Americký útok u Homsu je jen začátek, doufá Erdogan. Opozice se bojí Asadovy pomsty

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan doufá, že dnešní útok amerických sil na leteckou základnu u syrského města Homs je jen začátek. Syrská svobodná armáda (FSA), která bojuje proti Bašáru Asadovi a Islámskému státu (IS) se obává pomsty Damašku vůči civilistům.

Erdogan řekl, že doufá, že útok na základnu je jen prvním krokem a že budou následovat další akce, které ochrání Syřany. Ukázala se podle něj oprávněnost požadavku Ankary na vytvoření bezpečných zón v Sýrii. "Vítám tento konkrétní a pozitivní krok. Je dostatečný? Myslím, že ne. Abychom dosáhli prokazatelných výsledků, je třeba zajistit ochranu utlačovaných syrských občanů," řekl Erdogan.

I když je útok na základnu Šajrát pozitivní čin, podle Erdogana sám o sobě nestačí. Turecko stojí v syrském konfliktu na straně oponentů syrského režimu. "Vyhlasme v severní Sýrii u turecké hranice bezpečnostní zóny. Mohou mít 4000 až 5000 kilometrů čtverečních. Postavme tam domy a usaďme syrské občany," řekl Erdogan k dlouhodobému požadavku Turecka na vytvoření bezpečných zón.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu řekl, že bezpečné zóny jsou v Sýrii teď důležitější než kdykoliv dříve. V zemi by podle něj měla být založena přechodná vláda, ve které by Asad neměl místo.

FSA vyzvala Washington k pokračování podobných akcí, které by zabránily syrskému režimu v používání leteckých základen a zakázaných zbraní. Útok na základnu Šajrát označili povstalci z této skupiny za "správný odrazový můstek" pro boj s terorismem a pro nalezení politického řešení syrské války.

"Podle nás je zodpovědnost Spojených států stále veliká a nekončí touto operací," uvádí se v prohlášení FSA. Povstalci v něm rovněž varují před nebezpečím "aktů pomsty" na civilistech ze strany syrské vlády a jejích spojenců, jimiž jsou zejména Rusko a Írán.

K pokračování takových náletů, jakým byl dnešní útok amerických sil střelami s plochou dráhou letu Tomahawk na leteckou základnu u Homsu vyzval dnes také mluvčí povstalecké skupiny Džajš al-Islám a bývalý hlavní vyjednávač opozice na mírových rozhovorech OSN Muhammad Allúš. "Útok na jednu základnu nestačí, je tady 26 letišť, která režim používá k bombardování civilistů," řekl Allúš agentuře AFP.

Slovensko považuje útok amerických sil na leteckou základnu syrské armády za snahu předejít dalšímu případnému použití chemických zbraní. "Je nezpochybnitelné, že v Sýrii došlo k použití chemických zbraní, které způsobily utrpení a smrt desítek nevinných lidí. To se nesmí opakovat. V tomto kontextu vnímáme zásah, který vykonaly Spojené státy na vojenskou infrastrukturu pod kontrolou syrského režimu, jako úsilí předejít dalšímu případnému použití chemických zbraní v budoucnu," uvedl ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Také řekl, že Bratislava prosazuje politické řešení syrského konfliktu. "Apelujeme na všechny aktéry, aby zintenzivnili své úsilí. Chceme vidět i Evropskou unii jako vážného a vlivného hráče při hledání takového mírového politického řešení," uvedl Lajčák.

Související

USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

ROZHOVOR: Potrestání pachatelů chemických útoků v Sýrii? Nepříliš pravděpodobné, tvrdí expert na Střední východ Jan Daniel

Před pěti lety dopadlo na syrskou vojenskou základnu Šajrát téměř šest desítek amerických střel s plochou dráhou letu. Jednalo se o proklamovanou odvetu za chemický útok v Chán Šajchúnu, k němuž došlo 4. dubna 2017. Americká reakce však měla spíše symbolický než vojenský rozměr, domnívá se Jan Daniel, vedoucí Výzkumné skupiny pro Střední východ a severní Afriku na pražském Ústavu mezinárodních vztahů. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné přiblížil, proč se kolem zmíněných událostí vyrojilo velké množství konspiračních teorií, jaká byla role Ruska či jak křehká je v současnosti zdánlivá konsolidace syrského vládnoucího režimu.
USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

Rusko a Čína se hlásí o slovo, moc USA upadá? Analytik varuje před sílícím chaosem

NÁZOR - Spojenými státy vedený úder na Sýrii je možná za námi, alespoň pro zatím, ale válka, která jej vyvolala - stejně jako širší mezinárodní konfrontace, která ji živí -, se jen více zamotala. S tímto tvrzením vystoupil v komentáři pro server Reuters ředitel think tanku Project for the Study of the 21st century, bezpečnostní a mezinárodněpolitický analytik Peter Apps.

Více souvisejících

útok USA na Sýrii (7. 4. 2017) Recep Tayyip Erdogan Turecko Slovensko USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 5 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy