Sovětská armáda, jak ji neznáte: Unikátní vozidla, kterým se nejde nesmát

Ruská armáda patří v současné době k jedné z nejlepších na světě. Nejinak tomu i v dobách Sovětského svazu, kdy svou sílu ale stavěla především na vytrvalosti a odolnosti vojáků, než na pokročilé technice. Některé armádní stroje jsou totiž spíše k smíchu než k užitku, a my pro vás vybrali ty nejlepší z nich.

MAZ 7907

Sovětská armáda potřebovala vozidlo, které by bylo schopno unést obří mnohatunové mezikontinentální rakety. Odpovědí na tento požadavek byl MAZ 7907, 28 metrů dlouhý a necelých pět metrů vysoký stroj s dvanácti nápravami. Ano, čtete správně, tento gigant měl opravdu 24 kol. Dokázal se pohybovat rychlostí 25 km/h a jednu dobu byl dokonce úspěšně nasazen v praxi. Dnes by byl prakticky nepoužitelný, přesto jde o unikátní vozidlo, které se dosud nepovedlo nikomu překonat.

Object 279

Jeden z posledních sovětských tanků se vyznačuje svými čtyřmi pásy, není to ale jeho jediná unikátní vlastnost. Šedesátitunové monstrum by mělo odolat nukleárnímu výbuchu, v praxi to ale otestováno nebylo. Celkem byly sestaveny tři kusy tohoto vozidla.

ZIL E167

Rusko je, jak známo, z velké části pokryto sněhem, a proto je třeba tomuto typu terénu přizpůsobit i vozidla. Jedním z takových měl být šestikolový transportér, který ale nedosahoval příliš závratných rychlostí. 9 km/h opravdu není nic, na co by měla být sovětská armáda pyšná, a proto není divu, že se stroj do sériové výroby nikdy nedostal.

ZIL 49061

Něco mezi komickou jachtou a velkým autem. Obojživelné vozidlo používala ruská armáda ještě v roce 2002, a vyznačovalo se zejména unikátním spojením kol, která zajišťovala pohyb na souši, a vrtulí, které vůz poháněly ve vodě. Stroj skutečně fungoval a dosahoval i poměrně slušných rychlostí, 80 km/h na souši a 11 km/h ve vodě.

ZIL 29061

Nemá kola, přesto jezdí. Jeden z největších unikátů sovětské armády se pohyboval na dvou spirálách, které připomínají vrtáky. Díky tomu se dokáže pohybovat prakticky v jakémkoliv terénu a nedělá mu problém jízda na souši, na sněhu i v bažině. Pokud jste tedy ochotni smířit se s tím, že rychleji než 11 km/h tenhle "drobek" nikdy nepojede.

Car tank

Zatímco Car bomba je jedna z nejhorších zbraní, jakou kdy lidstvo stvořilo, stejnojmenný tank je spíše tříkolka. 18 metrů dlouhý a 9 metrů vysoký stroj měl díky své chatrnosti jednu zásadní konstrukční nevýhodu. K jeho zničení by stačil obyčejný granát. Ani k tomu ale nedošlo, stroj se totiž při testovací jízdě zasekl v bažině a inženýři ho tam už nechali. Až po několika letech byl rozebrán do šrotu.

Hovercraft tank

Vypadá jako kosmická loď, přesto měl jednu obrovskou přednost, rychlost. Stroj postavený před druhou světovou válkou měl dosahovat rychlosti až 120 km/h, proč mu ale konstruktéři dali tak prapodivný design nikdo neví. Stejně tak není známo, proč celý projekt poměrně rychle skončil. Sám o sobě měl tank několik odnoží, ten prezentovaný na videu byl lehce odlišný a podle dostupných zdrojů dosahoval rychlosti kolem 45 km/h.

Progvev-T Gasdynamic Trawler

Dejte tanku proudový motor, rozpalte ho na dostatečnou teplotu a máte stroj, který dokáže za pomocí tepla ničit miny. Problém je v tom, že takový stroj je neuvěřitelně těžký a hlučný, navíc spotřebuje mnoho paliva, takže nelze zaručit, že opravdu zničí všechny miny v oblasti. Inženýři se holt zase jednou přepočítali.

1K17 Szhatie

Laserový tank, který na první pohled budí hrůzu, ve skutečnosti nikdy moc nefungoval. Sověti vyrobili dva takové, jeden se rozbil a druhý byl drahý a neefektivní. Proto se raději vrátili k osvědčeným raketám.

Související

Konstantin Černěnko Komentář

Vrchol gerontokracie i projev hluboké sovětské krize: Před 40 lety nastoupil do čela SSSR Černěnko

Před 40 lety, 13. února 1984, se ujal fakticky nejdůležitější funkce v Sovětském svazu, generálního tajemníka ústředního výboru komunistické strany, Konstantin Černěnko. Tehdy dvaasedmdesátiletý, nepříliš vzdělaný muž, pro něhož bylo typické bezprostřední jednání, postrádal jakoukoliv dlouhodobější a ucelenější vizi vedení státu, který si nárokoval statut světové supervelmoci. Skutečnost, že si sovětští komunisté do svého čela vybrali právě Černěnka, navíc v době, kdy si uvědomovali, že vnitřní i mezinárodní situace je pro zemi stále komplikovanější, byla projevem hluboké krize sovětského systému. Krátká vláda Černěnka, jemuž se již při nástupu do funkce přezdívalo „chodící mumie“, se stala jejím výmluvným symbolem. 

Více souvisejících

Sovětský svaz Sovětská armáda

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

Jednotky izraelské armády porušují lidská práva, tvrdí USA. Zvažují sankce

Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě porušilo lidská práva Palestinců na Západním břehu Jordánu, ještě před vypuknutím války Izraele s palestinským radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy v říjnu 2023.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy