Fyzikové dostali Nobelovu cenu za gravitační vlny ve vesmíru: Objev otevírá dosud nespatřené světy

Stockholm/Praha - Letošní Nobelovu cenu za fyziku získala trojice Američanů za klíčový příspěvek k pozorování gravitačních vln ve vesmíru. Objev otevírá nové možnosti při studiu černých děr a neutronových hvězd. Může rovněž přinést více informací o vzniku vesmíru.

Nobelovu cenu za fyziku získali Rainer Weiss, Bary Barish a Kip Thorne. "Je to něco zcela nového a odlišného, co nám otevírá dosud nespatřené světy... Na ty, kterým se podaří zachytit (gravitační) vlny a interpretovat jejich poselství, čekají bohaté objevy," uvedla Královská švédská akademie věd.

Takzvané gravitační vlny předpověděl v rámci všeobecné teorie relativity již před sto lety Albert Einstein, vědcům se je ale podařilo zachytit teprve nedávno. Využili k tomu obří laserové detektory označované zkratkou LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), které dokázaly zaznamenat mimořádně slabé vibrace vycházející z gravitačních vln. Po jejich zachycení vědci převedli signál gravitační vlny do zvukové podoby a mohli slyšet, jak se dvě černé díry spojují.

Gravitační chvění, které dnes ocenění vědci zachytili v září 2015, pocházelo z kosmické srážky dvou černých děr, tedy objektů s mimořádně velkou hustotou, jež se odehrála ve vzdálenosti zhruba 1,3 miliardy světelných let od Země.

Veškeré vědecké informace o vesmíru pramenily dosud z elektromagnetického vlnění, jakým jsou rádiové vlny, viditelné světlo nebo záření gama. Protože ale toto vlnění je při cestě vesmírem vystaveno rušení, informace z něj získané jsou jen omezené. Gravitační vlny žádnému rušení nepodléhají a mohou přinést o okolním kosmu spoustu nových poznatků.

Barish uvedl, že on a jeho kolegové věděli, že mají velkou šanci za svůj přelomový objev letošní Nobelovu cenu získat. Barish si prý dokonce nařídil budík v očekávání telefonátu ze Švédska, ten ho ale nakonec stejně zaskočil. Nobelovu cenu označil za "vítězství pro Einsteina". Další z vyznamenaných Weiss řekl, že ocenění "vnímá jako uznání práce tisíců lidí". Detektor LIGO je projekt, na němž se podílí více než tisícovka vědců z více než 20 zemí světa.

Šíření gravitačních vln předpověděla Einsteinova teorie relativity, dosud pro to ale neexistoval důkaz. "Jsme zvyklí mluvit o vlnění jako o vlnění něčeho v prostoru, ale tady se vlní prostor sám," popsal Jiří Chýla z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR co se při šíření gravitačních vln děje. Zjednodušeně lze podle něj tento jev připodobnit k síťce z měkkého materiálu, která se při natažení v jednom směru smršťuje, v druhém směru natahuje a vzdálenost mezi body se mění.

Obdobný efekt vznikající kvůli šíření gravitačních vln jsou schopny zaznamenat tři obří laserové detektory umístěné na Zemi. Dosud byly zaznamenány čtyři vlny. O té poslední informovali vědci před šesti dny. "Je to důsledek toho, že v době před jednou až dvěma miliardami let se srazily dvě černé díry zhruba třicetkrát větší než Slunce," vysvětlil zdroj gravitačních vln Chýla.

"Máme samozřejmě teleskopy, ale to, co vidí, jsou fotony. Svědectví o vesmíru máme tedy primárně z fotonů, částečně z neutrin, ale nyní k tomu přibyly gravitační vlny jako další posel zpráv o vzniku a vývoji vesmíru," dodal.

Související

Donald Trump

Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu za mír

Bývalý americký prezident Donald Trump byl znovu navržen na udělení Nobelovy ceny za mír. Kongresmanka za Republikány Claudia Tenney tvrdí, že Trump sehrál klíčovou roli při zprostředkování mírových dohod mezi Izraelem a arabskými zeměmi - Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem - v roce 2020. 

Více souvisejících

nobelova cena vesmir fyzika Švédsko USA (Spojené státy americké) Vesmír: Černá díra akademie věd

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy