Za svůj objev dostali Nobelovu cenu. Co přesně jsou gravitační vlny a proč jde o jeden z největších objevů v historii lidstva?

Stovky a tisíce let lidé vědí, že se nad našimi hlavami rozprostírá vesmír. První velký pokrok v jeho zkoumání ale učinil až toskánský astronom Galileo Galilei, který nám díky dalekohledu umožnil jeho existenci zkoumat. Do dnešní doby jde o jeden z nejvýznamnějších a nejzásadnějších momentů vědeckého světa, před necelými dvěma lety ale vědci učinili druhý, stejně významný. Objevili gravitační vlny.

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získala trojice Američanů Rainer Weiss, Barry Barish a Kip Thorne za klíčový příspěvek k pozorování gravitačních vln ve vesmíru. Objev totiž otevírá nejen nové možnosti výzkumu kosmu, zejména při studiu černých děr a neutronových hvězd, ale může také přinést více informací o vzniku vesmíru.

K odhalení tajemství gravitačních vln došlo 11. února 2016, kdy američtí vědci uvedli, že 14. září 2015 poprvé zachytili takzvané gravitační vlny, jejichž existenci začátkem 20. století v rámci své všeobecné teorie relativity předpověděl Albert Einstein. 

Vědcům se je ale podařilo zachytit teprve nedávno. Využili k tomu obří laserové detektory označované zkratkou LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), které dokázaly zaznamenat mimořádně slabé vibrace vycházející z gravitačních vln. Po jejich zachycení vědci převedli signál gravitační vlny do zvukové podoby a mohli slyšet, jak se dvě černé díry spojují.

Gravitace, nebo-li přitažlivost, se šíří ve vlnách, jako například světlo. Místo radiace se ale šíří chvěním prostoru. Veškeré vědecké informace o vesmíru pramenily dosud z elektromagnetického vlnění, jakým jsou rádiové vlny, viditelné světlo nebo záření gama.

Protože ale toto vlnění je při cestě vesmírem vystaveno rušení, informace z něj získané jsou jen omezené. Gravitační vlny žádnému rušení nepodléhají a mohou přinést o okolním kosmu spoustu nových poznatků. Gravitační vlny jsou výsledkem obřích kolizí ve vzdáleném vesmíru.

Objevené gravitační chvění pocházelo z kosmické srážky dvou černých děr, tedy objektů s mimořádně velkou hustotou, jež se odehrála ve vzdálenosti zhruba 1,3 miliardy světelných let od Země. To vypustilo do okolního vesmíru vlny, které doslova hýbou prostorem, byť v malých, pro člověka nepozorovatelných intervalech. Přesto vědci díky nim mohou poprvé v historii "slyšet" vesmír a otevírají se jim zcela nové možnosti zkoumání jeho tajemství.

Objev gravitačních vln ale nebylo to jediné, k čemu onen den došlo. Výzkumníci kromě gravitačních vln zachytili 14. září i něco opravdu podivného: velmi slabý záblesk gama paprsků, který se odehrál na stejném místě o méně než půl sekundy poté.

Ačkoliv by se mohlo jednat o náhodu, podle vědců z NASA je pravděpodobnost takovéto náhody jen 0,2 %. Tento záblesk pomůže vědcům zjistit, kde přesně ke spojení obou galaxií došlo. Co je ale daleko důležitější, je fakt, že pokud se souvislost skutečně prokáže, znamenalo by to, že je třeba přepracovat teorie o černých dírách.

V okolí obou černých děr by totiž pro vznik světla musel být plyn, ten by se ale podle současného chápaní černých děr zde nacházet neměl – černé díry by ho totiž měly všechen stáhnout do sebe a pohltit daleko dříve, než k jejich sloučení vůbec došlo.

Vědci nyní doufají, že další data jim pomohou pochopit, k čemu opravdu došlo a zda je skutečně možné, že sloučení černých děr generuje pozorovatelné gama záření. Jedním z možných důvodů by totiž mohlo být, že částice plynu dokáží z černé díry uniknout, což by zcela změnilo podstatu našeho chápání tohoto jevu.

Související

Více souvisejících

vesmir Vesmír: Černá díra gravitační vlny

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy