Překonat hranice něčeho, co je zdánlivě nemožné, se snaží vědci od nepaměti. Už loni se vědcům ze Švédska podařilo ochladit vodu hluboko pod nulu, aniž by zmrzla. Teď jejich úspěch ještě násobně překonali jejich švýcarští kolegové. Jak toho dosáhli, popisuje žurnál Nature Nanotechnology.
Zatímco většina z nás naráží běžně na led jen v jedné formě, vědci znají až 20 jeho různých molekulárních druhů, některé tak neobvyklé, že existují jenom na počítačových simulacích nebo jsou pohřbeny na vzdálených planetách. V nejnovějším experimentu zase stvořili vodu, která nezmrzne ani ve chvíli, kdy se teploty blíží absolutní nule.
Existuje už několik technik, jak vyvinout „nemrznoucí“ vodu, vědci však stále vymýšlejí další způsoby. Jedna ze studií třeba mluví o tzv. amorfním ledu, kdy molekuly vody nekrystalizují. Loni se švédským vědcům podařilo ochladit vodu na rekordně nízkou teplotu -45 °C, aniž by se led zformoval.
Nejnověji posunuli hranice jejich švýcarští kolegové. Technikou zvanou nanoconfinement byli vědci z curyšské univerzity schopni ochladit vodu na -263 °C, aniž by se z ní stal led. Tato teplota je přitom jen 10 °C nad absolutní nulou.
„Fyzické uvěznění vody do nanočástic může hrát zásadní roli při kontrole jejich vlastností,“ uvedli autoři studie. Zmíněná technika může podle vědců omezit schopnost molekul vody se uspořádat do struktury ledu, čímž vytvoří amorfní stav vody.
K uvěznění molekul vody tým syntetizoval novou třídu molekul tuku, které se formují do jemného biologického materiálu. Molekuly se následně samy uspořádají do tvaru, kdy vzniká neuvěřitelně úzká síť kanálků, které molekulám vody umožňují existenci pouze v tekutém stavu.
Ačkoliv ke krystalizaci nedochází, voda se při extrémně nízkých teplotách mnohem více leskne. Jde o důsledek toho, že ačkoliv se nezmění led, jiné vlastnosti se přece jen mění. Autoři věří, že studie může v budoucnu pomoct k tomu, abychom zabránili vodě, aby zmrzla. Záměrem práce to ale nebylo.
13. listopadu 2025 18:19
Revoluce ve zdravotnictví na dosah ruky: Lékaři zanedlouho dokáží transplantovat lidem prasečí orgán
Související
Francií otřásá mohutný skandál: Třetina minerálních vod byla nelegálně upravena
Smrtící past uprostřed léta: Největší zákaz pití kohoutkové vody v historii je hrozbou pro celou Evropu
Aktuálně se děje
před 3 minutami
Úřady oznámily, že našly přes milion nových dokumentů v kauze Epsteina
před 1 hodinou
Evropa může čelit válce s Ruskem do několika let. Podle expertů na to není vůbec připravena
před 2 hodinami
Počasí bude mrazivé i po svátcích, o víkendu se přidá sněžení
včera
Brusel vrací úder. Tlaku USA ustoupit nehodlá
včera
RECENZE: Záhada strašidelného zámku se bojí i vlastního stínu. Neurazí, ale upadne v zapomnění
včera
Napětí na Blízkém východě: Izrael stupňuje údery v Libanonu před klíčovým termínem
včera
Referendum o konci války, budoucnost Záporožské jaderné elektrárny. Co obsahuje 20bodový mírový plán?
včera
Jihomoravští záchranáři jsou na pokraji sil: Místo nehod řeší rýmu a teploty
včera
Ruské jednotky v noci vtrhly do ukrajinské vesnice. Odvlekly desítky lidí
včera
Transatlantická roztržka graduje: USA zakázaly vstup do země strůjcům evropské digitální regulace
včera
Spor USA s Venezuelou má nečekaného vítěze. Zatím z něj těží pouze Čína
včera
V Turecku se zřítilo letadlo s libyjským náčelníkem generálního štábu. Nehodu nepřežil
včera
Průlom v mírových jednáních? Ukrajina zvažuje vznik ekonomické zóny na východě
včera
Ukrajinské město dalo světu nejslavnější vánoční koledu. Rusové ho srovnali se zemí
včera
Návrat terorismu, válka ve Venezuelu nebo souboj o AI? Co lze čekávat od roku 2026
včera
Předpověď počasí na svátky: Budou letos bílé Vánoce?
23. prosince 2025 21:22
Zákaz tělesného trestání dětí, změny v rozvodech, konec střídavé péče. Co přináší novela občanského zákoníku?
23. prosince 2025 19:58
Fond je neodvolatelný, reaguje Babiš na problémy se střetem zájmů. Nic tím nevysvětlil
23. prosince 2025 19:41
Vánoční příměří je dnes už nereálný koncept. Lidé sice potřebují klid, válčení se ale radikálně změnilo
23. prosince 2025 19:20
Top 5 jídel na silvestrovskou party: rychle a chutně
Silvestr má svoje tempo. Všichni se scházejí, povídají si, smějí se a nikdo nechce stát v kuchyni déle, než je nezbytné. Přitom ale potřebujete jídla, která chutnají, rychle mizí ze stolu a zvládne je připravit i člověk, který už myslí spíš na půlnoční přípitek než na vaření. Ideální jsou jednoduché recepty, které vypadají atraktivně, nezaberou mnoho času a zasytí celou partu.
Zdroj: Komerční článek