Krize v Alžírsku graduje: Nové hnutí žádá rezignaci Butefliky, ozvalo se Rusko

Nová alžírská opoziční skupina s názvem Národní koordinace pro změnu, která vzešla z nynější vlny demonstrací, vystoupila s požadavkem na odstoupení prezidenta země Abdal Azíze Butefliky. Vyzvala také armádu, aby se nepletla do politiky. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Buteflika o rezignaci neuvažuje, jeho režimu se naopak dostalo diplomatické podpory ze strany Ruska. Protesty v ulicích pokračují i dnes.

V prohlášení koordinačního orgánu opozice nazvaném Platforma pro změnu z pondělního večera je uveden požadavek, aby dvacet let vládnoucí prezident Buteflika odstoupil před koncem svého mandátu, který vyprší 28. dubna. K okamžité rezignaci opozičníci vyzvali i alžírskou vládu.

Buteflika po týdnech demonstrací minulý týden oznámil, že už nebude kandidovat na post hlavy státu, ale prezidentem zůstane, dokud nebude přijata nová ústava. Zrušil také blížící se prezidentské volby plánované na 18. dubna, což mezi demonstranty vzbudilo obavy, že u moci zůstane na neurčito. Hlava alžírského státu také zopakovala, že rezignovat nehodlá a že v úřadu setrvá až do odložených prezidentských voleb.

God bless us and god bless #Algeria #عربي_قبايلي_شاوي_مزابي_ترقي_أناجزائري pic.twitter.com/WoDood7lvV

— IMELYO Dz (@ImelyoD) 19. března 2019

"Alžírsko v blízké budoucnosti provede harmonické předání moci a otěže převezme mladá generace. (...) To je můj prvořadý cíl, jehož chci dosáhnout před koncem svého života," citovala agentura AFP z Buteflikova prohlášení z minulého týdne.

Opoziční platforma se obrátila také na představitele armády. Vlivné generály vyzvala, aby "působili v rámci ústavy a nezasahovali do vůle lidu". Generálové jsou v Alžírsku tradičně spíše zákulisní hráči, kteří ovšem v kritických okamžicích veřejně zakročí. V roce 1992 armáda zrušila volby, které měla vyhrát islamistická strana Islámská fronta spásy (FIS). Událost byla spouštěčem dlouhé občanské války, v níž přišlo o život podle odhadů až 200.000 lidí. Během demonstrací z posledních týdnů vojenské jednotky dosud zůstaly ve svých kasárnách.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v Moskvě u příležitosti jednání se svým alžírským protějškem uvedl, že podporuje iniciativu alžírské vlády zahájit dialog s opozicí. Zároveň vyjádřil obavu, že protesty proti prezidentovi mohou destabilizovat zemi. "Samozřejmě máme ze současného dění v Alžírsku obavy. Vidíme snahy destabilizovat situaci a kategoricky se stavíme proti vměšování do těchto procesů," uvedl podle agentury RIA Novosti šéf ruské diplomacie.

Podle Reuters se alžírským úřadům vždy dařilo manipulovat se slabou a dezorganizovanou opozicí. Více než tři týdny trvající demonstrace, které vyvrcholily v pátek účastí statisíců lidí na protestu v ulicích alžírských měst, však povzbudil předáky opozice, aby se společně postavili do čela hnutí požadujícího reformy v této severoafrické zemi.

Mezi čelnými představiteli Národní koordinace pro změnu jsou právník a aktivista Mustafá Bučači, opoziční lídr Karím Tabú a bývalý ministr financí Alí bin Várí. Murád Zína a Kámil Guemazí zde zastupují zakázanou islamistickou stranou FIS. Vůdkyně jedné z malých politických stran Zúbida Asúlová je dosud jedinou ženou ve vedení této organizace.

Související

Politolog Michel Perottino Rozhovor

65 let od zvolení de Gaullea prezidentem. Francii hrozila občanská válka, tvrdí Perottino

Charles de Gaulle, se do historie zapsal především svou rolí během druhé světové války, kdy vedl francouzský zahraniční odboj. Hlavou Francie se však stal později, 21. prosince 1958, v době silně napjaté situace krize, kterou v zemi vyvolala hrozící ztráta Alžírska, vysvětluje Michel Perottino v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog působící na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v něm mimo jiné uvedl, že rychlost, s níž se de Gaulleovi a jeho stoupencům podařilo demontovat dosavadní, z jejich pohledu nestabilní a neefektivní politický systém a nastolit nové zřízení, pátou republiku, zůstává zarážející. Vysvětlil také, proč je de Gaulle stále vnímán jako velikán francouzských dějin, třebaže na adresu jeho desetiletého prezidentství míří zpětně i kritika.

Více souvisejících

Alžírsko Abdal Azíz Buteflika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 7 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy