Čína si brousí zuby na Arktidu? Má k tomu hned několik důvodů, upozorňují experti

Čína se snaží rozšířit svůj vliv v Arktidě. Jedním z důvodů jsou postupně se otevírající námořní cesty, které může Peking využít v rámci zahraničního obchodu. Další motivací jsou bohaté nerostné zásoby v regionu. Podle Číny je však hlavní motivací výzkum a snaha vyřešit globální environmentální problémy.

Peking se snaží rozšířit svůj vliv v Arktidě. Informuje o tom stanice CNN. Přestože se Čína geograficky nenachází nikde poblíž arktického regionu, projevuje o něj stále větší zájem. Podle odborníků pro to má Peking hned několik důvodů.

Jedním z nich jsou nové obchodní trasy, které se postupně otevírají s tím, jak tají tamní ledy. V lednu publikovala čínská vláda první bílou knihu představující arktickou strategii země. Ta obsahuje i konkrétní plány „Polární hedvábné stezky“, která má být součástí megalomanského projektu „Jeden pás, jedna cest“ (nebo také Iniciativa pásma a cesty – Belt and Road Initiative). Cílem této strategické vize je vybudovat infrastrukturu a obchodní i politické kontakty, které spojí Čínu námořní i pozemní cestou s okolními regiony a Evropou. Peking do tvorby těchto obchodních koridorů investuje ohromné sumy peněz.

S oteplováním planety souvisí i další lákadlo Arktidy – velké zásoby ukrytého nerostného bohatství. Odhaduje se, že se v regionu nachází až jedna třetina světových zásob zemního plynu a 13 % zásob ropy. Podle NASA předpovídají některé modely, že by Arktida mohla být během letních měsíců bez ledové pokrývky už v polovině tohoto století.

„Čína se snaží dostat do postavení, které by jí zajistilo dobrou startovací pozici, pokud by došlo na přetahování se o arktické zdroje,“ řekl pro CNN Marc Lanteigne, který se věnuje tématu Číny a polárního regionu na Masseyské univerzitě na Novém Zélandu. „Arktida překypuje ekonomickým potenciálem,“ dodal. Podle jeho odhadů má arktický potenciál hodnotu až 450 miliard dolarů.

V rámci této snahy posiluje Čína své polární kapacity. V září spustila na vodu svůj druhý ledoborec, který je však zároveň první plavidlem tohoto druhu domácí výroby. „Sněhový drak 2“, jak se loď nazývá, by měl v první polovině příštího roku vyplout do Arktidy v rámci výzkumné expedice.

Státy, jejichž teritorium s Arktidou sousedí, jsou sdruženy v mezivládní organizaci Arktická rada. Některé další země, včetně Číny, se v roce 2013 staly pozorovateli bez hlasovacího práva. Část členských států s přijetím Číny do organizace váhala. Obávaly se, že by Peking mohl v oblasti postupovat podobně agresivně, jako nyní v Jihočínském moři.

Některé vlády naopak přijetí Číny vítaly. „Nadchlo to několik severských států, které vidí obchodní potenciál v rozšíření čínského námořního obchodu, tvrdí Lanteigne.

Pekingu nahrává i oslabení zájmu o region ze strany Washingtonu. Obamova administrativa měla poměrně ambiciózní arktickou strategii, to se však změnilo s nástupem Donalda Trumpa do úřadu. „To, že Arktida není mezi prioritami Trumpovy vlády, umožnilo Číně zintenzivnit její vlastní arktickou politiku,“ myslí si Lanteigne. Rusko, které je velkým hráčem v regionu, zase vidí v Pekingu partnera pro rozvoj oblasti. Dřívější pozice Moskvy byla značně skeptická, evropské sankce však vzájemné vztahy „oteplily“.

Související

Více souvisejících

Čína arktida Peking Asie

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy