Před čtyřiačtyřiceti lety se "usmál Buddha" a Indie začala budit hrůzu

Ve výčtu jaderných velmocí bývá Indie někdy neprávem opomíjena. Zraky komentátorů a analytiků se upírají spíše na obrovské jaderné arzenály, jimiž disponují USA nebo Rusko. I Indové ale již mají za sebou úspěšný jaderný program a jejich země po desítky let patří mezi ty, jež disponují atomovými zbraněmi.

Indický jaderný výzkum se datuje již do 40. let, konkrétně do roku 1944. Indové se totiž cítili v obklíčení zemí, jež vyznávaly vůči nim buďto nepřátelskou ideologii (komunistická Čína) nebo s nimi vedly náboženské spory (muslimský Pákistán).

Obava Indů o vlastní bezpečnost se ještě zvýšila s rokem 1962, kdy mezi jejich zemí a Čínou proběhl ozbrojený konflikt, v jehož důsledku Indie přišla o území na východě země. Indové doznali že potřebují nové a silné zbraně, aby mohli případnému dalšímu útoku čelit.

V květnu 1974 provedla Indie první jaderné testy pod názvem "smějící se Buddha". Tehdejší indická premiérka Indíra Gándhíová test označila za "mírumilovný výbuch", jelikož indický jaderný arzenál měl být podle ní určen pro ryze obranné účely.

V dnešní době disponuje Indie odhadem zhruba 520 kilogramy plutonia, což postačuje na výrobu zhruba 120 jaderných zbraní. Pro porovnání – Čína může vyrobit zhruba 250 zbraní, Pákistán zhruba stejné množství jako Indie.

Indie také disponuje tzv. jadernou triádou, čili má jaderné kapacity na zemi, ve vzduchu i na moři. Indické letectvo disponuje letadly Su-30MK1, Mig-29 a Mirage 2000 a je velmi pravděpodobné, že některé z nich dokáží nést jaderné zbraně.

Pozemní část triády je tvořena odpalovacími zařízením Prithvi. Ty mají v současné době dosah pouze asi 150 kilometrů, nová verze ale slibuje účinný dostřel až do vzdálenosti 500 kilometrů. Indové dále disponují zařízeními Agni. Ty mají daleký dosah a rakety díky nim mohou zasáhnout například i Peking.

Třetí část triády představují indické jaderné ponorky, konkrétně stroje z třídy Arihant. Ty budou kotvit v Bengálském zálivu. Země má v plánu vystavět 4 kusy těchto ponorek. I ony by měly být schopny citlivě zasáhnout nepřítele. 

Související

Jaderný výbuch

Trumpova vláda zvažovala první jadernou zkoušku od roku 1992

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa projednávala možnost provést jaderný test. Byl by pro USA první od roku 1992 a mohlo by to mít mít závažný důsledek pro vztahy s dalšími atomovými velmocemi, napsal list The Washington Post. USA mají podezření, že zkoušky jaderných zbraní provádí Rusko a Čína, což obě země popírají.

Více souvisejících

jaderné zbraně - Indie Armáda Indie Čína Pákistán

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy