Nacistické megazbraně velké jako Rubikova kostka měly změnit svět. Nikdo neví, kam zmizely

Není tajemstvím, že plány na jadernou bombu se staly nesplněným sněm nacistických vůdců. Nikdo neví, jak by dnes svět vypadal, pokud by se vědcům Adolfa Hitlera podařilo ovládnout jádro, stejně tak ale prakticky nikdo neví, jak daleko ve svém výzkumu vlastně byli. Nejnovější historické objevy ale ukazují, že dál, než si většina lidí myslela.

V roce 2013 se dostala do rukou dvou výzkumníků z Univerzity v Marylandu kostka uranu menší než Rubikova kostka. Testy následně ukázaly, že jde o uranovou kostku, která byla součástí neúspěšného nacistického jaderného reaktoru. 

Tvrdilo se, že Německo nebylo schopno vytvořit jadernou zbraň do konce války, protože na to nemělo dostatek uranu. Nejnovější zjištění ale ukazují, že v té době se na území nacistické říše nacházelo nejméně 400 uranových kostek.

Pro výrobu jaderné zbraně to ale nestačilo. Vědci by potřebovali alespoň 664 kostek uranu, aby byli schopni sestavit zbraň hromadného ničení. Tvrdí to odborný magazín Physics Today, která se zamýšlí nad tím, kde zbylé kostky skončily.

"Německý program byl konkurenceschopný. Pokud by Němci spojili své zdroje, mohli vybudovat fungující jaderný reaktor," tvrdí Miriam Hiebertová z Univerzity v Marylandu.

Sama ale nechápe, proč byla tato konkrétní kostka nalezena v Marylandu a ne v Německu. V USA se navíc podobných kostek našlo více. Kde jsou ale všechny ostatní? To nikdo neví.

Po porážce nacistického Německa Spojené státy iniciovaly operaci Paperclip, tajný program, který nabídl tisícovce německých vědců, inženýrů a techniků práci na projektech pro americkou vládu. Podle magazínu je možné, že tento přesun vědeckých kapacit může za migraci uranových kostek za hranice.

Kde se nyní malé uranové kostičky nachází není nikomu známo a vědci pochybují, že se je někdy podaří vypátrat. Samy o sobě jsou relativně neškodné, nebezpečné by byly v mnohem větší koncentraci. Odborníci se ale domnívají, že kostky mohou být rozesety prakticky po celém světě.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

II. světová válka nacisté Adolf Hitler jaderné zbraně - uran

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy