Obří nepotopitelná ledová loď? Spojenci chtěli proti Hitlerovi nasadit toto monstrum

Představte si loď, která je více než půl kilometru dlouhá, pokrytá ledem a vypadá jako polovina arašídu. Nejde o vesmírnou loď ani výplod choré mysli, ale skutečný plán, který se měl realizovat během druhé světové války. Pokud by se povedlo uvést jej do praxe, šlo by o nezničitelnou zbraň. Historie tomu ale nakonec chtěla jinak.

Geoffreye Pyke byl britský novinář a vynálezce, který se narodil v roce 1883. Zažil první světovou válku a v té druhé se zaměřil na tvorbu nových technologií nebo vylepšení těch stávajících. Ruku na srdce, jeho kariéra vědce nebyla moc úspěšná a většina nápadů skončila pouze na papíře, protože je armáda zamítla, jeden z nich ale za zmínku rozhodně stojí.

Časopis National Geographic v roce 1924 vydal článek pojednávající o síle a tloušťce ledu v Arktidě. Tehdejší ledoborce měly problém si s ním poradit a ani dělostřelecká palba jej nedokázala účinně prorazit. To inspirovalo vědce k myšlence vytvoření lodě, která bude celá pokrytá ledem. A nejen to, mohla by sloužit i jako letadlová loď. A měřit přes půl kilometru.

Pyke začal na návrhu lodi s označením projekt HMS Habakkuk pracovat. Zjistil, že největším problémem bude udržet led na lodi v pevném stavu tak, aby při vyšších teplotách neroztál. Led měl na lodi sloužit jako neproniknutelný pancíř, zatímco trup lodi měl být vytvořen tvořena ze směsi pykretu (vody a dřevěných pilin) a oceli. Problém s táním ledového štítu nakonec vyřešil prostou, ale velmi tlustou izolací. Stěny totiž měly být tlusté více než 10 metrů.

Led měl lodi také pomoci udržet se na hladině, proto mohl vědec experimentovat s rozměry. Podle návrhů mělo být plavidlo 600 metrů dlouhé, 90 metrů široké a 60 metrů vysoké. Ve své podstatě mělo jít i nezničitelnou letadlovou loď, která by pojala 200 stíhaček Spitfire nebo 100 bombardérů Mosquito a 3500 námořníků.

Jediným problémem byla cena. Na kanadském jezeře Patricia Lake byl postaven model lodi dlouhý 18 metrů a vážící 1000 tun, který ukázal, jak by měla loď vypadat a fungovat, samotnou stavbu ale neměl kdo sponzorovat. To se změnilo v roce 1942, kdy se plány dostaly k Winstonu Churchillovi. Ten nařídil okamžitou realizaci projektu a stavbu nepotopitelné lodi.

Situace na moři se ale vyvíjela rychle a jak válka postupovala, konstrukce lodě byla v průběhu roku zastavena. Letadla totiž byla schopna stále většího doletu a rozmohly se také eskortní letadlové lodě. Spolu s náročným finančním pokrytím by se dokončení projektu Habakkuk nevyplatilo.

Pyka ale neúspěch neodradil a nadále se snažil přijít s vynálezy, které by lidem ulehčily život. Pokračoval v návrzích i po válce a následně vedl kampaň proti trestu smrti nebo za podporu dětského fondu UNICEF. Médiím byl ale stále více pro smích a čím více přemýšlel o lepším světě, který chtěl stvořit, tím více propadal pesimismu. V roce 1948 proto spáchal ve svých 54 letech sebevraždu.

Související

Více souvisejících

II. světová válka nacisté Projekt Habakkuk

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy