Jen náhoda? 8 zbraní z arzenálu čínské armády, které jsou až příliš podobné konkurenci

Čínský průmysl se proslavil v posledních dekádách výrobou více či méně povedených kopií. Firmy a státy, které byly majiteli autorských práv s tím nemohly prakticky nic dělat. Je daleko méně známou skutečností, že vedle bot, hodinek a elektroniky Číňané kopírují po desetiletí i zbraně. Vybrali jsme osm nejkřiklavějších případů, ve kterých nejde zapřít „inspirace“ originální zbraní jiné země.

1) Chengdu J-7

V roce 1961 vypadaly sovětsko-čínské vztahy téměř idylicky a Nikita Chruščov rád přenechal čínským soudruhům tehdy nejnovější MIG-21 F-13. Než byla dokončena továrna a dodány kompletní plány došlo k roztržce, a veškerá spolupráce byla přerušena. Čínským inženýrům se podařilo vyřešit 249 hlavních technických problému a doplnit devět důležitých plánů a čínská kopie poprvé vzlétla v roce 1966. Kvalita strojů byla mizerná a kvalitu sovětského originálu se podařilo dosáhnout až na začátku 80. let, kdy se do stroje dostaly západní systémy. J-7 se stal oblíbeným mezi chudými a zoufalými zeměmi, se kterými nechtěl nikdo obchodovat jako byla Albánie, Súdán nebo Myanmar. Několik jich bylo prodáno i do USA, kde sloužily při výcviku v letkách agresorů. Celkem bylo vyrobeno 2400 strojů a výroba skončila až v roce 2013. Stroj vycházející z původní konstrukce, J-17, se dnes Čína snaží se smíšenými úspěchy prodávat zemím třetího světa.

2)Typ 86

V 70. letech potřebovala Čína pásový obrněný transportér. Absolutní špičkou byl v té době sovětský BVP-1. Vzhledem k sovětsko-čínské roztržce byl pro Peking oficiální cestou nedostupný. Jeden kus ovšem získala v roce 1975 z Egypta. Tak vznikl Typ 86. Stroj měl slabší pancíř a horší kanon ráže 73 milimetrů. Teprve po modernizaci v polovině 90. let se z něj stal plnohodnotný bojový stroj. Oficiálně se Typ-86 představil veřejnosti až v roce 1999. Pod označením WZ501 byl stoj vyvezen na Srí Lanku, Iránu, Iráku a Myanmaru.   

3) HQ-9

Protiletadlový systém HQ-8 (Rudá zástava-8) není kopií, ale takzvaným derivátem. Tedy systém si vzal z originálu bez souhlasu výrobce ty nejdůležitější technologické komponenty a technická řešení. V roce 1990 byl Sovětský svaz v zoufalé situaci, a když z Číny přišla poptávka po protiletadlových systémech neváhal mu prodat své nejlepší systémy S-300. Normálně je Sověti prodávali v exportní verzi. Tedy verzi, která byla horší než pro domácí armádu. V případě Číny však udělali výjimku.  Ti z S-300 brzy vyvinuli vlastní HQ-9. Tvar rakety, svislí start a start za studena je stejný jako u ruského originálu. Naopak některé technické prvky jsou ze systému USA Patriot.  Systém byl exportován do Alžírska a Turkmenistánu.  Čína, i přes poměrný úspěch s HQ-9, přikoupila i licenci na ruský originál S-300, který vyrábí od roku 1995.

4) J-11

Špatná situace Ruska vedla v roce 1998 k prodeji jejich další zbrojní perly do Číny – stihačky SU-27. Čína měla získat licenci na výrobu 200 strojů z dodaných sad a Rusko zachránit firmu Suchoj a získat 2,5 miliardy dolarů. K překvapení Rusů se v roce 2004 po skončení výroby z dodaných sad, linka na jejich stroje nezastavila a dál chrlila, a podle některých zpráv stále chrlí, čínské kopie. Stroje opět prošly úpravami. Byl zesílen drak a J-11, jak se čínská kopie nazývá, byla vybavena čínskými systémy včetně radaru. Kopie má naopak horší motory s jejichž výrobou má Čína, i přes spolupráci s ukrajinskými specialisty, dlouhodobé problémy.  

5) Dongfeng EQ2050

Dongfeng EQ2050 „Odvážný voják“ není nic jiného než kopie legendárního amerického vozidla Hummer. Překvapivě Čína se ke stroji mohla dostat legálně, když ji v roce 1988 byla nabízena licence na tento stroj přímo od Američanů. Čínské generály stroj nezaujal a odmítli jej. Teprve výkony v operaci Pouštní bouře je přesvědčil o jeho užitečnosti. To však bylo již v době po masakru na náměstí Nebeského klidu, kdy Spojené státy na Čínu uvalily embargo na vývoz vojenského materiálu. Číňanům se podařilo získat civilní verzi Hummer H1 a dnes běží výroba kopií s drobným faceliftem ve třech továrnách. Překvapivě pohon strojů zajišťuje originální americký licencovaný motor firmy Cummins. Při jeho nákupu se Čína zavázala, že bude použit jen v civilních vozech. Ten byl ovšem vyroben jen v jednom kuse.

6) útočné pušky typu CQ

Na začátku 80. let byli mnozí západní analytici překvapeni, když se v rukách afgánských vojáků objevili americké pušky M16. Nejednalo se však o originál, ale o čínské kopie CQ. Ty byly od originálu rozeznatelné jen díky menší rukojeti revolverového typu. I náboje 5,56x45 do čínské zbraně byly zcela zaměnitelné s originálem. Zbraň nebyla nikdy oficiálně zavedena do výzbroje čínské armády, ale nenovější modely srovnatelné s M4A1 americké armády používají čínské speciální jednotky včetně obávaných Sněžných leopardů. Výroba čínské kopie probíhá i v Iránu a Súdánu.

7) Z-10 a Z-20

Vrtulníky Sikorsky S-70, tedy civilní verze legendárního Black Hawku, se dostaly do Číny zcela legálně v 80. letech, kdy je čínská vláda zakoupila pro své letectvo. Po krachu jednání s Ruskem o licenční výrobě strojů Mil a Kamov byl v roce 2013 představen stroj Z-20. Ten se od originálního Black Hawku liší především pětilistou vrtulí. Jinak je podoba s Black Hawkem více než nápadná. Z prototypu Z-20 se po dalším odmítnutí ze strany Ruska o prodeji licence na bitevní vrtulníky, rozhodli vyvinout Číňané bitevní stroj. Tehdy jim spadl doslova dar z nebes. Při operaci v Pákistánu v roce 2011, při které byl zlikvidován Usáma bin Ládin, Američané přišli o jeden UH-60 ve verzi pro speciální jednotky vybavený technologií Stealth. Vrak prodali Pákistánci Pekingu. Čínští inženýři s pomocí techniků firmy Kamov ji pak spojili s vlastním Z-20 a vznikl bitevní vrtulník Z-10, který se až nápadně podobá americkému AH-64 Apache. Zatím bylo vyrobeno kolem stovky Z-10.

8) Xi'an Y-20

Vojenský nákladní letoun Xi'an Y-20 není kopií, ale díky špionáži „u konkurence“ vznikl s daleko menšími náklady a daleko rychleji, než kdyby Čína používala vlastní prostředky. V roce 2011 byl odsouzen za špionáž k 15 letům zaměstnanec firmy Boeing Dongfan „Greg” Chung. Ten byl usvědčen, že pro Čínu z amerických firem vynesl až 250 000 citlivých dokumentů. Mezi nimi měly být v roce 2006 i plány na těžký vojenský dopravní letoun C-17 Globemaster III. Ve stejném roce, kdy Chung vynesl plány letadla, začali Číňané vyvíjet vlastní stroj Y-20, který poprvé vzlétl v roce 2013. Ve stroji, který dokáže unést náklad 200 tun na vzdálenost 9400 kilometrů, se podle odborníků uplatnily technologie získané z USA. Navíc jsou si C-17 s Y-20 podezřele podobné

Související

Více souvisejících

zbraně Čína Čínská armáda stíhačka J-7 USA (Spojené státy americké) špionáž

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy