V Jižním Súdánu propustili přes 200 dětských vojáků. Nutili mě znásilňovat, přiznal 17letý mladík

Juba - Přes 200 dětských vojáků propustily ozbrojené skupiny v Jižním Súdánu, informovala dnes agentura AP. V následujících měsících má z řad milic odejít dalších 1000 dětí. OSN odhaduje počet jihosúdánských dětských vojáků na 19.000, což je nejvíc na světě. Tento nejmladší stát světa sužuje občanská válka od roku 2013.

Do vlastních rodin se v úterý vrátilo 112 chlapců a 95 dívek. Bylo to poprvé, kdy se děti shledaly přímo s rodinou bez přestupného pobytu v institucích.

"Tisíce dětí jsou zneužívány jako kuchaři, nosiči a domácí otroci. Dívky jsou v ozbrojených skupinách pravidelně sexuálně zneužívány," uvedla Sandra Olssonová z neziskové organizace Child Soldiers International.

Vláda užívání dětských vojáků odsuzuje a tvrdí, že je to praktika opozice v oblastech, které nemá režim pod kontrolou. Opozice zase uvádí, že děti nerekrutuje, ale pouze se ujímá sirotků, jejichž rodiny vyvraždili vládní vojáci. Několik dětí, které opozice propustila už dříve, ovšem agentuře AP řeklo, že byly naverbovány silou.

Sedmnáctiletého George například vojáci nutili, aby kradl, znásilňoval ženy a dívky a někdy musel i zabíjet. "Nic z toho jsem dělat nechtěl, ale jinak by mě zabili," řekl chlapec.

Dětem propuštěným tento týden bude poskytnuta tříměsíční potravinová pomoc, psychologická i sociální podpora a profesní příprava, aby se mohly znovu začlenit do jednotlivých komunit, informoval Dětský fond OSN (UNICEF). Podle některých humanitárních organizací tato jednorázová a krátkodobá pomoc nezaručí, že děti neskončí znovu v nějaké ozbrojené skupině.

Občanská válka v Jižním Súdánu vypukla před pěti lety, kdy se prezident Salva Kiir rozešel s viceprezidentem Riekem Macharem. Konflikt má etnické pozadí a jde v něm i o přístup k nerostným zdrojům. Boje si už vyžádaly přes 50.000 mrtvých a vyvolaly nejhorší uprchlickou krizi v Africe od genocidy ve Rwandě v roce 1994.

Na konec měsíce je plánováno třetí kolo mírových rozhovorů, které se bude konat v sousední Etiopii. Klid zbraní podepsaný loni v prosinci byl porušen hned za několik hodin a následující kolo mírových rozhovorů k ničemu nevedlo.

Související

Papež František

Papež František se v Jižním Súdánu setkal s vysídlenými dětmi

Papež František se dnes v Jižním Súdánu setkal s tamními dětmi vysídlenými kvůli ozbrojeným konfliktům. V jihosúdánské metropoli Jubě se k němu připojili nejvyšší duchovní anglikánské církve, arcibiskup Justin Welby, a vysoký představitel Skotské církve Iain Greenshields. Dětem, které papeži vyprávěli o svých nesnadných životech, František řekl, že lepší budoucnost vybudují tak, že etnickou nenávist nahradí odpuštěním. Informovala o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

Jižní Súdán válka UNICEF děti

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 10 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 51 minutami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Suché počasí může působit potíže. Hrozí požáry, varuje ČHMÚ

Meteorologové varují před nebezpečím požárů v souvislosti s nárazy větru o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a suchem, které aktuálně panuje v Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká většiny území. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy