ROZHOVOR | Rozhovor: Proč se v Česku otřásá země? Měli bychom se bát většího zemětřesení?

Co zapříčiňuje současné otřesy na Chebsku? Budou pokračovat? A jaké intenzity mohou dosáhnout? Na minulost, současnost i budoucnost této zajímavé oblasti se EuroZprávy. cz ptali seismologa Aleše Špičáka, který se děním v této oblasti dlouhodobě zabývá.

Chebsko patří k našim nejaktivnějším geologickým oblastem. Co se tam vlastně děje? Proč je ta oblast tak aktivní? 

Ta oblast je mimořádná nejen tím, že se tam čas od času vyskytují zemětřesné roje, kdy právě nyní jeden probíhá. V oblasti jsou četné prameny minerálních vod s vysokým obsahem kysličníku uhličitého, pocházejícího patrně ze zemského pláště. Nedaleko epicenter zemětřesení se nacházejí nejmladší sopky v Čechách, jejich stáří je čtvrtohorní. V neposlední řadě je v této oblasti nejtenčí zemská kůra z celého Českého masívu, 28 kilometrů, zatímco například na Moravě je to až 40 kilometrů.  Je zde množství dalších neobvyklostí a mimořádností, které dokazují, že tento kraj prošel v nedávné minulosti velmi dynamickým vývojem.

Jaké nejvyšší síly může zemětřesení na Chebsku dosáhnout?

To je velmi ožehavá otázka. První seismická stanice na Chebsku byla zbudována v roce 1908. Před rokem 1908 jsou k dispozici písemné údaje popisující pozorování místních obyvatel ještě několik set let dále do minulosti. Ze všech těchto informací vyplývá, že nejsilnější zemětřesení dosahují v této oblasti magnituda přibližně 4,5, tudíž i nejsilnější, pocítěná zemětřesení nyní probíhajícího roje jsou o mnoho slabší. Ale 500 let pozorování je v případě geologických procesů strašně málo. My se samozřejmě snažíme hledat odpověď na tuto vaší zneklidňující otázku a pokusit se najít jasnou a uklidňující odpověď, ale tvrdit, že se na Chebsku nemůže objevit i něco silnějšího, je velmi obtížné. Jsou známy i klidnější, geologicky starší oblasti, než je Český masív, kde došlo zcela nečekaně k velmi silnému zemětřesení. Například vloni  na jihu Afriky, v Botswaně, došlo 3. dubna v dosud seismicky poklidné oblasti k zemětřesení o síle 6,5.    

Je tedy evidentní, že zemětřesení na Chebsku nejsou žádnou novinkou.

Chebsko bylo například v letech 1890 až 1915 mimořádně seismicky aktivní oblastí – právě proto zde v roce 1908 byla uvedena do provozu jedna z prvních seismologických stanic v Evropě. Dnes se snažíme obyvatele co nejrychleji informovat prostřednictvím našich internetových stránek a sociálních médií. Naším úkolem je co nejlépe oblast poznat a podávat veřejnosti korektní informace.

Co je vlastně příčinnou současných zemětřesných rojů?

Rojová aktivita v západních Čechách připomíná svým charakterem zemětřesnou činnost pod činnými sopkami, což je samozřejmě ve střední Evropě něco nezvyklého. K otřesům na Chebsku dochází nejčastěji v hloubkách mezi 8 – 10 km, v tomto ohledu bylo silné noční pondělní zemětřesení s hloubkou je 6,5 km výjimkou. Domníváme se, že západočeské zemětřesné roje jsou vyvolávány pohybem fluid, tedy roztoků a plynů, které čas od času atakují horninové prostředí na rozhraní spodní a svrchní zemské kůry. Za několik set tisíc let takové aktivity je horninové prostředí silně porušené, rozlámané, a na takto v minulosti vzniklých trhlinách dochází k jednotlivým slabým zemětřesením roje. My jsme zatím nedokázali nalézt nástroj, který by nám umožnil zjistit, kdy se fluida dají do pohybu - předpovídat vznik zemětřesných rojů ani odhadnout jejich další vývoj tedy neumíme, a neumí to nikdo na světě ...

Tudíž nelze ani určit délku trvání současného zemětřesného roje?

Bohužel ne. V pondělí 21. května dopoledne jsme měli pracovní schůzku, na které byla shrnuta dosavadní pozorování a diskutován možný další vývoj roje – bylo v tu chvíli zřejmé, že aktivita zemětřesného roje se snižuje, tj. klesá počet jevů a klesá také jejich síla. Protože ale víme, že po takovýchto zklidňujících etapách některé roje v minulosti znovu podstatně zesílily, byla naše prohlášení týkající se možného dalšího vývoje velmi rezervovaná. Hned pondělní noc nám dala za pravdu – po 23. hodině došlo k dosud nejsilnějšímu zemětřesení roje s magnitudem 3,8.  V roce 2000 došlo během čtyř měsíců zemětřesné činnosti dokonce k asi deseti obdobím silné aktivity, trvajícím vždy několik dnů až týdnů.

Jsou u nás i oblasti, kde hrozí podobné jevy?

V České republice jsou ještě dvě další oblasti, kde bylo v uplynulých 100 letech pozorováno podobně silné zemětřesení, jako jsou ta nejsilnější v západních Čechách. První z nich je Opavsko. I zde jsou shodou okolností nedaleko epicenter čtvrtohorní sopky, i když o dost starší než ty na Chebsku. Jejich stáří je kolem 2,5 milionu let, zatímco stáří západočeských jen 200 000 až 300 000 let. A jednoduchá geologická poučka zní: co se stalo před milionem let, může se snadno zopakovat...  Tou druhou oblastí je Hronovsko a Náchodsko – k poslednímu silnějšímu zemětřesení zde došlo v r. 2005, mělo magnitudo 3,5 a způsobilo v několika domech vlasové trhliny v omítce. 

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor cheb Zemětřesení Česko Zemětřesení Aleš Špičák

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy