Užíváme antibiotika špatně? Všichni zřejmě děláme jednu velkou chybu, která se nám může vymstít

Už dlouho se mluví o tom, že svět čelí globální zdravotní hrozbě kvůli antimikrobiální rezistenci. Nadměrné užívání antibiotik je považováno za závažné nebezpečí, které zvyšuje šanci, že si bakterie vyvinou schopnost překonat i naše nejlepší léky. Podle vědců lidé v tomto směru dělají jednu zásadní chybu.

Pacienti, kteří podstupují léčbu antibiotiky, jsou běžně svým lékařem nabádáni, že by měli podstoupit celou léčbu – tedy dobrat všechny léky, a to i když se cítí lépe třeba už v polovině léčby. Tradičně se totiž říká, že pokud léky sami vysadíte, bakterie se mohou přemístit a vyvinout si rezistenci.

Je to ale v rozporu s tím, co teď tvrdí vědci. Podle nich tato rada způsobí, že jsou pacienti vystaveni působení antibiotik zbytečně dlouhou dobu a navíc tím praktičtí lékaři sami podporují nadměrné užívání antibiotik, uvádí server IFL Science. Profesor Martin Llewelyn, který se specializuje na léčbu infekčních onemocnění, a jeho kolegové tvrdí, že tato rada je opravdu špatná.

Ve své analýze, kterou zveřejnil The British Medicin Journal, uvádějí, že „myšlenka, že brzké zastavení antibiotické léčby povzbudí rezistenci na antibiotika, není podložena důkazy, zatímco užívání antibiotik po dobu delší než je nutné zvyšuje riziko rezistence.“

Analýza ale podle nich vyžaduje další výzkum, který by přesně zkoumal to, jaký dopad na pacienty bude mít, když antibiotika vysadí, jakmile se budou cítit dobře. Existují totiž určité infekce, kde by léky měly být určitě používány po delší dobu – jde například o tuberkulózu. Zároveň ale existuje mnoho případů, kdy je užívání menšího množství antibiotik lepší.

„Vždycky jsem si myslel, že je nelogické tvrdit, že zastavení antibiotické léčby předčasně podporuje vznik rezistentních organismů,“ říká předseda Britské společnosti pro imunologii Peter Openshaw, který do této analýzy nebyl zapojen. „Tato stručná, ale autoritativní analýza podporuje myšlenku, že antibiotika mohou být užívána úsporněji, a poukazuje na to, že důkazy o dlouhodobé léčbě jsou v nejlepším případě nevýrazné,“ dodal.

Vědci také uvádějí, že ideální dobu, po kterou by měl nemocný užívat antibiotika, se liší. Tato doba je ovlivněna tím, jak účinný je váš imunitní systém, roli hraje i to, jaká antibiotika jste užívali v minulosti. Každopádně byste měli vždy poslouchat, co doporučuje váš lékař, radí server. „V ideálním případě by měly existovat klinické studie, které by určovaly trvání léčby, ale mezitím by mělo být na lékaři, aby doporučil, jak dlouho je třeba pokračovat v léčbě," dodal Openshaw.

Profesor Llewelyn na závěr konstatuje: „Vzdělávání veřejnosti o antibiotikách by mělo zdůraznit skutečnost, že odolnost vůči antibiotikům je primárně důsledkem nadužívání antibiotik. Veřejnost by měla být povzbuzována, aby si uvědomovala, že antibiotika jsou drahocenný a konečný přírodní zdroj, který by měl být zachován.“

Související

Ilustrační foto

Léků bude dostatek, slibuje ministerstvo. Dodávky mají převyšovat spotřebu

Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka budou dodávky antibiotik v tabletách v České republice v příštích měsících převyšovat spotřebu. Řekl to novinářům po jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčivých přípravků na ministerstvu zdravotnictví. Náměstek také upozornil, že místně by mohly chybět sirupy, které jsou určeny pro malé děti.
Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek slíbil dodávku dalších 360 000 balení penicilinu

Do konce listopadu bude v České republice k dispozici 360 000 balení penicilinu, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v dnešním vysílání pořadu Partie na CNN Prima News. Podle něj je penicilin postupně dodáván do lékáren, avšak distributoři zatím nezajišťují rovnoměrné dodávky léku do všech lékáren.

Více souvisejících

antibiotika viry a bakterie léčba lékaři věda léky nemoci

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy