Co vede teroristy k zabíjení nevinných? Profesor vyvrací zažitý mýtus

Srílanský ministr obrany Ruwan Wijewardene ve středu prohlásil, že většinu teroristů, kteří minulou neděli zabili více než tři sta padesát lidí v kostelích a hotelích v Srí Lance, tvořili vzdělaní a ze střední či vyšší střední třídy pocházející jedinci, konstatuje bezpečnostní analytik Peter Bergen. Profesor z Arizonské státní univerzity v komentáři pro server CNN dodává, že pachatelé měli být finančně nezávislí a jejich rodiny dobře zabezpečené.

Jednoduchá odpověď neexistuje

Zdroj blízký vyšetřování americké televizi CNN sdělil, že dva sebevražední atentátníci byli synové bohatého srílanského obchodníka Mohameda Ibrahíma, poukazuje profesor. Doplňuje, že toto jde proti představě, kterou mnoho lidí o sebevražedných atentátnících chová.

"Koneckonců, proč by se vzdělaní lidé z vyšší střední třídy se zdánlivě vším potřebným k životu vyhodili do vzduchu a zabili tolik nevinných?" parafrázuje Bergen tradiční myšlenku. Odpověď na otázku, co vede konkrétní osoby k tomuto těžkému rozhodnutí, není podle něj jednoduchá, podobně jako neexistuje jednotný model radikalizace jedinců až do bodu, kdy se rozhodnou zabíjet a zemřít při tom.

V případě sunnitských militantů takové rozhodnutí zřejmě usnadňuje jejich víra v násilnou džihádistickou ideologii, která je často ze své povahy sektářská a nabádá k zabíjení "bezvěrců", připomíná analytik. Dodává, že toto se často kombinuje s přesvědčením sunnitských muslimů, že je na ně útočeno a musí se pomstít.

Svou roli hraje i dynamika v rámci skupiny, míní odborník. Odkazuje na experta na terorismus Marca Sagemana, který prozkoumal životopisy 172 sunnitských teroristů a zjistil, že přátelé a rodinní příslušníci se k džihádistickým skupinám často přidávají společně - na útocích z 11. září 2001 se například podílely tři dvojice saúdskoarabských bratrů a podobnou dynamiku lze sledovat u dvou bratrů, kteří patřili mezi sebevražedné atentátníky na Srí Lance.

"Ve skutečnosti experti na terorismus dlouho vědí, že terorismus je často měšťácká záležitost," pokračuje profesor. Připouští, že velké povstalecké skupiny, které často praktikují terorismus, jako například Tálibán, verbují desítky tisíc "pěšáků" pocházejících většinou z chudých poměrů a vyplácejí jim měsíční mzdu, což je také důvod, proč Tálibán patří k největším drogovým kartelům světa: potřebuje finance na velký objem měsíčních žoldů.

Čistě teroristické skupiny proti tomu tvoří skutečně přesvědčení jedinci, kteří tak činí dobrovolně a obecně nedostávají zaplaceno, vysvětluje Bergen. Připomíná, že někteří z nejznámějších teroristů v moderní éře patřili k nejbohatším lidem planety.¨

Boháči a vzdělanci

Usáma bin Ládin byl synem saúdskoarabského stavebního magnáta, jeho nástupce v čele al-Káidy, Ajmán Zavahrí je zase chirurgem z prominentní egyptské rodiny, zatímco Umar Farúk      Abdul Mutalláb, který se pokusil odpálit na Štědrý den roku 2009 v civilním letadle nad Detroitem, je synem bohatého nigerijského bankéře a v době, kdy se pokusil odpálit za pomoci bomby ukryté ve spodním prádle, chodil na londýnskou University College, jednu z nejprestižnějších univerzit světa, uvádí analytik. Dodává, že na jeho sebevražednou misi ho vyslal Anvár al-Avlakí, v USA narozený syn jemenského ministra, který byl doktorandem na Univerzitě Goerge Washington, než se přidal k al-Káidě v Jemenu.

Také známý terorista z Islámského státu "Džihádista John", neboli Mohammed Emwazi, který v roce 2014 uřízl hlavu americkému novináři Jamesi Foleymu pocházel ze zajištěné rodiny, vyrůstal v západním Londýně a získal univerzitní diplom softwarového inženýra, konstatuje expert. Poukazuje, že i jedna z hlavních postav útoků z 11. září 2001, Mohamed Atta, byl synem egyptského právníka a doktorandem na univerzitě v Německu.

"Těch příkladů je mnohem více, ale pointa je zřejmá," píše Bergen. Skutečnost, že povstalecké skupiny často verbují chudé a nezaměstnané by podle něj mohla naznačovat, že efektivním protiopatřením by mohlo být zvýšení zaměstnanosti mladých v zemích, jako je Afghánistán. Tato politická reakce však nebude fungovat v případě džihádistických, ideologicky motivovaných teroristů ze střední třídy, varuje odborník.

Nejlepší reakcí na tento typ teroristů je využití renomovaných islámských kleriků, aby jim jejich myšlenky vyvrátili, domnívá se profesor. Za další možnost označuje pomoc zběhů od džihádistických skupin, kteří mohou svým souvěrcům vysvětlit, že zabíjení nevinných lidí nevytvoří islámskou utopii, po které džihádisté touží.

Související

Více souvisejících

Terorismus teroristické útoky na Srí Lance Al-Káida Islámský stát (IS) srí lanka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy