Útok na Pearl Harbor nevymysleli Japonci. Byl předpovězen 20 let dopředu

Pearl Harbor/Londýn/Tokio - Nedávno uplynulo výročí od japonského útoku na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech, který je dnes chápán jako okamžik, kdy se z evropské války stal světový konflikt. I když byl útok hojně zobrazen v literatuře, umění a kinematografií, málo se mluví o knížce Velká válka v Pacifiku od Hectora Bywatera, britského námořního analytika, který myšlenku japonské invaze předpovídal už v roce 1925 a detaily popsal ve svém románu.

Letos si Spojené státy americké připomněly 76. výročí od útoku, který proběhl 7. prosince 1941. Jen málokdo však tuší, že Japonci se inspirovali právě válečnou literaturou vydanou o 16 let dříve. Bywater ve své fikci popsal nejen počáteční útok, ale i následnou válku, kterou nakonec vyhrají Američani. Paradoxem ovšem je, že autor zemřel už v roce 1940, nikdy se tak nedozvěděl, že jeho představy se staly skutečnými.

Hector Bywater byl ve své době poměrně váženým námořním analytikem, před začátkem 1. světové války pracoval pro britskou zpravodajskou službu a po jejím skončení vydal už první studie ohledně možného námořního konfliktu mezi Japonskem a Spojenými státy. Jeho výzkum pacifické oblasti pak vyvrcholili právě roce 1925 vydáním románu Velká válka v Pacifiku. Proslul také tím, že správně předpověděl umístění japonských válečných lodí ještě předtím, než se k nim Japonsko přiznalo.

Děj románu Velká válka v Pacifiku se odehrává v roce 1931 a příběh začne překvapivým útokem japonských sebevražedných pilotů na Panamský kanál. To však bylo pouze předehrou ke skutečnému vojenskému tažení, který měl za cíl obsadit přístavy na Guamu a na Filipínách, stejně jako útoky ponorkami na Havaj a další přístavy na západním pobřeží USA. Válka v knize skončí po šesti letech bojů.

Bywater v době psaní románu nepředpokládal, že cílem by mohly být Havajské ostrovy, protože v té době nebyl Pearl Harbor pro Američany zas tak důležitým přístavem a mnohem taktičtější bylo ovládnutí Panamského průplavu. Bywater také předpokládal, že ve válce dojde k použití chemických zbraní, k čemuž nakonec nedošlo, nevěděl ani o konstrukci atomové bomby, která válku s Japonskem ukončila.

Bywaterova tvorba byla populární ve 20. a 30. let, potom však upadla do zapomnění. Během svého působení na základně ve Washingtonu se spisovatel a analytik několikrát setkal i s japonským admirálem Isoroku Jamamotem, který ho navíc ještě schválně přesvědčoval v tom, že Japonsko by skutečně nedokázalo vést válku s USA déle než 18 měsíců. Jamamoto je taky hlavním člověkem, který naplánoval úder proti Pearl Harboru a první fázi bojů v Tichomoří.

Román se dočkal svého překladu do japonštiny, kdy prakticky všichni námořní úředníci ho museli číst jako povinnou četbu. Zvlášť Jamamoto byl fikcí natolik posedlý, že knihu četl mnohokrát a dělal si podrobné poznámky. Román pravděpodobně nebyl důvodem, proč k útoků na Pearl Harbor došlo, rozhodně však byl zdrojem inspirací, jak útok efektivně provést.

Související

Loď USS California se potápí během útoku na Pearl Harbor. Komentář

Japonci před 80 lety napadli Pearl Harbor. Útok paradoxně udělal ze Spojených států supervelmoc

Probudili spícího obra a donutili jej udělat strašlivé rozhodnutí, i když původní varování podcenili. Přesně před 80 lety, v neděli 7. prosince 1941, Japonci pod vedením admirála Isoroka Jamamoto ráno napadli námořní základnu Pearl Harbor nacházející se na havajském ostrově Oahu. Jednalo se bezesporu o jeden z nejdůležitějších okamžiků největšího světového konfliktu v dějinách lidstva. Do druhé světové války vstoupily USA, což mělo zásadní význam nejen v dalším průběhu války, ale i po jejím skončení. Paradoxem je, že právě útok na Pearl Harbor udělal ze Spojených států amerických supervelmoc.

Více souvisejících

Pearl Harbor Japonská armáda Japonsko USA (Spojené státy americké) II. světová válka

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 33 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy