Svět si notuje s Kimem, v pracovních táborech KLDR umírají tisíce lidí

Severní Korea se v poslední době v médiích objevuje především v souvislosti s denuklearizací Korejského poloostrova a zdánlivě se oteplujících vztahů s jižním sousedem. V minulém roce se vůbec poprvé americký prezident potkal se severokorejským vůdcem a mluví se i o dalším summitu. Ve vší té geopolitice tak trochu zapadla otázka politických vězňů a pracovních táborů, které režim prokazatelně provozuje.

Hlavním cílem Donalda Trumpa v otázce Severní Koreji je, aby se Kim Čong-un vzdal jaderných zbraní. Proto ani na historickém summitu v červnu 2018, kdy se oba lídři setkali tváří v tvář, nepadla řeč na téma lidských práv. V zemi přitom dochází k jejich masivnímu porušování, které pro svůj rozsah a systematičnost nemá v dnešním světě konkurenci.

Nejviditelnějším symbolem represivního režimu v KLDR jsou pracovní tábory pro politické vězně. Přestože Severní Korea dlouhodobě jejich existenci popírá, důkazy, včetně satelitních snímků a výpovědí lidí, kterým se podařilo uprchnout, nebo byli po uplynutí trestu propuštěni, jsou jednoznačné.

V Severní Koreji fungují vedle různých vězení dva základní typy táborů. Takzvané převýchovné tábory, korejsky Kjohwaso, jsou určeny pro méně závažné zločiny trestního charakteru. To je nicméně jen zjednodušený pohled, protože v KLDR se mnoho „kriminálních“ a „politických“ deliktů prolíná. I v těchto táborech je nicméně režim velmi brutální. Existenci „převýchovných“ zařízení přiznal v roce 2014 jeden ze severokorejských činitelů.

Druhý typ táborů, které jsou známy jako Kwalliso, neboli „kontrolní“, jsou určeny pro politické vězně a podmínky v nich jsou ještě tvrdší. Podle odhadů Amnesty International bylo v roce 2016 v těchto táborech zavřeno až 120 000 lidí. Studie OSN z roku 2014 stanovila počet vězňů na 80 až 120 000.

V roce 2011 přitom Amnesty International odhadovala, že je v táborech drženo 200 000 politických vězňů. „Pokles naznačuje pouze to, že přísun nových vězňů nedokáže udržet krok s počtem vězňů, kteří umírají z důvodu vyhladovění, zanedbání, nucené práce, nemocí a poprav,“ stojí ve zprávě OSN z roku 2014.

Přestože počty poklesly, nezdá se, že by režimní represe ochabovaly. Organizace „Lidská práva v Severní Koreji“ (HRNK) v roce 2016 zaznamenala na satelitních snímcích rozšiřování některých táborů. „Naše satelitní fotky tábora č. 25 a dalších nezákonných zařízení potvrzují vytrvalou, ne-li dokonce zvýšenou, potřebu využívání nucené práce režimem pod vedením Kim Čong-una.“

Velké počty vězňů souvisí s brutálními zákony KLDR. Kim Ir-sen, zakladatel totalitní Severní Koreji kdysi řekl, že „třídní nepřátelé musejí být vykořeněni ve třech generacích.“ Proto se do táborů často dostávají celé rodiny. „Stovky tisíc lidí – včetně dětí – jsou v KLDR zadržovány v různých zařízeních,“ napsala Amnesty International. „Mnoho z těchto lidí nespáchalo žádný zločin, ale jsou pouze příbuznými lidí, kteří z nich byli obviněni.“

Mučení a popravy vězňů jsou podle dostupných svědectví v táborech velmi časté. Zpráva sestavená organizací International Bar Association, která sdružuje právníky a bývalé soudce, citovala výpovědi některých svědků. Thomas Buergenthal, bývalý soudce a také přeživší z nacistických koncentračních táborů v Osvětimi a Sachsenhausenu, byl jedním z jejích autorů.

„Věřím, že podmínky v severokorejských vězeňských táborech jsou stejné, nebo dokonce horší, jako ty jež jsem sám viděl a zažil za mého mládí v nacistických táborech i za mou dlouho profesní kariéru v oblasti lidských práv,“ řekl k závěrům Buergenthal.

Související

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Koncentrační tábory amnesty international Kim Čong-un lidská práva OSN

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy