Indie zmírní blokádu Kašmíru, lidé si budou moci po 12 dnech zavolat

Indičtí vojáci při pohraniční přestřelce v Kašmíru zabili dalšího pákistánského vojáka. Jde o šestou pákistánskou oběť přeshraniční střelby za necelých 24 hodin, informovala agentura AP. Indie přišla za den o pět svých vojáků. Pákistánská armáda oznámila, že ve čtvrtek Indové zastřelili na pákistánské straně Kašmíru tři vojáky a dva civilisty.

Oblast Kašmíru sdílejí jaderné mocnosti Pákistán a Indie, která nedávno ve své části provedla zásadní správní změnu v neprospěch místního obyvatelstva.

Odebrala Kašmíru autonomní status, rozdělila jej na dvě teritoria a poslala tam vojenské posily. Ve snaze předejít protestům Dillí zavedlo mimořádná bezpečnostní opatření, která jsou v platnosti už 12 dní.

Šéf kašmírské místní správy dnes oznámil, že od dnešního večera bude obnovováno telefonní spojení a během víkendu by měla začít znovu fungovat většina ústředen, informuje agentura Reuters. Indické bezpečnostní složky začátkem tohoto měsíce přerušily téměř všechny komunikační kanály, díky nimž se obyvatelé Kašmíru mohou spojovat se světem. Kromě telefonu v oblasti nefunguje ani internet.

"I am 62 years old.My son lives in Oman who I haven't been able to talk to since 10 days.Ive been here since 11am waiting my turn to use the phone.Finally it's my turn to talk to him for 1 minute.And they claim everything in #Kashmir is fineThis is my wife, a diabetic" pic.twitter.com/KOW38azOrs

— Muzzammil Ayyub Thakur (@M_A_Thakur) August 16, 2019

Dnes má o situaci v Kašmíru jednat Rada bezpečnosti OSN a indický nejvyšší soud se má zabývat peticemi podanými kvůli změně statusu.

Britská zpravodajská stanice BBC ve čtvrtek oznámila, že znásobí své rozhlasové pořady věnované Kašmíru a bude je vysílat na krátkých vlnách a v místních jazycích.

Indický premiér Naréndra Módí ve svém čtvrtečním projevu předneseném při příležitosti svátku nezávislosti řekl, že nový přístup jeho vlády ke Kašmíru byl nezbytný po sedmi desetiletích neúspěšné politiky v této oblasti.

Dillí a Islámábád svedly o toto území od získání nezávislosti na Británii v roce 1947 dvě ze tří vzájemných válek.

Související

Více souvisejících

Kašmír Armáda Indie Pákistán Indie BBC

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 17 minutami

před 58 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy