USA nemohou v Afghánistánu zvítězit? Stažení vojáků je správné, tvrdí analytik

Prezident Donald Trump chce z Afghánistánu postupně stáhnout všechny americké jednotky. Poté, co oznámil snížení jejich stavu ze čtrnácti na sedm tisíc, nyní Američané ohlásili postup v jednáních se zástupci hnutí Taliban. Část politiků i bezpečnostních expertů odchod ze země vnímá jako nebezpečný krok a Trumpa za něj kritizuje. Podle amerického analytika, však válku v Afghánistánu nelze vyhrát, a proto je odchod ze země správným rozhodnutím.

Podle průzkumu ze srpna minulého roku si 57 % Američanů přeje, aby Spojené státy odešly z Afghánistánu. Mezi veterány sdílí tento názor dokonce 69 %. Část amerických politiků a odborníků však považuje odchod za velkou chybu.

„V Afghánistánu nemůžeme ani vyhrát válku, ani dosáhnout trvalého míru. Prostě odejít, tak, jako se to chystáme udělat v Sýrii, by však byla chyba,“ cituje magazín National Interest Richarda Hasse, prezidenta neziskové společnosti Rada pro mezinárodní vztahy.

Charles V. Peňa, který působí v think-tanku Defense Priorities, však vidí pro odchod mnoho pádných argumentů. Souhlasí s Hassem, že Američané nemohou válku vyhrát. Podle protipovstalecké strategie, na kterou se americká armáda spoléhá, je k úspěšné pacifikaci území zapotřebí přinejmenším 20 vojáků na každých 1000 obyvatel. Pro Afghánistán, kde žije 33 milionů lidí, by tak bylo zapotřebí 660 000 vojáků. I pokud by se počítalo jen s oblastmi, kde jsou tálibové nejaktivnější, bylo by zapotřebí 232 000 mužů.

Kritici stahování často argumentují tím, že odchod ze země ohrozí bezpečnost Spojených států a vytvoří podmínky, v nichž se bude dařit teroristům. „Skutečnost je taková, že hnutí Talibán není přímou hrozbou pro americkou národní bezpečnost a teroristé z Al-Káidy a Islámského státu v Afhánistánu nepředstavují přímou, existenční hrozbu pro Američany ve Státech,“ tvrdí Peňa.  

Kritizuje také tezi, že by se země stala bezpečným útočištěm, v němž by mohli teroristé trénovat a plánovat své útoky proti zájmům USA ve světě i doma. „Je důležité pochopit, že hrozba terorismu spočívá v ideologii, a ne v konkrétním teritoriu.“ Útoky podle analytika mohou být plánovány odkudkoli. Zmiňuje, že klíčoví aktéři útoku z 11. září plánovali svůj čin v německém Hamburku a většina útočníků pocházela ze Saúdské Arábie.

Náklady na válku v Afghánistánu jsou přitom astronomické. Studie z minulého roku, kterou provedlo Centrum pro strategická a mezinárodní studia, zjistila, že od roku 2001 stály operace ministerstvo obrany více než 840 miliard dolarů. Další studie uvádějí ještě vyšší částky. Projekt Cost of War vyčíslil náklady, po započtení všech výdajů, včetně následné péče o veterány, na astronomické 2 biliony. Současný státní dluh Spojených států přitom dosahuje 21 bilionů dolarů.

Washington by měl podle Peňi více tlačit na země sousedící s Afghánistánem, aby převzaly za osud země více zodpovědnosti a „Američané by měli přemýšlet, proč i po sedmnácti letech bojují ve válce, která nemůže být vyhrána.“

Související

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

Více souvisejících

Afghanistán USA (Spojené státy americké) Terorismus Americká armáda (U.S. ARMY) Pentagon Tálibán

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy