Alžír ochromila obří demonstrace. Desítky tisíc lidí protestují proti Buteflikovi

Desítky tisíc lidí se dnes sešly v centru Alžíru na demonstraci proti další kandidatuře dlouholetého alžírského prezidenta Abdalazíze Butefliky v prezidentských volbách. Informovala o tom agentura AFP. Místní úřady podle agentury Reuters kvůli očekávaným protestům zastavily provoz městských vlaků a metra.

Buteflika (82), kterého sužují zdravotní problémy, je odhodlán 18. dubna usilovat o pátý mandát hlavy státu, což v posledních třech týdnech vyvolalo demonstrace. Dnešní demonstrace v Alžíru a dalších městech by mohly být podle Reuters dosud největší.

V metropoli se shromáždily desítky tisíc lidí. Podle AFP demonstranti provolávali slogany proti kandidatuře Butefliky, který stojí v čele země 20 let. Davy mužů a žen s alžírskými vlajkami odpoledne zamířily na náměstí v centru města, aby se připojily k dalším tisícovkám, které tam už byly.

Agentura Reuters napsala, že úřady v hlavním městě zastavily provoz železnice a metra a přijaly přísná bezpečnostní opatření.

#Algeria ??: anti-#Bouteflika protests have erupted all over the country again. Like in the #Amazigh city of #TiziOuzou (#Kabylie) where thousands are marching today.#لا_للعهدة_الخامسة pic.twitter.com/M8pJGsf5Ez

— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) 8. března 2019

Na stranu protestujících se dnes podle agentury Reuters přidalo i několik poslanců Buteflikovy vládní Fronty národního osvobození (FLN), kteří rezignovali na své funkce. Kolik poslanců se proti Buteflikově kandidatuře tímto způsobem postavilo, ale zatím není jasné.

Buteflika ve čtvrtek vydal prohlášení, v němž varoval před nepokoji, které by mohly Alžírsko destabilizovat. Situaci se už dříve pokusil uklidnit příslibem, že v případě zvolení nebude mandát zastávat celé volební období. Nynější protesty v zemi, která je významným producentem ropy a zemního plynu, jsou největší od takzvaného arabského jara z roku 2011.

Buteflika nehovořil na veřejnosti od roku 2013, kdy utrpěl mozkovou mrtvici. V současnosti je v ženevské nemocnici. Všeobecně je prezident považován jen za tvář režimu, který tvoří skupina politiků, vojáků a podnikatelů. Za vedoucí postavu této skupiny je považován prezidentův mladší bratr Saíd Buteflika.

VIDEO: Large anti-government protest in the center of Algiers #Algeria. - @ZahraaRhm pic.twitter.com/WZqVT1xd2F

— Conflict News (@Conflicts) 8. března 2019

V ženevské univerzitní nemocnici, kde se Buteflika nyní léčí, dnes policie zadržela muže, který podle ní vznášel "politické požadavky". Podle zdroje agentury AFP se jedná o alžírsko-francouzského podnikatele Rašída Nakkáze, který chtěl rovněž kandidovat na prezidenta, volební komise jej ale z klání vyloučila kvůli tomu, že donedávna měl i francouzské občanství. Nakkáz, který dnes zorganizoval před budovou nemocnice také nepovolenou demonstraci se zhruba stovkou účastníků, je známý mimo jiné jako odpůrce zákazů zahalování tváře. Muslimkám z několika evropských zemí v minulosti nabídl, že za ně bude platit pokuty, pokud budou navzdory zákazu nosit na veřejnosti šátek zakrývající obličej.

Související

Politolog Michel Perottino Rozhovor

65 let od zvolení de Gaullea prezidentem. Francii hrozila občanská válka, tvrdí Perottino

Charles de Gaulle, se do historie zapsal především svou rolí během druhé světové války, kdy vedl francouzský zahraniční odboj. Hlavou Francie se však stal později, 21. prosince 1958, v době silně napjaté situace krize, kterou v zemi vyvolala hrozící ztráta Alžírska, vysvětluje Michel Perottino v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog působící na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v něm mimo jiné uvedl, že rychlost, s níž se de Gaulleovi a jeho stoupencům podařilo demontovat dosavadní, z jejich pohledu nestabilní a neefektivní politický systém a nastolit nové zřízení, pátou republiku, zůstává zarážející. Vysvětlil také, proč je de Gaulle stále vnímán jako velikán francouzských dějin, třebaže na adresu jeho desetiletého prezidentství míří zpětně i kritika.

Více souvisejících

Alžírsko Abdal Azíz Buteflika

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy