Největší retrospektiva krále českého komiksu Káji Saudka vstupuje do finále

Olomouc - Už jen do neděle 18. května bude olomouckému Muzeu moderního umění vládnout král českého komiksu Kája Saudek. Dosud největší retrospektiva jeho tvorby skončí po více než třech měsících a její dosavadní návštěvnost 17 419 lidí ji řadí mezi nejúspěšnější projekty muzea.

Výstava nazvaná Hommage à Kája Saudek představuje nejen Saudkovy legendární komiksy, ale také jeho práce pro film a televizi, hudební a filmové plakáty a ilustrační a volnou malířskou tvorbou. Na výstavě se zhruba 600 exponáty spolupracovala Saudkova rodina a veřejnost. „Podařilo se nám přesvědčit ke spolupráci i sběratele, kteří své sbírky nepůjčují. Troufám si tvrdit, že v takové reprezentativní kvalitě a množství už Kájova tvorba nebude nikdy na jednom místě k vidění," řekl kurátor výstavy Libor Gronský. V Olomouci podle ředitele muzea Michala Soukupa není nouze o unikáty. „Vystavujeme například tři čísla časopis Tuleň, který společně ´vydávali´ čtrnáctiletí Kája a Jan Saudkové, nebo jejich společný komiks Byl jednou jeden den z počátku padesátých let, který je z našich sbírek," zmínil Soukup. Vůbec poprvé v celku jsou také vystaveny titulky k filmu Kdo chce zabít Jessii? z roku 1966. „Z původních šestatřiceti kreseb se dochovalo pouze osmnáct a ty vystavujeme," doplnil Gronský.

Velké pozornosti se těšil doprovodný program k výstavě. Všechny komentované prohlídky byly obsazené, na animačním programu pro školy se podle lektora Davida Hrbka každý den vystřídaly minimálně dvě třídy, velký zájem veřejnosti vzbudil i komiksový happening Na zádech superdraka, během nějž na konci dubna devět kreslířů na ohradě v sousedství muzea dotvářelo podle vlastní invence původní komiksové bubliny Káji Saudka. Návštěvníci oceňují reprezentativní charakter výstavy, pestrost, zastoupení různých žánrů a množství exponátů.

Výstavu, která byla zahájena 6. února, dosud vidělo 17 419 lidí. V žebříčku nejúspěšnějších projektů olomouckého muzea se tak blíží například k přehlídce tvorby zakladatele op-artu Victora Vasarelyho se zhruba 20 tisíci návštěvníků. Více návštěvníků vykazuje jen výstava Josefa Lady s téměř 30 tisíci, Olomoucké baroko s 32 tisíci návštěvníků a jubilejní výstava Od Tiziana po Warhola, kterou vidělo 34 tisíc lidí. Celkové číslo návštěvnosti Saudkovy retrospektivy ale bude jistě vyšší, protože v pátek 16. května se Muzeum umění Olomouc zapojuje do první celoměstské Olomoucké muzejní noci. „Chtěli bychom na úspěch Saudkovy nebo Ladovy výstavy navázat i v příštím roce. Připravujeme přehlídku díla Jiřího Šalamouna, ilustrátora a autora například Maxipsa Fíka," naznačil plány Soukup.

Související

Štěpánka Bieleszová, Vladimír Birgus a Michal Soukup

Policie odložila trestní oznámení na exředitele Muzea umění

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Staňka se ČTK kontaktovat nepodařilo, nebere telefon.
Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk tepe Zaorálka: Zrušit výběrové řízení na šéfa MUO je vážná chyba

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Více souvisejících

Muzeum umění Olomouc

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy