Hrozí nám vyhynutí? Patogeny agresivních neštovic jsou stále v laboratořích, jaké je nebezpečí?

Pravé neštovice - nemoc, která zabíjela miliony lidí. Úmrtnost se u některých kmenů blížila 100%. Jinými slovy - pokud jste onemocněli, mohli jste se pomalu loučit s tímto světem. Ještě před 50 lety zemřely na pravé neštovice přes dva miliony lidí. V té době se však také našla protilátka, díky které odstartoval celosvětový očkovací program. Následně se virus Variola, který způsoboval pravé neštovice, podařilo zcela vymýtit. Nebo ne?

Je to tak, virus zcela vymýcený nikdy nebyl. V současné době podle New York Times mají vzorky pravých neštovic jak americká, tak ruská vláda. Obě země tvrdí, že je mají bezpečně ukryté v laboratořích, kam se nikdo nedostane. Každého teď možná napadne otázka: Není uchovávání smrtícího patogenu potenciálně nebezpečné?

Odpověď je jasná - je to velké riziko. Avšak podle představitelů obou států by bylo mnohem větším rizikem, kdyby se vzorky zničily. S tímto varováním souhlasí vědecký žurnál ILF Science. Ten nedávno připomněl slova Světové zdravotnické organizace (WHO).

"Před pár lety WHO připustila, že i přes to, že byl virus oficiálně vymýcen, mohl by člověk s potřebnými znalostmi a dobrou laboratoří tento patogen opět vytvořit a vypustit ho mezi populaci. Proto je důležité, že dva vzorky ještě existují, neboť z nich by se dala vytvořit případná nová vakcína," píše se v článku.

Tato vakcína už podle časopisu vytvořena byla. Jednalo se o oslabený druh viru, který byl podobný tomu, jenž způsoboval pravé neštovice. Nový typ vakcíny byl vytvořen pro případ, kdyby člověk navrátivší virus do světa chtěl provést na Variole nějakou mutaci.

Nebezpečí skrývá podle IFL Science také fakt, že výroba syntetických neštovic není nijak drahá - cena se pohybuje kolem 10 tisíc amerických dolarů (zhruba 220 tisíc korun). To není ve farmakologii příliš vysoká částka. 

A vzhledem k tomu, že dnešní generace není proti viru očkovaná, protože se považuje za vymýcený, následky takového biologického útoku by mohly být katastrofální. Předpokládá se, že v roce 2050 bude drtivá většina obyvatel Země tímto virem velmi zranitelná.

Proto podle NY Times nemohou být staré vzorky pravých neštovic zničeny. Alespoň ne do té doby, než budeme mít jistotu, že bychom případnému útoku odolali. Otázkou však zůstává, jestli je to vůbec možné.

Připomeňme, že ve 20. století zemřelo na pravé neštovice přes 300 milionů lidí. Ti, kteří přežili, si většinou nesli další zdravotní následky, hrozila jim například slepota. Díky očkovacímu programu WHO v roce 1980 oficiálně oznámila vymýcení tohoto viru.

Lidé, kteří se virem nakazili, zpravidla měli kožní léze a bolestivé puchýře na celém těle, které následovaly po klasických příznacích chřipky - horečka, malátnost, bolest hlavy, případně i zvracení. V případě agresivní formy neštovic trpěli nemocní i vnitřním krvácením do orgánů, což končívalo smrtí.

Související

Ilustrační fotografie.

Pandemie jsou pro demokratické státy zátěžovou zkoušku, upozornili vědci

Pandemie představují pro demokratické státy a jejich instituce zátěžovou zkoušku, klíčové je odvrátit snahy o narušení rovnováhy mezi výkonnou, legislativní a soudní mocí. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu vědců Národního institutu SYRI a Oxfordské univerzity, který aktuálně publikoval časopis East European Politics. Experti zároveň varují před snahou oslabovat politické protivníky prostřednictvím manipulace s penězi, které stát v době krize přerozděluje.
Lidé během pandemie covid-19 nasadili roušky či respirátory. Rozhovor

20 let od příchodu SARS. Není otázkou zda, ale kdy nastane epidemie koronaviru SARS-CoV-3, říká virolog Černý

Před dvaceti lety, 16. listopadu 2002, byl v čínské provincii Kuang-tung poprvé ohlášen výskyt syndromu akutního respiračního selhání, neboli SARS. Koronavirem vyvolané onemocnění v následujících měsících postihlo více než osm tisíc osob a rozšířilo se do více než tří desítek zemí celého světa. Dle oficiálních údajů mu podlehlo 774 pacientů. Odborná komunita se sice vypuknutí podobné pandemie obávala mnoho desetiletí, spíše však očekávala, že ji vyvolá virus chřipky, nikoliv koronavirus, vysvětluje Jiří Černý v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. 

Více souvisejících

pandemie neštovice výzkum lékaři The New York Times věda nebezpečí zdraví chemie nemoci

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 10 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy