Jak se mučí lidé ve 21. století? Drsné praktiky převýchovných táborů

Učitelka čínštiny kazašského původu, Sayragul Sauytbayová, promluvila o detenčních táborech v oblasti Sin-ťiang, kam Čína umisťuje příslušníky muslimského menšinového etnika Ujgurů. Její šokující svědectví přinesla stanice CNN.

Sauytbayová, která je čínskou občankou a hovoří plynně kazašsky i čínsky, pracovala v jednom tomto centru jako učitelka čínštiny. Oficiálně jsou Čínou vedená jako „dobrovolná vzdělávací centra“. Řada zahraničních médií o nich hovoří ale jako o „koncentračních táborech“, které nemají za cíl nic jiného než naprostou likvidaci ujgurské kultury. Čína to odmítá.

Bývalé zadržené osoby, které z těchto táborů uprchly nebo byli zadrženy, uvádí, že v nich probíhá nucený proces „počínšťování“. Sauytbayová to potvrzuje. Její nadřízení jí otevřeně řekli, že má za úkol vést své třídy k loajalitě komunistické straně a k přetvoření je na „čínské“ lidi.

„Řekli mi, abych jim řekla, ' Komunistická strana vás vedla k tomuto dni. Skutečnost, že jste živí, je díky komunistické straně. Učinili jste chybu tím, že neznáte čínský jazyk. Chybějící znalost čínského jazyka je zrada státu'," uvedla.

Podle Sautbayové ti, kteří nebyli schopni dosáhnout dostatečného „pokroku“ v učení se čínštiny nebo dokonce tradičních čínských termínů pro věci jako jsou pohřby a prázdniny, byli různě trestáni. Nejčastěji se jednalo o odepření jídla, které „samo je tak špatné“ - jedná se např. o rýžovou kaši, jednu naběračku a jeden kus chleba. Také byli vystavěni spánkové deprivaci.

Těm, co se vzpírali ideologii či orgánům obecně, byli připraveni ještě temnější tresty. Ačkoliv sama toho nebyla svědkem, její přítelkyně od zdravotnic ji řekla o injekcích a lécích podávaných ujghurským vězňům. Sama však viděla, že ti vězni, kteří byli bez vysvětlení vzati z jejich cel, se do nich vrátili celí omámení a poddanější.

Lidé museli spát v přeplněných a nehygienických místnostech, kde toalety a postele byly pospolu. Jako toalety sloužil kbelík s víkem. Lidé prý nemohou žádat stráže, aby použili toaletu nebo kbelík v jiném prostoru. „ Je to fašistický způsob mučení lidí v 21. století,“ uvedla učitelka.

Sauybayová podezřívá stráže, že se dopouštěli sexuálního násilí na ženských vězeňkyních. Tvrdí, že stráže vzali ženy, kterým bylo často okolo 20 let a byly mladé a nezadané, a po nějaké delší době je vrátili zpět, často v o půlnoci. „ Když je přivedli, každý normální člověk mohl vidět, jakým druhem mučení prošli.“

Učitelka si získala pozornost médií, když uprchla minulý rok z Číny do Kazachstánu. Kazašské úřady ji zadržely s tím, že její vstup do země byl díky falešným úřadům nelegální. Zatím ji však ale Kazachstán nevyhostil. Podle ní a její právničky by to pro ni byla jistá smrt.

Kazachstán ji však zatím ani nedal azyl. Pro zemi je to delikátní situace. Čína je v Kazachstánu obrovský investor a důležitý obchodní partner. Zároveň v táborech zadržuje i etnické Kazachy. Kazachstán se o jejich osvobození pokouší diplomatickou cestou. V lednu kazašský ministr zahraničí oznámil, že Čína souhlasila s propuštěním 2 000 Kazachů.

Sauybayoá tvrdí, že Čína tlačí na její vydání, protože jako první pracovnice vynesla na veřejnost informace o dění v táborech. Čínské ministerstvo zahraničí tvrdí, že její informace jsou „překroucená fakta“ a že má stále finanční dluhy v Číně.

Související

Více souvisejících

Čína Ujgurové Koncentrační tábory kazachstán

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy