Vytvořili kalendář, předpověděli konec světa a pak zmizeli. Kam se poděli tajemní Mayové?

Není tomu tak dávno, co se po internetu šířilo strašidelné datum 21. prosince 2012, které mělo dle mayského kalendáře věštit konec světa. Na tento den měl podle některých propočtů připadat konec mayského kalendáře, což mělo mít za následek i konec celého světa. Jak se ukázalo, nebyla to nakonec pravda... Jak to tedy bylo s mayským kalendářem a proroctvím doopravdy? A co vyvěštil kalendář samotným Mayům?

Mayská civilizace existovala na území dnešních států Mexiko, Guatemala, Belize a Honduras po více než 2500 let. Za celou svoji historii prošla značným vývojem. Z jedné strany progresivně působila na ostatní kultury, v jiném případě byla sama příjemcem vlivů svých sousedů.

První významné vlivy mayská civilizace přijímala již během svých počátků v tzv. předklasickém období. Zhruba v letech 1000 př. n. l. - 300 př. n. l. byla pod značným vlivem dominantní olmécké civilizace od níž přejala základy hieroglyfického písma a základy kalendářních výpočtů. Z těchto prapůvodních základů pak na přelomu předklasického a klasického období dala vzniknout opravdovému hieroglyfickému písmu a kalendáři tzv. dlouhého počtu. 

Samotný kalendář vznikl na základně precizních a dlouhodobých pozorování opakujících se astronomických jevů. Mayové spojovali průběh času s úkazy na obloze. Jednalo se především o pohyby Slunce, Měsíce, planet, především Venuše, ale také slunovratu, zatmění Slunce, zatmění Měsíce, rovnodennosti apod. Jejich preciznost byla dána i tím, že dokázali vyvinout dvacítkovou soustavu a také nulu. Jejich astronomické pozorování je srovnatelné s novověkými znalostmi v Evropě, které tak předběhli o 1500 let. 

Je nutné podotknout, že Mayové využívali paralelně několik kalendářních systémů, přičemž základní osnovy nejspíše skutečně již rozvinula olmécká civilizace. Tyto kalendářní osnovy Mayové převzali a dále rozvíjeli. Jednalo se v základu o tři kalendáře:

Občanský kalendář, nazývaný jako haab - představoval období 365 dní sestávající z 19 měsíců, ze kterých 18 mělo po 20 dní a poslední měsíc jen 5 dní. Dny v měsíci byly číslované, přičemž se uplatnilo i číslo nula.

Posvátný či náboženský kalendář, nazývaný jako tzolkin - představoval období 260 dní a určoval především plán obřadního života. 

Tyto dva kalendáře využívaly i další mezoamerické kultury, například Zapotékové. Ovšem Mayové šli ve svých pozorováních a propočtech ještě dále, díky čemuž dali vzniknout nepřesnějšímu kalendáři světa, který překonaly až novověké evropské objevy.

Tento nejdůležitější kalendář, který také využívali pouze Mayové, byl tzv. kalendář dlouhého počtu. Byl to základní kalendář, který sloužil k orientaci v čase, kdy se jednoduše řečeno počítal počet dní, které uplynuly od mayského dne nula, tedy od stvoření tohoto světa. Ten měl připadat na den 11. 8. roku 3114 př. n. l. 

Rok se samozřejmě dále členil. Kin znamenal 1 den, Uinal = 20 kin, Tun = 18 uinal = 360 kin což byl 1 rok, Katun = 20 tun = 7200 kin představoval 20 let atd. Tyto jednotky dohromady tvořily jeden celý cyklus kalendáře dlouhého počtu, který započal u mýtického dne nula a dle propočtů měl skončit 21. prosince 2012. 

Konec světa se samozřejmě nekonal. Mayové totiž svět a čas nevnímali lineárně, ale cyklicky. Vše se v určitých periodách opakovalo, mělo svůj důvod i následek. Tudíž po dosažení jednoho cyklu měl opět začít nový kalendářní cyklus.

Mayové díky svým precizním astronomickým a matematickým znalostem dokázali vytvořit přesný kalendář a doslova tak ovládat čas. Dokázali předpovídat zatmění Slunce, dny slunovratu, různé hvězdné konstelace apod. Daný cyklus se děl ve znamení daného božstva, který "nebeskou událost" ovlivňoval. Samotný kalendář řídil náboženskou, ale i například agrární část mayského života. Dle přesného kalendáře bylo možné přesně stanovovat čas setby, sklizně, sezónních záplav apod. 

Samotný kalendář dlouhého počtu byl důležitý i pro zaznamenávání dějin mayského světa a jeho lidu. Prvním doloženým datem nalezeným na stéle v Chiapasu je datum 7. prosince 36 př. n. l. Na tyto stély s přesným datem se uváděl čas nástupu nového krále, čas významného rituálu či královské svatby, čas vítězné bitvy apod.

Posledním datum dlouhého počtu pochází z města Toniná ze 16. ledna roku 909 n. l. Toto datum skutečně předznamenalo konec mayské civilizace, respektive jejich klasické kultury, která byla již od 7. století v táhlé krizi. Během 9. a 10. století došlo k masovému opouštění měst a ke konci klasické epochy této civilizace. Mayové se ještě nadále rozvíjeli v oblasti yucatánského poloostrova, ovšem už nikdy nedosáhli takové úrovně, jako v období mezi lety 200 př. n. l. až 950 n. l. 

Související

Mayové

Mayové se nejspíš sami podíleli na konci své civilizace, zjistili vědci

Město Tikal ležící na severu dnešní Guatemaly bylo v minulosti centrem největší a nejdéle existující civilizace středoamerických Mayů. K jeho založení došlo v 6. století před Kristem, aby pak následných 1600 let prosperovalo. Během svého největšího rozmachu mělo přes 50 tisíc obyvatel. I v současné době zůstávají pozůstatky města největšími ruinami, které zbyly po mayské civilizaci.

Více souvisejících

Mayové astrologie Kalendář historie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy