Ledová koule, diamanty a skleněný déšť. Jaké jsou nejbizarnější planety vesmíru?

Každý den skenuje NASA vesmír a každý den nachází nové planety, hvězdy a celé systémy. Ačkoliv ročně najdeme mnoho exoplanet, mnoho z nich je prostě jen studený kámen plující vesmírem. Občas se však podaří najít něco skutečně velmi zajímavého.

Ledová koule

OGLE-2016-BLG-1195Lb, známá také jako Ledová koule je planeta, kterou najdete zhruba 13 000 světelných let od naší sluneční soustavy. Její teplota se pohybuje mezi -220°C a 186°C. Mnozí si teď jistě vzpomenou na Star Wars a planetu Hoth. Zdá se, že veškerý led na planetě je tvořen čerstvou vodou. Bohužel se zdá, že lidstvo nebude nikdy schopno těchto zásob využít. Nebo alespoň ne v nejbližší době. Vzdálenost této planety je pro naší současnou technologii totiž nepřekonatelnou překážkou.

Nažhavená planeta

KELT-9b je oficiálním názvem nejžhavější planety, kterou lidstvo zatím našlo. Pluje vesmírem asi 650 světelných let od nás a je pevně přimknutá ke své hvězdě. Je to plynný obr, asi třikrát větší, než náš Jupiter a konstantně žhne teplotou 4315°C. Jen pro porovnání, povrchová teplota našeho Slunce je asi 5500°C. To není zas o tolik více. KELT-9b však před sebou na vesmírné poměry nemá dlouhou budoucnost. Během "pouhých" několika milionů let kompletně vyhoří, zmizí a zanechá svou hvězdu osamocenou.

Vodní svět

GJ 1214b je obrovský "vodní svět" velký asi trojnásobně oproti naší planetě. Najdete ho 42 světelných let od sluneční soustavy. A proč zrovna vodní svět? Veškerá voda na planetě Zemi tvoří asi 0,05% její hmotnosti. Na zmiňované planetě je to masivních 10%.

Odhaduje se, že na této exoplanetě existují oceány, které mohou dosahovat až hloubky 1600 kilometrů. To dělá z nejhlubšího místa na naší zemi Mariánského příkopu (11 km) drobný bazének. V současnosti jsme na naší vlastní planetě prozkoumali důkladně asi 5% oceánů a našli mnoho podivných tvorů. Představte si, co všechno může být tady!

Diamantová planeta

Planeta PSR J1719-1438 b je asi tak pětkrát větší, než planeta Země a tvoří ji čistý diamant. Vznikla primárně z uhlíku a díky nesmírnému tlaku se uhlík nyní přeměnil v diamanty. Než si však sbalíte kufry a vydáte se těžit, je třeba upozornit na jeden nemilý detail. Obří diamantová koule proplouvá vesmírem ve vzdálenosti 4000 světelných roků od nás.

Kepler-16b, v podstatě Tatooine

Vracíme se ke Star Wars. Kepler-16b je jednou z velmi vzácných exoplanet, který existují v binárním hvězdném systému. To znamená, že byste tam na obloze našli dvě slunce. Je od nás vzdálená asi 200 světelných let a oběh kolem dvou hvězd jí zabere 627 let. Jakkoliv připomíná slavnou písečnou planetu, vězte, že jedna zásadní věc jí chybí. Bohužel je potvrzené, že by na ní nepřežil žádný život.

Sežehnutý svět

Další Kepler na našem seznamu, tentokrát s přídomkem 10b. Je to zatím nejmenší exoplaneta, kterou jsme objevili a věří se, že je celý povrch pokrytý oceány lávy. Je asi tak 560 světelných let od Země a její teplota se pohybuje kolem 1400°C. Důsledkem toho se kamenitý povrch planety rozpustil. Vzhledem k hustotě planety se odhaduje, že je tvořena z velké části z železa. Díky tomu má láva světlejší a výraznější odstín červené.

Temná planeta

TrES-2b je nejtemnější exoplaneta, kterou se podařilo najít. S nadsázkou je možné říci, že kdyby byla ještě o kousek temnější, už bychom ji nenašli. Odráží pouhé 1% světla. To znamená, že je tmavší, než uhlí nebo černá akrylová barva. Přináší tak zajímavou otázku - kolik planet v naší blízkosti nevidíme jen proto, že jsou takto tmavé?

Temná planeta se nachází 750 světelných roků daleko a její atmosféra obsahuje vypařený sodík, draslík a oxid titanu. Všechny jmenované prvky  světlo neodráží, nýbrž absorbují. I přesto se zatím nepodařilo vysvětlit jaké další faktory se na temnosti planety podílí.

Planeta, kde prší sklo

HD 189733b je jednou z nejpodivnějších planet na seznamu podivných planet. Je nám vzdálená 63 světelných let a konstantně tam prší sklo. Rovně. Přesně tak, na této pekelné planetě dosahují větry až rychlosti 8700 km/h, což způsobuje podivné směry deště. V atmosféře planety je vysoká koncentrace křemíků, což způsobuje, že z ní doslova prší roztavené sklo, které poté před dopadem tuhne. Představte si být uprostřed takové bouře. Kusy skla by vás úplně rozcupovaly!

Planeta, kde sněží kameny

Pokud jste neměli dost pršícího skla, vydejte se na planetu CoRoT-7b. Tady totiž sněží kamení. Strana, která je čelem k hvězdě planety dosahuje teploty 2200°C, ta odvrácená padá teplotou až k -210°C. Láva na jedné straně je tak žhavá, že se vypařuje stejně, jako u nás voda. To způsobuje vznik "kamenných mraků", které pak na druhé straně prostě sněží kamení. 

Související

Více souvisejících

vesmir NASA objev

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 4 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 6 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 7 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy