Čínský bojovník umění v Praze. Čím jsou si Číňané a Češi podobní?

Praha - letní Prahu, českou krajinu i půvab českých žen očima mimořádného čínského umělce Wu Yi představí od 28. listopadu 2013 do 5. ledna 2014 výstava Pražské léto. V Galerii Václava Špály ji pořádá skupina PPF, která v tuzemsku dlouhodobě podporuje hodnotné projekty z oblasti kultury a umění. Spolupořadatelem výstavy je Galerie Zdeněk Sklenář.

Jak říká Jan Řehák, ředitel PPF Art, která Galerii Václava Špály již od podzimu 2010 provozuje, „výstava Pražské léto mistra čínské tušové malby Wu Yi naplňuje výstavní koncepci galerie, ve které jsme si předsevzali zhruba jednou za dva roky představit zahraničního autora, jehož tvorba je pro české prostředí inspirativní, případně autora, který je ve své tvorbě českým prostředím inspirován."

Sedmačtyřicetiletý umělec Wu Yi, profesor nástěnné a současné malby na Ústřední akademii v Pekingu, vystaví v Galerii Václava Špály zhruba padesát komorních obrazů inspirovaných letním pobytem v České republice. Jeho obrazy pro výstavu Pražské léto zachycují pražské ulice a jejich atmosféru, letní koupání v pískovně Klikov v Jižních Čechách a také české ženy a jejich – pro čínské oči neobvyklé - křivky a tvary. Sám Wu Yi svá klidná, humorem a vlídností prodchnutá díla označuje jako „tichou pouť lehkého praktikování zenu". Plátna namalovaná olejem doplní série dvanácti mistrovských děl vytvořených technikou tradiční tušové malby, vyžadující soulad myšlení, dechu a pohybu.

Právě v této oblasti je Wu Yi považován za jednoho z největších soudobých odborníků a reformátorů: klasickou technikou štětce a tuše na papíru vytváří humorná i satirická díla, reagující na historické události, ale i současný establishment či byrokracii. „Snažím se o to, abych šířil tradici a zároveň zajistil její pokračování," říká Wu Yi, jehož jméno znamená v překladu Bojovník umění.

Podle kurátora a spolupořadatele výstavy Zdeňka Sklenáře je Wu Yi „absolutním malířem". Jen málo Číňanů totiž dokáže používat olej či temperu na plátně, stejně jako málokdo ze Západu ovládá čínskou tušovou malbu. „

Podle Sklenáře je Wu Yi svým přístupem jedním z nejradikálnějších umělců v čínských dějinách. Píše, maluje tuší a olejem, vytváří keramiku. „Ukazuje, jak vypadal a vypadá čínský vzdělanec, jak jsme ho kdysi poznali třeba ze Zpěvů staré Číny. Svůj obor posouvá vpřed, mění pravidla a přitom zachovává úctu k předkům," říká Sklenář.

Českou republiku si Wu Yi, Bojovník umění, zvolil pro svůj tvůrčí pobyt jako čtvrtou v pořadí – nejprve trávil čas v Paříži, poté v německém Aschaffenburgu a japonské Kamakuře a Kjotu.

Související

Lennonova zeď v Praze

Nová fasáda Lennonovy zdi v Praze: O přemalbu se postarala řada umělců z Česka i zahraničí

Slavnou malostranskou Lennonovu zeď v Praze dnes pomalovalo novými obrázky a nápisy několik umělců z Česka i zahraničí. Zapojili se do akce, která chce už nyní připomínat 30 let od pádu komunistického režimu. Zeď Maltézské zahrady naproti francouzskému velvyslanectví byla místem, kde své drobné osobní vzdory vůči totalitě lidé vyjadřovali, aby verše a nápisy byly záhy z vůle vládnoucího režimu přemazány. Zeď také byla symbolickým pražským pomníkem Johna Lennona a texty jeho písní a mírová poselství se dnes na zeď vrátily.
Výstava Karel IV. Jaký byl? bude na pražské Kampě celý měsíc

OBRAZEM: Výstava Karel IV. Jaký byl? Byla slavnostně otevřena za přítomnosti organizátorky Olgy Menzelové

Praha - Letošní 700. výroční narození jednoho z nejuznávanějších, nejznámějších a také nejsledovanějších panovníků české historie, krále českého a německého, císaře římského Karla IV. bylo započato na pražské Kampě výstavou Karel IV. Jaký byl? Na 19 velkoplošných oboustranných panelech se můžeme seznámit s životem panovníka, včetně pokusů o rekonstrukci jeho podoby, která probíhala s policejním kriminalistickým oddělením za pomoci nejmodernější technologie. Při slavnostní vernisáži promluvili prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., rektor University Karlovy, ředitel Národního památkového ústavu v Praze Ondřej Šefců, radní Prahy 1 Jan Wolf a organizátorka a producentka výstavy Olga Menzelová. Expozice bude na Kampě umístěna do 25. května; jak uvedli organizátoři, projevili o ni zájem i další města.

Více souvisejících

Praha - Kampa

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy