Napalm: Jedna z nejhorších zbraní historie, oproti které je oheň prakticky neškodný

HISTORIE - Jedním z nejdůležitějších milníků v lidské historii je objevení ohně. Od té doby zná lidstvo světlo, teplo a má například možnost ohřát si potravu, nebo jej použít jako zemědělskou pomůcku či zbraň. Říká se, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán, a často je nesprávně zaměňován s napalmem. Oproti této zbrani, která ovládla především válku ve Vietnamu, je ale oheň téměř neškodný.

Od nepaměti lidé vědí, že pokud potřebují uvolnit prostor zemědělské půdě, není nic snazšího, než potřebnou část porostu vypálit ohněm. Ne vždy jde ale o nejlepší možné řešení, protože plameny zničí jak úrodu nad zemským povrchem, tak i pod ním. Proto se odborníci pokoušeli vytvořit hořlavou substanci, která měla vypalovat trávu tak, aby zničila pouze nadzemní část bez poškození kořenů v hlíně.

Skupina amerických chemiků vedená harvardským vědcem Louisem Fieserem proto v roce 1943 vytvořila napalm, substanci, která měla pomoci zemědělcům při obnově půdy. Název je ve skutečnosti zkratkou pro Napthetic Petrol Acid Palmitate (benzin zahuštěný kyselinou palmitovou). Záhy ale substanci objevila armáda a o jejím dalším osudu bylo rozhodnuto.

Napalm je velmi často zaměňován s obyčejným ohněm, jde přitom o dvě zcela rozdílné věci. Klasický oheň vyžaduje přítomnost hořlaviny, oxidačního prostředku a zdroje iniciace, a vzniká ve chvíli, kdy je hořlavá látka vystavena teplu nebo jinému zdroji energie. Je ale poměrně snadné jej uhasit, a to buď nedostatkem vzduchu, nebo vodou.

Napalm je oproti tomu zrosolovatělý gel, který hoří klidným červeným plamenem tvořícím černý hustý dým. Hoří pomalu a přichytává se k místu, na které dopadl, následně se roztéká a stéká do prohlubní a štěrbin, které se na zasaženém objektu nacházejí. Vyrábí se zahušťováním běžně dostupného naftového paliva, což zvyšuje jeho přilnavost a snižuje vysokou rychlost hoření látek. 

V praxi si lze napalm představit jako gel, kupříkladu husté tekuté mýdlo, které pomalu stéká po objektech nebo lidských tělech. Gel, který dosahuje teploty až 1000-3000 stupňů Celsia. Teploty, kterou nikdo a nic nepřežije. Lidské tělo se při zasažení napalmem začne škvařit a látka se přes kůži propaluje do masa, až vám postupně zasažené části těla doslova vypaří. Pokud byste tedy do napalmu strčili například prst, jednoduše o něj přijdete prakticky okamžitě. Následně by vás ale s největší pravděpodobností zabil silný žár v okolí.

Odborníci napalm rozlišují na kolik druhů v závislosti na látkách, které do něj přidávají. Zatímco napalm s příměsí fosforu, asfaltu, hliníkového prášku a chloristanu draselného dosahuje teplo až 2000 stupňů, pyrogel, tedy naftová směs s přísadou práškových kovů, je ještě o tisíc stupňů teplejší. Při této teplotě se nejen taví kovy, ale hoří i věci vzdálené několik metrů od pole působnosti napalmu. Pokud byste se tedy chtěli podívat blíže například na zemi, na níž se škvaří napalm, může se stát, že vás zapálí vysoká teplota v okolí.

Proti napalmu prakticky neexistuje obrana. Zatímco oheň uhasíte vodou, na napalm má nulový účinek a látka může naopak hořet i na vodě, stejně tak i na sněhu. Zasažení napalmem proto téměř bez výjimky znamená smrt, a své o tom ví ti, kteří prožili druhou světovou válku nebo válku ve Vietnamu.

Při náletu na továrnu ve východním Prusku v říjnu 1943 shodily americké letecké síly více než 13 000 napalmových bomb, které zničily celý závod. Během útoku na filipínský Luzon v roce 1944 pro změnu shodila armáda 1 054 200 galonů na palmu na nejrůznější cíle. V porovnání se zápalnými bombami bylo nasazení napalmu až desetkrát účinnější. Osvědčilo se také v hornatých oblastech plných podzemních úkrytů a jeskyní, do kterých napalm bez problémů steče a vypálí vše živé uvnitř.

Největšího rozmachu se nasazení napalmu dočkalo ve Vietnamu v letech 1965 – 1972. Nejprve ho používaly americké pozemní jednotky, následně ale byly zahájeny letecké útoky, při kterých shazovaly bombardéry B-52 napalmové bomby ze vzduchu. Jeden takový útok mohl vyhladit celou vesnici a zabít desítky lidí strašlivou a bolestivou smrtí.

Související

Více souvisejících

zbraně II. světová válka napalm

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy