Čína ve válce s islámem: Ten, kdo vejde do tábora, se už nikdy nevrátí

Čínská vláda stupňuje represe proti Ujgurům. Místní úřady v autonomní oblasti Sin-ťiang rozšiřují vězeňské tábory, navyšují počty bezpečnostních složek a nástrojů pro sledování obyvatel. Podle pozorovatelů je jednou z nejvíce postižených oblastí okres Luopu. Reportáž z místa přinesl prestižní britský deník.

Podle odborníků a místních obyvatel je jižní část Sin-ťiangu jednou z nejvíce postižených oblastí. Důvodem je především velké procento Ujgurů, kteří tam žijí, a také značná vzdálenost od velkých měst. Deník Guardian právě z této oblasti přinesl reportáž.

„V Chotanu máme jedno takové přísloví: Ten, kdo vejde do koncentračního tábora v Luopu, se už nikdy nevrátí,“ říká rodák z Chotanu, který vystupuje pod falešným jménem Adil Awut z důvodu vládní represe, a který dnes žije v zahraničí.

Organizace spojených národů zažádala tento měsíc o přímý přístup do oblasti. Důvodem jsou „věrohodné zprávy“, podle kterých je 1,1 milionu Ujgurů, Kazachů a další etnických menšin zadržováno v táborech a nápravných zařízeních.

Jedním z takových komplexů je i „Centrum pro výuku pracovních dovedností Luopského okresu číslo 1“. Podle deníku Guardian cedule na budově hlásá „Ochrana etnické jednoty“ a celý objekt obklopuje zeď s ostnatým drátem, kamerami a strážemi.

Toto centrum přitom není klasickým vězením, nýbrž internačním táborem. Do podobných zařízení jsou bez soudu posílání muslimové z oblasti na několik měsíců nebo i let. V minulém roce byl přitom tento komplex podle výzkumníků z Univerzity Britské Kolumbie rozšířen přinejmenším o deset budov.

Internees listening to speeches at Lop County number 4 re-education center ("洛浦县第四教育培训中心") in March of 2017. pic.twitter.com/2oDlZyMjVj

— Concerned Scholars of Xinjiang (@XJscholars) 20. srpna 2018

V okrese Luopu, kde Ujgurové tvoří drtivou většinu ze zhruba 280 000 obyvatel, stojí takových táborů osm. V roce 2018 v nich úřady podle vlastních odhadů měly umístit 12 000 lidí. Po započtení více jak dvou tisíc vězňů z jiného internační zařízení se tedy jedná zhruba o 7 % tamní dospělé populace, nebo 11 % všech mužských obyvatel okresu.

Deník Guardian se dostal k dokumentům, které vyčíslovaly i odhadované náklady na tato opatření. Jen v Luopu bylo na rok 2018 počítáno zhruba s 44 miliony dolarů na „zajištění stability“. V částce byla zahrnuto i financování zhruba 6 000 policistů, kteří mají v okrese dohlížet na bezpečnost.

V průběhu roku 2017 vzrostly oproti předchozímu roku výdaje spojené s bezpečnostním aparátem v Sin-ťiangu téměř na dvojnásobek. Podle vládních dokumentů investoval Peking do vnitřní bezpečnosti v regionu asi 57 miliard dolarů.

Odborníci z Australského institutu strategické politiky zkoumali rozšiřování internačních táborů v celém Sin-ťiangu a zjistili, že od roku 2016 jejich rozloha vzrostla o 465 %. K největšímu nárůstu přitom došlo v červenci a září loňského roku.

„Udržitelnost tohoto systému závisí na finančních možnostech centrální vlády… Dlouhodobá udržitelnost všech těchto opatření shora je určitě diskutabilní,“ řekl Guardianu Adrian Zenz, který se zabývá politikou čínské vlády vůči etnickým menšinám.

Na ulicích se v mnoha částech Sin-ťiangu nacházejí bezpečnostní stanoviště, která omezují svobodu pohybu Ujgurů a dalších menšin. Musí na nich podstoupit kompletní prohlídku, předložit doklady i mobilní telefony, jejichž obsah je prohledán. Také jsou jim skenovány obličeje. Peking využívá moderní technologie, které umožňují rozpoznávání tváří.

Právě prefektura Chotan je ale státní represí zasažena téměř nejvíc. „Myslím si, že okresy Chotánské prefektury jsou cílem té nejtvrdší represe. Z pohledu státu je Chotam nejzaostalejší a nejodbojnější,“ říká Darren Byler z Washingtonské univerzity.

Podle čínských úřadů jsou zahraniční pozorovatelé v Sin-ťiangu vítáni. Reportéři Guardianu však byli čtyři hodiny vyslýcháni místní policí a během pohybu po oblasti byli sledováni. Místní úřady tvrdí, že takováto opatření musí podstoupit všichni novináři, kteří nepocházejí z Sin-ťiangu. Málokdo z místních si také dovolil s reportéry otevřeně mluvit. Všichni lidé měli strach, že by se jim úřady pomstily.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ve Sněmovně se budou skloňovat lidská práva v Číně a její podpora Ruska. Panují obavy z materiální pomoci v Putinově válce

Dnes se v Poslanecké sněmovně odehrává konference s názvem Vztahy s Čínou v uplynulém desetiletí. Probíhá pod záštitou Výboru pro bezpečnost PS ČR a jeho předsedy Pavla Žáčka, zahraničního výboru a jeho předsedy Marka Ženíška a poslankyně a členky zahraničního výboru Evy Decroix. Na akci se podílí také projekt Sinopsis s účastí některých zahraničních partnerů.  
Koronavirus v Číně

V Číně propukají silné protesty proti covidovým uzávěrám

V západočínské provincii Sin-ťiang, která do obecného povědomí vešla kvůli postupu Pekingu vůči muslimské menšině Ujgurů, vypukly kvůli přísné protipandemické politice čínské vlády silné protesty. Nepokoje v metropoli Urumči, které jsou tam jinak spíše vzácné, vyvolal požár výškové budovy, při němž v noci na čtvrtek zahynulo nejméně deset lidí. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

Ujgurové Čínské pracovní tábory Sin-ťiang Čína Peking policie Si Ťin-pching Muslimové

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy