Špioni a agenti na každém kroku? Tajná policie existovala i za Rakouska-Uherska

Na dědictví po komunistické StB narážíme dnes a denně. Ovšem tajnou policii, která špiclovala protistátní činnost neměla jen rudá vláda minulého režimu. Speciální tajnou policii si vydržovalo i habsburské mocnářství.

Státní tajná policie existovala ještě před ustanovením Rakouska - Uherska roku 1867 speciálním vyrovnáním mezi těmito dvěma složkami soustátí, díky němuž se stát federalizoval k velké nelibosti Čechů - na ty totiž autonomie nezbyla. Tajná policie po celou dobu existence středoevropské monarchie existovala po boku klasického policejního bezpečnostního sboru. Oficiálně se policie dělila na nižší, která udržovala bezpečnost před kriminálními živly a vymáhala dodržování právního řádu a na vyšší policii. Vyšší police nebo-li tajná naopak měla v popisu práce právní řád překračovat za účelem ochrany státu před politickou opozicí, která se příliš radikálně vymezovala proti habsburskému císařství.

Pozor na republikánské tendence z Francie!

Vznik rakouské tajné policie se pojí se jménem hraběte Pergena - reformátora a velitele všech policejních složek. Celý policejní systém se centralizoval roku 1782 právě pod jeho taktovkou. Za Leopolda II. byla však úloha tajné policie upozaděna. K jejímu “největšímu rozkvětu” došlo za císaře Františka II. Jeho celoživotní soupeření s Napoleonem v něm vyvolalo bytostný odpor k politickým novotám přicházejícím ponejvíce z Francie, kde se naplno projevovaly výsledky republikánské Velké francouzské revoluce. O jakékoli demokratizaci politiky nechtěl slyšet a společně se svou pravou rukou kancléřem Matternichem utužovali absolutismus. K tomu se jim tajná policie náramně hodila a sám císař jí považoval za “tak důležitou a blahodárnou pro zdar státu.” Po drobném útlumu tak začaly zlaté časy rakouské tajné státní policie, kterou pak vtipně parodoval Jaroslav Hašek prostřednictvím dobrého vojáka Švejka.

Špioni a agenti na každém kroku

Prvořadým úkolem bylo informovat o protistátních a protihabsburských živlech. Vzhledem k paranoie, která v tehdejším rakouském mocnářství panovala k politickým alternativám a novotám, jako třeba parlament, měl policejní šéf Pergen volnou ruku. Jelikož se vypracoval především jako špion v diplomatických službách, tak se jeho tajná policie nezaměřovala jen na vnitrostátní problémy, ale fungovala i v zahraničí. Na druhou stranu sledování všech vyslanců a jiných diplomatů bylo na začátku 19. století zcela běžnou součástí mezinárodně-politického koloritu. De-facto každý cizinec na území státu byl podezřelý. Co se týče vnitřních nepřátel zaměřovala se tajná policie především na tajné spolky a především na činnost v nelegálních tiskárnách. Tiskařský lis, což byla stále ještě poměrně nákladná technologie a mechanika, byl totiž základem pro distribuci letáků, které mohly nabízet opoziční názory. Podobně jako v StB se používali také agenti z řad civilního obyvatelstva, na toto své angažmá například doplatil spisovatel Karel Sabina. Do smrti měl punc zrádce a nakonec dožil ve velké bídě opovrhován všemi českými vlastenci.

Nenáviděný Habsburk? Kdepak.

Ovšem jeden zásadní rozdíl oproti časům komunistické tajné policie, které máme dodnes v živé paměti tady, najdeme. Obyvatelé tehdejšího Rakouska, a Čechy v žádném případě nevyjímaje, byli s Habsburky zcela spokojeni a s jejich vládou se bez problému identifikovali. Nic na tom neměnily ani opakované vpády francouzských vojsk do českého a rakouského vnitrozemí, které je dodnes patrné na příjmeních potomků po francouzských, belgických a holandských vojácích. Nespokojenost se pak objevovala ve vztahu k obecným válečným dopadům jako zvýšené nároky na odvody branců do armády a především se projevovala nespokojenost ve vztahu k nepříznivým ekonomickým poměrům, které vyvrcholily státním bankrotem roku 1811. S tím však tajná policie mnoho nesvedla.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Rakousko-Uhersko špionáž StB

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 2 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 20 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

Počasí: Česko čeká poslední mrazivá noc. Pod nulou bude jen na západě

Nadcházející nocí z pátku na sobotu skončí chladná dubnová epizoda. Platí pro ni výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před mrazem ve vegetačním období, která se týká západu republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy