasijské umění. Seznámí posluchače s novými fakty, upozorní na lokální zvláštnosti i transkulturální souvislosti, zohlední metodologie uplatňované v tomto oboru a uvedou nové badatelské přístupy," zdůraznila doc. Lucie Olivová, jedna z hlavních organizátorek konference.Organizátoři zajistili bohatou nabídku referátů a panelů: v historických oborech dominuje buddhistické umění na úkor dříve preferovaného tušového malířství. V současné době se jako častý námět objevuje výtvarná scéna v ČLR, ale také u nás prakticky neznámé umění v Pákistánu. Chybět nebude ani panel o užitných předmětech zdobených lakem, panel o architektuře čínských zahrad nebo panel o rámování a lemování uměleckých děl v Asii. Badatelé pohovoří o sběratelských koncepcích exotického umění, zazní referáty o uměleckých kontaktech Asie s Evropou v době baroka nebo o výrazových bariérách mezi uměním himalájské a jižní Indie. „Pořadatelé jsou si vědomi, že tak významná akce pozvedne mezinárodní renomé fakulty, věří, že bude impulsem pro další rozvoj studia asijských jazyků a kultur, a v neposlední řadě doufají, že napomůže zájmu o studium dějin umění mimoevropských oblastí," dodala Olivová. Program konference můžete nalézt na http://www.ea-aaa.eu/conference2014/overview.

Související

Univerzita Palackého, ilustrační fotografie.

Stávka pedagogů v Olomouci: Vláda nás chce nechat vyhladovět. Kvalita výuky ale zatím neupadá

Vysoké školy napříč Českou republikou se v rámci iniciativy Hodina pravdy zapojily do jednodenní výstražné stávky. Zatímco vláda opakovaně deklaruje podporu vzdělání a vědě, pedagogové její aktivitu vnímají opačně. EuroZprávy.cz na Katedře politologie a evropských studií Univerzity Palackého v Olomouci zpovídaly několik pedagogů i studentů tak, aby nabídly ucelený pohled na celkovou situaci v humanitních oborech na vysokých školách. 
Dominik Petýrek Rozhovor

Student Petýrek se přímo v Bruselu podílí na českém předsednictví EU. Nasazení všech lidí je obrovské, konstatuje

Student Dominik Petýrek z Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého v Olomouci od letošního června do prosince podstupuje stáž v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie. Konkrétně zastává pozici člena týmu, který má na starost digitální a telekomunikační agendu Stálého zastoupení ČR v Bruselu. „Zejména digitalizace je z mého pohledu velmi důležitá pro nějaký budoucí rozvoj a je to něco, co může v mnohém ovlivnit i každodenní život běžného občana,“ konstatuje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Hodnotí také kladně, že Rada EU nyní žije českým předsednictvím.

Více souvisejících

Univerzita Palackého

Aktuálně se děje

před 38 minutami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč jsou kraje tak důležité? Bez nich bychom jen těžko čerpali peníze z eurofondů

Čeští občané druhý den vyráží k volbám do krajských zastupitelstev. Vláda ponechala původní termín navzdory povodňové situaci. Víkendové volby jsou důležité už kvůli tomu, že si občané vybírají své zástupce do boje o evropské fondy.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy