Gastronomie po covidu. Kuchaři vydírají majitele, zdražení je nutné, říká restauratér

Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner tvrdí, že restauratéři mají v polovině léta o deset procent nižší tržby, než vydělávali před koronavirovou pandemií. V porovnání s loňskými čísly je situace v současné době obdobná. „Nejhůře se nyní žije hospodským v centru Prahy, kde evidují až čtyřicetiprocentní pokles. Cestovní ruch turistů ze zahraničí se stále ještě neobnovil. Naopak nejlépe se daří podnikům na Lipně a v okolí řek, neboť lidé letos tráví dovolenou hlavně doma. Téměř všude nemohou mluvit o zisku, ale jen o výdělku, který pokryje náklady,“ říká pro EuroZprávy.cz Luboš Kastner.

Pandemie jejich obor zasáhla nejvíce. Podle zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboše Kastnera se z uzavření restaurací během karantény nevzpamatovalo až patnáct procent hospod v zemi. „A osobně očekávám, že stejný počet podniků skončí ještě do příštího jara. Než se náš obor plně zahojí a uzdraví, tak uplyne nejméně tři až pět let,“ tvrdí.

Kvalitní oběd za stovku už nikdo neuvaří

Dopady covidu-19 na gastronomii ale nevnímá jen negativně. „Prostředí se vyčistí a zmizí lidé, kteří v gastronomii nemají co pohledávat. Covid také způsobil, že bude větší tlak na služby i servis. Už nyní pozoruji, že zejména obědová menu jsou nápaditější a kreativnější. I personál se více usmívá a je na něm vidět, jak moc si hostů váží. Konkurence bude větší, nastane boj o zákazníka, který si tak bude vybírat, kde se o něj lépe postarají, “ konstatuje expert, který rovněž vlastní svůj podnik.

Velký odliv hostů způsobuje zdražení pokrmů. Obědové menu nyní v průměru vyjde na 137 korun. „Lidem se pochopitelně nárůst cen nelíbí, ale když si  ráno cestou do práce koupí kávu a croissant, pak utratí podobnou částku a takový výdaj vůbec neřeší,“ míní místopředseda Rady spolku Českého gastronomického institutu. Část zákazníků ale s navýšením souzní. „Během koronavirové karantény, když byli doma zavření a sami si vařili, tak zjistili, že za sto korun si prostě oběd neuvaří, pokud má být z kvalitních a čerstvých surovin.“

Restauratér je přesvědčený, že v současné době zdraží všichni. „A pokud si někdo řekne, že ceny nenavýší, aby k němu chodilo více lidí, tak se plete. Stejně zdraží a když to udělá v době, kdy konkurence už dávno bude na vyšších částkách, tak jeho záměr věrní hosté nepochopí a takový hospodský skončí. Už nyní se nedá mluvit o zisku, ale jen o výdělku, který pokryje náklady. Doba kompenzačních podpor skončila a nyní jede každý provozovatel sám za sebe.“ Zdražení v gastronomii ale není podle něj drastické. „Když se třeba podíváte, jak ceny zvedli instalatéři či truhláři, tak zjistíte, že u nás jde vlastně jen o kosmetické úpravy.“

Kastner dělá se svými kolegy maximum, aby ministerstvo zdravotnictví už směrem ke gastronomickým zařízením nezavádělo další restrikce. „Například bojujeme, aby resort ustoupil od zákazu návštěv lidí, kterým po druhé vakcinační dávce ještě neuplynula lhůta čtrnácti dnů. Takoví lidé si pak nakoupí lahvová piva, půjdou k sousedům, do hasičárny, anebo na zahradu a budou stejně popíjet. A jejich hygienické chování nebude nikterak pod kontrolou, jako je tomu v hospodách. Jedná se o kontraproduktivní nařízení.“

Sám si všiml, že hosté se oproti loňsku chovají naprosto zodpovědně i ohleduplně. „Téměř každý se před vstupem zastaví u dezinfekce a očistí si ruce. Loni byla dezinfekce většinou jen pro ozdobu.“ Za velké vítězství považuje, že resort zdravotnictví ustoupil od záměru, aby hostinští kontrolovali, zda zákazník prošel očkováním. „Je dobře, že za hosta neneseme odpovědnost my,“ pochvaluje si a je na něm znát úleva.

Každá případná restrikce totiž může zabrzdit i mírný vzestup. „A nás v gastronomii čeká ještě dlouhý a tuhý boj. Nejhůře jsou na tom nyní provozovatelé v centru Prahy, tady jim tržby spadly až o čtyřicet procent. Bohužel cestovní ruch v metropoli se neobnovil, letecký provoz stále vázne, a tak jsou hotely i restaurace poloprázdné. Češi vše nespasí, navíc do luxusních podniků u Hradu, kde jedno pivo před covidem vyšlo i na sto korun, těžko zavítají.“ Spokojenost tak hlásí zejména majitelé podniků na Lipně a u řek, kde se zastavují vodáci. „Tam je znát, že i letos dali lidé přednost tuzemské dovolené před zahraniční.“

I tak je oproti roku 2019 znát desetiprocentní ekonomický pokles, který je shodný s loňskými prázdninami. „Někdo řekne, co majitel vyvádí, že tratí jen deset procent, ale i ty mohou být smrtelné, pokud ztráta dlouhodobě trvá,“ varuje. Z ekonomické krize způsobené covidem by se nejrychleji měli zvednout restaurace v malých obcích. „Oživit hospodu jde dobře všude tam, kde máte malé náklady. V Praze je ale takový záměr nemožný, když třeba platíte velkou sumu za nájemné. Ve velkých městech proto návrat k normálu potrvá déle.“

Přenosy z olympijských her profit nepřináší

Zakládající člen spolku Apron si posteskne, že tržby nevylepšují olympijské hry v Tokiu, i když většina restaurací má velké obrazovky ke sledování přenosů. „Bohužel nám nepřeje časový posun, jaký je mezi Českou republikou a Japonskem. Většina přímých přenosů jde v noci, ráno a dopoledne, což není pro podniky ideální čas. A tak těžko půjde někdo Krpálkovo judistické zlato slavit až večer, když se pral dopoledne. Chybí nám ta spontánnost.“

I když kanál ČT Sport vysílá olympiádu nepřetržitě, na záznamy se nikdo vyloženě podívat nepřijde. „Zvláště, když žijeme v rychlé internetové době, v níž fanoušek okamžitě ví, jaký je výsledek českých reprezentantů. Škoda, že letos není olympiáda v Paříži, která by nám hospodským pomohla, neboť by se vše klíčové odehrávalo k večeru. Musíme si zkrátka tři roky počkat,“ pousměje se.

Jako majitel podniku bedlivě dohlíží, aby jeho personál byl naočkovaný proti onemocnění covid-19. „U mě lidé dostávají benefity, když projdou vakcinací. Udělený bonus je pro mě maličkostí v porovnání s tím, co by mně hrozilo, kdyby se mi personál, kterého je nyní na trhu poskrovnu, nakazil.“

Kastner si pochvaluje, že nenarazil na žádného odpírače ve své firmě. „Každý totiž pochopil, že pokud chce vydělávat, musí se chránit a nejlepší prevencí je právě očkování, bez něhož cesta k normálu nevede. Je to stejné jako s chřipkou. I u ní jsem dbal, aby můj personál byl naočkovaný. Těžko někdo může mít z provozu profit, když leží doma v pracovní neschopnosti v posteli.“

Člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků přiznává, že kvůli koronavirové výluce je nyní na trhu boj o personál, neboť řada provozovatelů v době karantény neudržela kuchaře či servírky a číšníky na nižších mzdách, anebo je musela propustit. Mnozí tak odešli do supermarketů.

„Proto se občas vyskytují kuchaři, kteří majitele vydírají a chtějí po něm plat, jenž je silně nadstandardní.“ Taková situace nastává tam, kde má vlastník jen jednoho, anebo dva kuchaře. „Náš obor je ale malý, a tak se takové nemorální chování jednotlivce brzy rozkřikne a kuchařova budoucnost, když skončí u stávajícího šéfa, je pak u konkurence složitější. Souhlasím, že každý si má vážit své hodnoty, když něco umí, ale vše má své meze.“

U Luboše Kastnera nehrozí, že by někdo z jeho personálu své požadavky ohledně platu rekordně navýšil. „My máme jasně stanovená pravidla, a tak každý ví, co může ode mne očekávat. A takové nastavení by měli mít všichni, abychom se úrovní i přístupem ke gastronomii přibližovali Rakousku i Německu a ne se od těchto vyspělých zemí vzdalovali,“ říká pro EuroZprávy.cz restauratér.

Související

Více souvisejících

Restaurace Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) recepty, vaření -

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Donald Trump

Lékařská zpráva zveřejněna. Jaký je zdravotní stav Donalda Trumpa?

Bílý dům zveřejnil výsledky každoroční lékařské prohlídky amerického prezidenta Donalda Trumpa a podle závěrů lékařského týmu je jeho zdravotní stav vynikající. Jde o první komplexní vyšetření od Trumpova návratu do prezidentského úřadu a jeho lékaři konstatovali, že prezident je plně způsobilý nadále vykonávat všechny ústavní povinnosti.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Donald Trump

Čína poprvé oficiálně vyzvala Trumpa, aby zrušil cla

Napětí mezi Spojenými státy a Čínou se znovu prohloubilo poté, co čínské ministerstvo obchodu oficiálně vyzvalo prezidenta Donalda Trumpa, aby „zcela zrušil“ tzv. odvetná cla. Peking reaguje na nedávné zvýšení amerických cel na čínské zboží, které nyní dosahují až 145 %, což je dosud nejvyšší úroveň v probíhající obchodní válce.

před 4 hodinami

Mše za Annu Slováčkovou v bazilice sv. Ludmily na náměstí Míru v Praze Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Anna Slováčková (†29): Veřejnost se dnes rozloučila se slavnou umělkyní

V neděli se v bazilice sv. Ludmily na náměstí Míru konaly mše, které se proměnily v důstojnou vzpomínku na zesnulou zpěvačku Annu Julii Slováčkovou. Nešlo sice o oficiální zádušní mši, její jméno ale zaznělo z úst kněze během přímluv a prostor před oltářem zaplnily růže, svíčky a lidé, kteří zavzpomínali na mladou umělkyni. 

před 5 hodinami

Donald Trump

Trumpův paradox: Celoživotní odpůrce jaderných zbraní může rozpoutat nejrychlejší nukleární zbrojení od studené války

Donald Trump od osmdesátých let tvrdí, že se snaží zabránit jaderné apokalypse. Už jako mladý podnikatel údajně navrhl, že pokud by ho prezident Ronald Reagan jmenoval „plnomocným velvyslancem“, ukončil by studenou válku „během jedné hodiny“. Téma jaderných zbraní neopustil ani později – v roce 2018, před summitem s Vladimirem Putinem v Helsinkách, označil jaderné zbraně za „největší problém světa“ a prohlásil: „Žádné jaderné zbraně nikde na světě.“ 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Donald Trump

Svět za Trumpa platí obrovskou cenu: Sleduje jeho kroky, zatímco ignoruje jiné krize

Současný americký prezident Donald Trump se podle mnohých vyžívá ve své pozici globálního hybatele. Vytváří neustálé napětí na světových trzích, manipuluje s tarify jako s televizní show a drží mezinárodní obchod jako rukojmí. Jak ale upozorňuje britský publicista Jonathan Freedland, skutečná cena Trumpova působení nespočívá jen v miliardách dolarů ztracených na burzách. Jde o tzv. náklady příležitosti – tedy vše, co by svět mohl dělat, kdyby nebyl paralyzován a vyčerpán snahou reagovat na rozmary jediného muže.

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Ilustrační fotografie

Trumpa se bojí Temu i Shein. Svět levného oblečení dostává kvůli Trumpovi na frak

Americký prezident Donald Trump po týdnu chaotických změn v celní politice oznámil konec tzv. „de-minimis“ pravidla pro dovoz levného zboží z Číny a Hongkongu. Pravidlo dosud umožňovalo zasílání balíčků do hodnoty 800 dolarů bez cla a minimální kontrolou, což masivně využívaly zejména módní e-shopy jako Shein a Temu. Opatření, které má vstoupit v platnost 2. května, zásadně mění pravidla hry pro fast fashion průmysl.

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Ukrajinští vojáci brání svou zemi před ruskými agresory.

Tohle nikdy nebylo a nebude Rusko: Ukrajinci žijící pod okupací se děsí Trumpových mírových plánů

Z okupovaného jihovýchodu Ukrajiny se ozývají hlasy zoufalství, odvahy i naděje. Členka ženské odbojové skupiny Zla Mavka, která působí v jednom z měst pod ruskou kontrolou, popsala život pod okupací jako neustálý strach a napětí. Přesto se nevzdává. „Lidé tu zůstávají, protože nevěří, že zlo může vyhrát. Pořád doufají, že okupace skončí,“ vysvětlila pro CNN.

před 15 hodinami

Ruská armáda, ilustrační fotografie

Neviditelná, ale o to zákeřnější. Evropa čelí novému druhu války s Ruskem

Napětí mezi Ruskem a Evropou se přelévá i pod hladinu moře. Nejde o oficiální válku, ale série podezřelých incidentů naznačuje, že podmořská infrastruktura — především internetové a elektrické kabely — se stává novou frontou konfliktu. Evropské státy čelí rostoucím obavám z ruských sabotáží, které sice zatím nezpůsobily masové výpadky, ale poukazují na zranitelnost kritické infrastruktury. 

před 16 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Kladno, ilustrační fotografie.

Litvínov představil nové trenéry. Změny hlásí i realizační tým na Kladně

Hokejisty Litvínova bude od nové sezóny 2025/26 trénovat sparťanská legenda Michal Broš, jemuž budou nejbližšími pomocníky další sparťanská ikona František Ptáček a Jakub Petr. Jediným, kdo zůstává na své pozici, je trenér brankářů Zdeněk Orct. Novinky hlásí i realizační tým na Kladně, kde sice v roli hlavního kouče nadále zůstává David Čermák, ovšem nově mu budou pomáhat Ivan Majeský s Václavem Sýkorou.

včera

Trump udělil zásadní výjimku z cel. Pomohl tak technologickým gigantům

Chytrých telefonů či počítačů se nakonec nemají týkat reciproční cla, která na Čínu uvalil americký prezident Donald Trump. Informovala o tom stanice CNBC, která se odvolává na nové nařízení amerických úřadů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy