Zelená politika vpřed? Jádro Trumpových voličů mění postoj k otázce globálního oteplování

Evangeličtí křesťané, kteří tvoří jádro voličstva Republikánské strany a amerického prezidenta Donalda Trumpa, vykazují značný skepticismus ohledně globálního oteplování. Podle stanice Deutsche Welle lze však mezi nimi vypozorovat jistý posun směrem k jistému přijetí environmentálních témat.

Podle průzkumu výzkumné organizace Pew Research Center, více než čtvrtina Američanů se identifikuje s evangelickým křesťanstvím. Jedná se o převážně bílé Američany, kteří interpretují Bibli doslovně a jsou velmi sociálně konzervativní.

Tato skupina Američanů volí většinově Republikány. Podle průzkumu Pew Research Center 81% jich podporuje současného prezidenta za Republikánskou stranu, Donalda Trumpa. S ním, jako s většinou Republikánské strany, sdílí nedůvěru k tématu globálního oteplení a k zelené environmentální politice obecně.

Nicméně, i mezi nimi se objevují ti, kteří se obávají dopadů klimatických změn na USA a svět. Když reverend Mitchell Hescox uspořádal v roce 2014 v Missouri konferenci o životním prostředí pro evangelické křesťany, objevilo se pouze pět lidí. Minulý rok v září se objevilo už 500 lidí.

Podobný nárůst se projevil i v případě jeho organizace Evangelical Environment Network. Zatímco před deseti lety měla 25 000 členů, nyní shromažďuje 4 milióny evangelických křesťanů.

Katharine Hayhoeová, ředitelka Střediska vědy klimatu na Texas Tech University a velmi hlasitá podporovatelka ochrany životního prostředí, též tvrdí, že se věci mění. Podle Hayhoeové, která sama je evangelička, na tom mají velký podíl ta řešení dopadů klimatických změn, které jsou propojena s byznysem.

Ve středu USA, odkud se rekrutuje spousta evangelíků, proběhla masivní expanze čisté energie, přičemž např. v Texasu je 30 000 pracovních pozic spojených s solární energií, poukazuje Hayhoeová. „Velmi konzervativní farmáři, kteří by si radši usekli jejich ruku než aby nechali vládu zavést regulace na emise uhlíku nyní mají na svém pozemku větrné turbíny“ , tvrdí Hayhoeová. Podle ní jak farmáři dostávají za ekologickou politiku zaplaceno, nevidí v ní žádný problém.

Na měnícím se pohledu amerických evangelíků má svůj vliv nepochybně i divoké výkyvy počasí. Nedávná extrémní zima o teplotě -30 stupňů Celsia v USA, kdy např. v Chicagu bylo více chladno než na severním a jižním pólu, byla environmentalisty uváděna jako jasný důkaz nebezpečí klimatických změn. Zvýšená teplota na středozápadě a východě USA zase způsobila rychlý nárůst populace klíšťat, které mohou přenášet lymskou boreliózu, tvrdí vládní Agentura pro ochranu životního prostředí.

Hescox si od této změny myšlení mezi evangelíky slibuje větší důraz na environmentální politiku i mezi Republikány na nejvyšší vládní úrovni. David Konisky, docent na škole veřejných a environmentálních záležitostí na univerzitě v Indianě, však krotí jeho nadšení. Podle jeho průzkumu z let 2000 až 2015 mezi evangelíky naopak zájem o environmentální téma klesá.

Proč evangeličtí křesťané nedůvěřují teorii o globálním oteplování

Dlouhodobá nedůvěra evangelických křesťanů k otázce globálního oteplování je těsně spjata s jejich politickým světonázorem. Vnímají, že se jedná o zásadní téma pro americkou politickou levici, která zastává pro ně nepřijatelné názory na otázku potratu, vládní kontroly či homosexuálních svazků. Bojí se tedy, že podporou environmentální protekce by zároveň doslova „dali zelenou“ i těmto dalším pozicím, vysvětluje Kyle Meyaard-Schaap, národní organizátor a tiskový mluvčí mladých evangelikálů pro ochranu klimatu (YECA).

Podle Meyaarda-Schaapa lze mezi křesťany ohledně otázky ochrany životního prostředí nalézt dva základní postoje, přičemž oba vychází z pasáže z knihy Genesis, která uděluje člověku „vládu“ na zemí. Jedni to vnímají jako imperativ k ochraně země jakožto Božího stvoření. Druhý proud to však vnímá jako výzvu k absolutní kontrole nad celou zemí. Někteří evangelíci též vnímají klimatické změny jako probíhající apokalyptické události popsané v knize Zjevení, které očistí zemi od hříšníků.

Související

Ilustrační fotografie.

Nenormální únorové počasí. Je o více než šest stupňů tepleji

Čeští meteorologové předpokládají, že letošní únor bude nejteplejším únorem v Česku v historii měření. Na sociální síti X to v pondělí uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V průměru je zatím o více než šest stupňů tepleji oproti dlouhodobému průměru. 

Více souvisejících

globální oteplování Klimatické změny USA (Spojené státy americké) Náboženství Donald Trump

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 30 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy