Moravské zemské muzeum zahájilo Mendelův rok zábavného vzdělávání

Brno - Moravské zemské muzeum zahájilo v dubnu zajímavý projekt s názvem Mendelův rok zábavného vzdělávání, který oslavuje 150 let od zveřejnění klíčové práce slavného vědce. Toto výročí si tedy zaslouží více než připomenutí. Návštěvníky čeká po celý rok řada zajímavých akcí, které jim přiblíží zábavnou formou svět vědy.

Johann Gregor Mendel formuloval v roce 1865 v Brně svou teorii vysvětlující vznik a vývoj hybridů, která položila základy studia vývoje živých systémů z hlediska dědičnosti a proměnlivosti. Svou teorii podložil Mendel pokusy s hrachem a dalšími rostlinami, které prováděl v zahradě Augustiniánského kláštera na Starém Brně. Johann Gregor Mendel tedy jednoznačně zviditelnil Brno na vědecké mapě Evropy a celého světa. V roce 2015 uplyne 150 let od zveřejnění jeho klíčové práce Pokusy s hybridy rostlin a toto výročí si zaslouží více než jen připomenutí.Každý měsíc od dubna 2014 do března 2015 čeká návštěvníky v rámci projektu s názvem Mendelův rok zábavného vzdělávání řada zajímavých aktivit, mezi které patří motivační výstavy, soutěže, letní škola, věda hrou, věda v akci, interaktivní workshopy nebo konference doplněné vydáním řady odborných i populárně vědeckých publikací. První akce se uskuteční již 23. a 30. dubna 2014, kdy jsou připraveny Motivační genetické příběhy a Odpoledne s DNA.Moravské zemské muzeum je přímým pokračovatelem muzea Hospodářské společnosti, na jejíž půdě Johann Gregor Mendel působil a která sídlila v Biskupském dvoře v Brně. Ke 150. výročí zveřejnění Mendelovy stěžejní práce bude navíc v těchto autentických prostorách jeho vědecké společnosti otevřeno centrum Mendelianum – atraktivní svět genetiky, unikátní návštěvnické a vědecké centrum zaměřené na popularizaci vědy a výzkumu v oblasti aktuální molekulární biologie, genetiky a její historie. Na půdě centra, v rámci jeho pilotního provozu, se bude odehrávat také řada akcí Mendelova roku zábavného vzdělávání, které je otevřeno pro všechny zájemce z řad odborníků i široké veřejnosti. Více informací můžete nalézt také na www.mzm.cz nebo na www.mendelianum.cz.

Související

výstava Hommage à Milan Kundera – další život Díla

OBRAZEM: Moravské zemské muzeum připomína Milana Kunderu z jiného úhlu pohledu. Zachycuje i jeho vztah k Brnu

Brno - Letošní devadesáté narozeniny brněnského rodáka Milana Kundery si Moravské zemské muzeum (MZM) připomíná z jiného úhlu pohledu. Přibližuje jej jako výtvarníka knižních obálek, autora divadelních her a filmových scénářů. Výstavu „Hommage à Milan Kundera – další život Díla“ je možno navštívit od 3. dubna v Mramorových sálech Biskupského dvora nad Kapucínským náměstím v Brně. Autorem výstavy je PhDr. Mojmír Jeřábek.

Více souvisejících

Moravské zemské muzeum (MZM)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy