Unikátní podívaná na obloze: Měsíc dostane v červenci nezvyklou barvu

V úterý 16. července půl hodiny před půlnocí nastane hlavní fáze částečného zatmění Měsíce, který v tu chvíli bude zhruba ze dvou třetin ponořen do zemského stínu. Zatmění potrvá do 2:18 středoevropského letního času (SELČ). Další bude možné vidět až v lednu příštího roku. Uvedl to dnes Astronomický ústav České republiky ve své tiskové zprávě. Bude možné vidět planety Jupiter a Saturn, a náznaky Mléčné dráhy.

Z Česka by pomocí techniky mělo být možné vidět celý průběh zatmění. Očima nepozorovatelná fáze začne okolo deváté hodiny večer, kdy bude Měsíc vycházet. O půlhodiny později už bude možné spatřit tmavší levý okraj Měsíce. Kolem desáté hodiny bude na jihu možné vidět planetu Jupiter a pod ní nejjasnější hvězdy v souhvězdí Štíra.

Obloha pozvolně ztmavne natolik, že po jedenácté hodině spatří pozorovatelé náznaky Mléčné dráhy nad jihem mezi Štírem a Střelcem a také planetu Saturn severozápadně od Měsíce. Maximum zatmění nastane ve 23:31, kdy bude v zemském stínu ponořeno 65,3 procenta měsíčního úplňku.

Na Měsíc bude dopadat jen červená část spektra slunečního světla, protože vzdušné molekuly modrou barvu rozptýlí v atmosféře. Část měsíčního disku ponořená v zemském stínu tak chytne naoranžovělou, cihlově červenou, rudou nebo dokonce nahnědlou barvu. Tmavost zbarvení ovlivňuje kromě polohy Měsíce také znečištění atmosféry, především po silných meteorických rojích a sopečných erupcích může být Měsíc velmi tmavý.

Do rozhraní stínu se promítá světlo procházející zemským ozonem. Ten k načervenalému zabarvení ztemnělého Měsíce dodává světle šedý až namodralý nádech. Tento jev poprvé v roce 2007 popsal klimatolog Richard Keen z Univerzity v Coloradu. Byl pozorovaný například při lednovém úplném zatmění měsíce a Astronomický ústav předpokládá, že bude výrazný i tentokrát.

Zatmění měsíce vzniká při jeho průchodu zemským stínem. Podle Astronomického ústavu by se úkaz měl objevovat při každém úplňku Měsíce, kdy se nachází přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Že se tak nestává je způsobeno sklonem dráhy Měsíce vůči rovině zemské dráhy. Měsíc zemský stín častěji mine a žádné zatmění nenastane.

Další zatmění Měsíce pozorovatelné z Česka nastane 10. ledna příštího roku. Bude polostínové, Měsíc se ocitne blízko plného zemského stínu a podle astronomů bude odspodu zčernalý. Úplné zatmění viditelné z Česka nastane za šest let, 7. září 2025.

Související

Více souvisejících

vesmir Zatmění měsíce vesmír, Měsíc vesmír, Jupiter

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy