Vesmírná stanice na asteroidu? Podle nové studie to je proveditelné

Zní to tak trochu jako scénář připravovaného sci-fi filmu, ale vědci skutečně zkoumají, zda by bylo možné vytvořit na asteroidu obyvatelnou základnu. Nová studie astrofyziků z Vídeňské univerzity se touto možností zabývala. Teoreticky by nám v budoucnu taková schopnost umožnila získávat drahocenné minerály, které bude lidstvo pro případnou expanzi do vesmíru potřebovat.

Asteroidy si výzkumníci vybrali z několika důvodů. Gravitace, která vzniká při rotaci těchto vesmírných těles, by umožnila umístění stanice a těžebních strojů. Kamenitá struktura asteroidu by také mohla pomoci ochránit stanici před negativním vlivy ve vesmíru, jako je radiace.

Podle serveru Science Alert, který o výsledcích studie informoval, aplikovali vědci při řešení teoretického problému pokročilé gravitační modely. Ze studie vyplývá, že by dostatečně vhodné podmínky mohl poskytnout hypotetický asteroid o velikosti 500 na 390 metrů. Astrofyzikové záměrně vybrali rozměr, který odpovídá některým dnes známým tělesům.

„Díky zatížení způsobenému odstředivou silou je vesmírná stanice v kaverně asteroidu realizovatelná,“ napsali vědci. Vesmírné těleso by muselo být pečlivě vybráno tak, aby bylo dostatečně pevné a stabilní. „Praktická aplikace bude zcela zásadně záviset nejen na kompozici, ale i na vnitřní struktuře asteroidu,“ stojí v závěru studie.

„Pokud najdeme asteroid, který je dostatečně stabilní, nemuseli bychom potřebovat žádné hliníkové zdi, ale jako vesmírnou stanici bychom mohli využít samotný asteroid,“ řekl jeden ze spoluautorů studie serveru New Scientist. Z jejich výpočtů dále vyplývá, že by se těleso muselo každou minutu otočit jednou až třikrát, aby odstředivá síla způsobila dostatečnou gravitaci.

Těžba surovin z asteroidů prozatím není na pořadu dne, v budoucnu se však může stát nutností. Americká NASA na svých stránkách uvádí, že jsou bohatými zásobárnami „surových materiálů, které budou ve vesmíru nutné pro konstrukci staveb.“ Dopravovat suroviny ze země by bylo příliš nákladné a pomalé, a proto se asteroidy mohou stát vhodným nalezištěm.

„Hranice mezi vědou a sci-fi je zde trochu rozmlžená,“ uvedl spoluautor studie pro New Scientist. „Myslím si, že k těžbě na asteroidech nedojde dříve než za dvacet let,“ dodal s tím, že stavba základny pro lidskou posádku je otázkou ještě vzdálenější budoucnosti.

Související

Více souvisejících

vesmir Vědci NASA vesmír, asteroidy věda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy