Evropská unie v 19. století? Češi přišli s unikátní myšlenkou, po návštěvě Ruska je to přešlo

Myšlenka sjednocování slovanských národů byla v 19. století velmi populární a v Čechách se pojila s nekritickým obdivem k Rusku. Stejně jako dnes, kdo největší stát světa navštívil, tak z obdivu rychle vystřízlivěl.

Panslavismus provází Čechy od dob národního obrození. Přestože byla vláda Josefa II. skutečně oblíbená, jeho pokusy o germanizaci, v nichž navázal na svou matku Marii Terezii, odstartovaly české nacionálně obrozenecké hnutí. Ačkoli vymyšlená kněžna Libuše věštila slávu českého národa až do nebe sahající, tak vznik moderního českého národa stál na něčem trochu jiném. Šlo především o kulturní opozici proti čemukoliv německému s důrazem na slovanství Čechů. Přestože je dodnes patrné, že český Pepík je daleko podobnější německému Helmutovi než ruskému Ivanovi, prostě geny jsou geny.

Přesvědčení obrozenci však postavili proti germanizačnímu úsilí pragmatických panovníků ve Vídni vzmáhající se slovanskou mytologii, kulturu a tehdy umírající jazyk. Slovanské krve sice v české kotlině nikdy moc nebylo, ale to nevadilo vzít zavděk myšlenkou slovanské vzájemnosti (panslavismu), který vznikl v hlavě chorvatského misionáře Juraje Križaniće. Panslavisté spolupracovali zejména na kulturní frontě. Slovanská historická kultura totiž byla žhavou novinkou, ovšem její obsah si byli slovanští obrozenci nuceni mnohdy vymyslet. O starých slovanských kmenech a národech totiž neexistují takřka, žádné písemné záznamy oproti gramotnější západním národům, které navázaly na dědictví římské říše.

S Němci nebo s Rusy?

Nejen kulturními výtvory živ je národ, a tak se postupně začaly objevovat i politické nápady spjaté s panslavismem. Objevovaly se různé nápady jak pospojovat malé slovanské národy, které neměly autonomii, což nabralo na síle po osvobození Balkánu od osmanské nadvlády a následném vzniku samostatného Srbska a Bulharska. Tyto politické ambice se spojovaly s typickým slovanským rusofilstvím, což vedlo k úvahám o ruském carovi, představiteli největšího slovanského národa v čele tohoto svazu. Samozřejmě se takovéto rusofilství nevyhlo ani Čechům, i když s nimi počítali spíše Němci do své pangermánské koncepce. Odpověď Františka Palackého na pangermánský sněm ve Frankfurtu, kde se oháněl slovanstvím vyvolala nepochopení, o čem to nejvýraznější český politik 19. století mluví.

Borovského údiv v Rusku

S Rusem to však opravdu nebylo jednoduché. Samotné ruské carství nemělo přílišný zájem spojovat menší slovanské národy, jelikož se carové a ostatní ruské elity vzhlížely mnohem více ve vzorech ze západní Evropy, především z Francie. Až prohraná Krymská válka upozadila dominanci tzv. Zapadniků. Největší trhliny rusofilství v Čechách však způsobovaly zejména návštěvy Ruska samotného. Jelikož české země byly nejvyspělejší částí rodícího se Rakousko - Uherska, chudoba a především útlak, který v Rusku panoval vytřel každému zrak. Karel Havlíček Borovský se po déle než rok trvající anabází v Rusku ze svého rusofilství nadobro vyléčil, přestože si velmi rozuměl s ruskými intelektuály, s nimiž se stýkal. Nuzné sociální poměry a výrazné kulturní odlišnosti jakékoliv spojenectví s Ruskem v jeho očích navždy vyloučily. Vedly ho k propagaci tzv. austroslavismu, který razil spolupráci a následnou autonomii slovanský národů uvnitř habsburského soustátí.

Masaryk proti slovanské vzájemnosti?

Obdobně jako Karel Havlíček Borovský vystřízlivěl i Tomáš Garrigue Masaryk. Carské Rusko považoval za zastaralou teokratickou středověkou říší a o bolševicích si nedělal iluze od počátků jejich revoluce. Po-té co se Masarykovi podařilo prosadit založení samostatného Československa, umlčel i veškeré rusofilské a panslavistické touhy. Reprezentoval je tehdy ještě Karel Kramář, který také proti Masarykovi kandidoval jako jediný na post prezidenta. Panslovanskou myšlenku, tak realizoval až Sovětský svaz zřízením poslušných satelitních států, ovšem to už se dělo především pod značkou marxismu a leninismu, i když na slovanskou vzájemnost si občas ve straně někdo vzpomněl jako například komunistický ministr Zdeněk Nejedlý.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Rusko Rakousko-Uhersko Tomáš Garrigue Masaryk (T.G.M.)

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy