Gastronomie po covidu. Kuchaři vydírají majitele, zdražení je nutné, říká restauratér

Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner tvrdí, že restauratéři mají v polovině léta o deset procent nižší tržby, než vydělávali před koronavirovou pandemií. V porovnání s loňskými čísly je situace v současné době obdobná. „Nejhůře se nyní žije hospodským v centru Prahy, kde evidují až čtyřicetiprocentní pokles. Cestovní ruch turistů ze zahraničí se stále ještě neobnovil. Naopak nejlépe se daří podnikům na Lipně a v okolí řek, neboť lidé letos tráví dovolenou hlavně doma. Téměř všude nemohou mluvit o zisku, ale jen o výdělku, který pokryje náklady,“ říká pro EuroZprávy.cz Luboš Kastner.

Pandemie jejich obor zasáhla nejvíce. Podle zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboše Kastnera se z uzavření restaurací během karantény nevzpamatovalo až patnáct procent hospod v zemi. „A osobně očekávám, že stejný počet podniků skončí ještě do příštího jara. Než se náš obor plně zahojí a uzdraví, tak uplyne nejméně tři až pět let,“ tvrdí.

Kvalitní oběd za stovku už nikdo neuvaří

Dopady covidu-19 na gastronomii ale nevnímá jen negativně. „Prostředí se vyčistí a zmizí lidé, kteří v gastronomii nemají co pohledávat. Covid také způsobil, že bude větší tlak na služby i servis. Už nyní pozoruji, že zejména obědová menu jsou nápaditější a kreativnější. I personál se více usmívá a je na něm vidět, jak moc si hostů váží. Konkurence bude větší, nastane boj o zákazníka, který si tak bude vybírat, kde se o něj lépe postarají, “ konstatuje expert, který rovněž vlastní svůj podnik.

Velký odliv hostů způsobuje zdražení pokrmů. Obědové menu nyní v průměru vyjde na 137 korun. „Lidem se pochopitelně nárůst cen nelíbí, ale když si  ráno cestou do práce koupí kávu a croissant, pak utratí podobnou částku a takový výdaj vůbec neřeší,“ míní místopředseda Rady spolku Českého gastronomického institutu. Část zákazníků ale s navýšením souzní. „Během koronavirové karantény, když byli doma zavření a sami si vařili, tak zjistili, že za sto korun si prostě oběd neuvaří, pokud má být z kvalitních a čerstvých surovin.“

Restauratér je přesvědčený, že v současné době zdraží všichni. „A pokud si někdo řekne, že ceny nenavýší, aby k němu chodilo více lidí, tak se plete. Stejně zdraží a když to udělá v době, kdy konkurence už dávno bude na vyšších částkách, tak jeho záměr věrní hosté nepochopí a takový hospodský skončí. Už nyní se nedá mluvit o zisku, ale jen o výdělku, který pokryje náklady. Doba kompenzačních podpor skončila a nyní jede každý provozovatel sám za sebe.“ Zdražení v gastronomii ale není podle něj drastické. „Když se třeba podíváte, jak ceny zvedli instalatéři či truhláři, tak zjistíte, že u nás jde vlastně jen o kosmetické úpravy.“

Kastner dělá se svými kolegy maximum, aby ministerstvo zdravotnictví už směrem ke gastronomickým zařízením nezavádělo další restrikce. „Například bojujeme, aby resort ustoupil od zákazu návštěv lidí, kterým po druhé vakcinační dávce ještě neuplynula lhůta čtrnácti dnů. Takoví lidé si pak nakoupí lahvová piva, půjdou k sousedům, do hasičárny, anebo na zahradu a budou stejně popíjet. A jejich hygienické chování nebude nikterak pod kontrolou, jako je tomu v hospodách. Jedná se o kontraproduktivní nařízení.“

Sám si všiml, že hosté se oproti loňsku chovají naprosto zodpovědně i ohleduplně. „Téměř každý se před vstupem zastaví u dezinfekce a očistí si ruce. Loni byla dezinfekce většinou jen pro ozdobu.“ Za velké vítězství považuje, že resort zdravotnictví ustoupil od záměru, aby hostinští kontrolovali, zda zákazník prošel očkováním. „Je dobře, že za hosta neneseme odpovědnost my,“ pochvaluje si a je na něm znát úleva.

Každá případná restrikce totiž může zabrzdit i mírný vzestup. „A nás v gastronomii čeká ještě dlouhý a tuhý boj. Nejhůře jsou na tom nyní provozovatelé v centru Prahy, tady jim tržby spadly až o čtyřicet procent. Bohužel cestovní ruch v metropoli se neobnovil, letecký provoz stále vázne, a tak jsou hotely i restaurace poloprázdné. Češi vše nespasí, navíc do luxusních podniků u Hradu, kde jedno pivo před covidem vyšlo i na sto korun, těžko zavítají.“ Spokojenost tak hlásí zejména majitelé podniků na Lipně a u řek, kde se zastavují vodáci. „Tam je znát, že i letos dali lidé přednost tuzemské dovolené před zahraniční.“

I tak je oproti roku 2019 znát desetiprocentní ekonomický pokles, který je shodný s loňskými prázdninami. „Někdo řekne, co majitel vyvádí, že tratí jen deset procent, ale i ty mohou být smrtelné, pokud ztráta dlouhodobě trvá,“ varuje. Z ekonomické krize způsobené covidem by se nejrychleji měli zvednout restaurace v malých obcích. „Oživit hospodu jde dobře všude tam, kde máte malé náklady. V Praze je ale takový záměr nemožný, když třeba platíte velkou sumu za nájemné. Ve velkých městech proto návrat k normálu potrvá déle.“

Přenosy z olympijských her profit nepřináší

Zakládající člen spolku Apron si posteskne, že tržby nevylepšují olympijské hry v Tokiu, i když většina restaurací má velké obrazovky ke sledování přenosů. „Bohužel nám nepřeje časový posun, jaký je mezi Českou republikou a Japonskem. Většina přímých přenosů jde v noci, ráno a dopoledne, což není pro podniky ideální čas. A tak těžko půjde někdo Krpálkovo judistické zlato slavit až večer, když se pral dopoledne. Chybí nám ta spontánnost.“

I když kanál ČT Sport vysílá olympiádu nepřetržitě, na záznamy se nikdo vyloženě podívat nepřijde. „Zvláště, když žijeme v rychlé internetové době, v níž fanoušek okamžitě ví, jaký je výsledek českých reprezentantů. Škoda, že letos není olympiáda v Paříži, která by nám hospodským pomohla, neboť by se vše klíčové odehrávalo k večeru. Musíme si zkrátka tři roky počkat,“ pousměje se.

Jako majitel podniku bedlivě dohlíží, aby jeho personál byl naočkovaný proti onemocnění covid-19. „U mě lidé dostávají benefity, když projdou vakcinací. Udělený bonus je pro mě maličkostí v porovnání s tím, co by mně hrozilo, kdyby se mi personál, kterého je nyní na trhu poskrovnu, nakazil.“

Kastner si pochvaluje, že nenarazil na žádného odpírače ve své firmě. „Každý totiž pochopil, že pokud chce vydělávat, musí se chránit a nejlepší prevencí je právě očkování, bez něhož cesta k normálu nevede. Je to stejné jako s chřipkou. I u ní jsem dbal, aby můj personál byl naočkovaný. Těžko někdo může mít z provozu profit, když leží doma v pracovní neschopnosti v posteli.“

Člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků přiznává, že kvůli koronavirové výluce je nyní na trhu boj o personál, neboť řada provozovatelů v době karantény neudržela kuchaře či servírky a číšníky na nižších mzdách, anebo je musela propustit. Mnozí tak odešli do supermarketů.

„Proto se občas vyskytují kuchaři, kteří majitele vydírají a chtějí po něm plat, jenž je silně nadstandardní.“ Taková situace nastává tam, kde má vlastník jen jednoho, anebo dva kuchaře. „Náš obor je ale malý, a tak se takové nemorální chování jednotlivce brzy rozkřikne a kuchařova budoucnost, když skončí u stávajícího šéfa, je pak u konkurence složitější. Souhlasím, že každý si má vážit své hodnoty, když něco umí, ale vše má své meze.“

U Luboše Kastnera nehrozí, že by někdo z jeho personálu své požadavky ohledně platu rekordně navýšil. „My máme jasně stanovená pravidla, a tak každý ví, co může ode mne očekávat. A takové nastavení by měli mít všichni, abychom se úrovní i přístupem ke gastronomii přibližovali Rakousku i Německu a ne se od těchto vyspělých zemí vzdalovali,“ říká pro EuroZprávy.cz restauratér.

Související

Více souvisejících

Restaurace Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) recepty, vaření -

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň prodloužila neporazitelnost. Sparta si zajistila pohár i na jaře, Olomouc vybouchla

Fotbalisté Viktorie Plzeň i po šesti odehraných zápasech ligové fáze Evropské ligy drží neporazitelnost. Při čtvrtečním zápase na hřišti nepříjemného Panathinaikosu Atény se však hodně nadřeli. Zvlášť když už od 32. minuty hráli Západočeši o deseti lidech, když byl po druhé žluté kartě vyloučen Václav Jemelka. Proti družině věhlasného kouče Rafaela Beníteze nakonec parta Martina Hyského dokráčela k bodu za bezbrankovou remízu. Pražská Sparta v rámci Konferenční ligy dokráčela ke třem bodům, když na hřišti rumunské Craiovy hrála po většinu času lépe než soupeř a nakonec se radovala ze zajištění účasti v jarní fázi soutěže. Na pojistku postupu si však musí počkat Olomouc, která po předešlých senzačních výsledcích nečekaně vybouchla na Gibraltaru proti Lincolnu, jenž dokázal otočit z 0:1 na 2:1.

Aktualizováno před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj v Praze

Mnozí Ukrajinci jsou po dalším ruském útoku bez vody a elektřiny

Ukrajina čelila na začátku druhého prosincového víkendu dalšímu ruskému útoku ze vzduchu. Drony a rakety způsobily zranění několika lidí a zastavení dodávek energií na mnoha místech. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je zřejmé, že Moskvě nejde o ukončení války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Martin Kupka

Kupka tepe Babiše, který nechce dát Ukrajincům už ani korunu

Čeští političtí konkurenti i zahraniční média už reagují na slova nově jmenovaného premiéra Andreje Babiše (ANO), který dal najevo, že Česko pod jeho vedením nehodlá financovat Ukrajinu. Podle Martina Kupky (ODS) půjde o zjevný obrat v české zahraniční politice, který bude proti národním bezpečnostním zájmům.

před 3 hodinami

Český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček předal prezidentu Donaldu Trumpovi pověřovací listiny (24. dubna 2017), foto: Účet Hynka Kmoníčka

Kmoníček má nahradit Pojara. Babiš oslovil i dalšího člověka

Česko se až v pondělí dočká kompletní nové vlády, ačkoliv Andrej Babiš (ANO) byl jmenován premiérem už v úterý. Jednotliví ministři ale budou uvedeni do úřadů až na začátku příštího týdne. Obsazení některých důležitých pozic ale zůstává nejasné. 

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Slavia hrála v Londýně sympaticky, kvalita soupeře ale byla jinde. Tottenham vyhrál 3:0

Ani na pátý pokus se fotbalistům pražské Slavie nepodařilo skórovat v rámci probíhajícího ročníku Ligy mistrů. Nutno však přiznat, že tentokrát proti svěřencům kouče Jindřicha Trpišovského stál další z velice kvalitních soupeřů, londýnský Tottenham. Přestože se Pražané se svým věhlasným soupeřem snažili držet dlouho krok, nakonec postupem času ukázaná platila a nejen díky větší kvalitě v zakončení, ale i kvůli zbytečným slávistickým faulům ve své šestnáctce nakonec Slavia odjíždí z britských ostrovů s porážkou 0:3.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Filip Turek

Turek je stále kandidátem na ministra, tvrdí Motoristé

Motoristé i nadále počítají s vládním angažmá poslance Filipa Turka. Potvrdil to jeho kolega Boris Šťastný v sobotním vysílání televize Nova. Strana s Turkem počítá do čela ministerstva životního prostředí, v pondělí ale k jeho jmenování členem vlády nedojde. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Válka na Ukrajině od dvojice fotografů.

Válku na Ukrajině lze vyřešit, ale ne rychle. Důkazem je příběh Německa po první světové válce

Historie varuje, že složité konflikty nelze ukončit rychlými ujednáními ani diktátem silnějšího. Stejně jako po první světové válce vedla touha po jednostranném řešení k dalšímu, ničivějšímu střetu, i dnešní válka na Ukrajině ukazuje, jak nebezpečné jsou ambice velmocí a selhání diplomacie. Ukrajina, usilující o svobodný rozvoj, se stala obětí opakujících se dějinných vzorců, které svět stále nedokáže překonat.

před 8 hodinami

Kateřina Konečná

Konečná přežila volební debakl. Komunisté nic měnit nebudou

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) bude i nadále předsedkyní tuzemské komunistické strany, kterou upozadila v říjnových sněmovních volbách, kdy neúspěšně kandidovala za hnutí Stačilo. Na mimořádném stranickém sjezdu k žádné změně v nejvyšším vedení nedojde. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Boris Šťastný

Další člen Babišovy vlády doplatil na zákon střetu zájmů

Nově jmenovaný premiér Andrej Babiš (ANO) nebude jediným členem vládního kabinetu, který se musel podřídit zákonu o střetu zájmů. Poslanec Boris Šťastný (Motoristé), jenž se stane ministrem sportu, prevence a zdraví, v pátek oznámil, že přerušuje živnost. 

před 11 hodinami

Vánoce, ilustrační fotografie.

Dlouhá historie vánočního koření. Sloužilo i jako lék

Advent se dnes nese ve znamení pečení cukroví, svařeného vína a punče, a tedy i vůně skořice, hřebíčku, badyánu nebo třeba vanilky. Vánoční koření má dlouhou a zajímavou historii. Zatímco dnes nám provoní a dochutí sváteční okamžiky, dříve sloužilo třeba jako lék.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Prezident Petr Pavel jmenoval Andreje Babiše předsedou vlády (foto: Tomáš Fongus)

Nezvládli krize, inklinují k neonacismu a chtějí Česko odklonit od Západu. Vžene nás nová vláda do náručí Kremlu?

Do vlády vstupují lidé, kteří v minulosti selhávali při zvládání krizí a opakují vzorce řízení, jež zemi oslabovaly ve chvílích největší potřeby. Kabinet zároveň doplňují politici s vazbami na osoby inklinující k neonacismu, což ohrožuje samotné hodnotové základy státu. Účast expertů bez exekutivních zkušeností pak posiluje riziko odklonu od evropské orientace a erozi institucí právního státu.

včera

EU zmrazila ruská aktiva natrvalo, aby obešla veto Maďarska a Slovenska ohledně pomoci Ukrajině

Evropská unie se v pátek rozhodla trvale zmrazit ruská aktiva v Evropě, aby zajistila, že miliardy eur nebudou moci být zablokovány Moskvě vládami Maďarska a Slovenska. Aktiva budou zablokována, dokud Rusko neukončí svou válku na Ukrajině a neuhradí těžké škody, které za téměř čtyři roky způsobilo.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy