Podporuje Rusko Tálibán? Bývalí zapřísáhlí nepřátelé z dob studené války jsou pragmatickými spojenci

Washington/Kábul/Moskva - USA obviňují Rusko, že podporuje Tálibán. Cílém má být destabilizace Afghánistánu. Rusko obvinění odmítá. Podle stanice BBC i tomto nařčení vládnou pochybnosti u Afghánců i samotných Američanů.

Velitel amerických sil v Afghánistánu, generál John Nicholson, sdělil stanici BBC koncem března, že Rusko pašuje zbraně přes tádžické hranice Tálibánu. Podle něj Rusové schválně přehánějí čísla možných údajných bojovníků IS v oblasti, aby dodali alespoň zdání legitimity a získali částečnou podporu pro některé akce Tálibánu.

Američtí vojenští velitelé takto obviňují Rusko už více než rok. Už v prosinci roku 2016 generál Nicholson kritizoval Rusko a Írán za vytvoření vazeb na Tálibán a „legitimizování" skupiny. Jejich tvrzení mají potvrzovat zjištění části afghánské policie, podle níž Rusové dodávají Tálibánu brýle pro noční vidění, střední a těžké kulomety a ruční zbraně.

Ne všichni vojenští představitelé USA a NATO však sdílí tento názor a zaujímají opatrnější postoj. Generální ředitel agentury pro obranné zpravodajství, generál Vincent R Stewart, sdělil Senátu v květnu 2017, že nemá k dispozici „skutečné fyzické důkazy, že by zbraně nebo peníze byly převáděny“.

Americký ministr obrany James Matis v říjnu 2017 sdělil, že chce více důkazů o ruském sepětí s Tálibánem, protože prozatímní důkazy „nedávají smysl.“ Generální sekretář NATO Jens Stoltenberg přímo řekl v červenci 2017, že NATO zatím nemá žádné potvrzené informace o takové podpoře.

Obvinění odmítl Tádžikistán, přes jehož hranice má Rusko převážet vojenský kontraband s tím, že nemá „žádné základy“. V samotném Afghánistánu existují různá stanoviska Několik provinčních úředníků tvrdilo, že Rusko podporuje Tálibán, též afghánský prezident Ašraf Ghaní obvinil Tálibán, že přijal ruské zbraně.

Na druhou stranu mluvčí afghánského vojenského generálního ředitele uvedl, že neexistují žádné důkazy a afghánský ministr obrany dementoval prohlášení prezidenta Gháního, že pro jeho obvinění nejsou důkazy a zprávy o vojenském zásobováním Tálibánu jsou jen „pověsti.“

Rusko a Tálibán

Nepřekvapivě obvinění odmítl jak Tálibán, tak Rusko s tím ,že se jedná o pouhé „pomluvy.“ Tálibán sdělil, že nepřijímá zbraně od žádné země, zatímco podle Ruska se USA a NATO jen snaží svést na Moskvu svá vlastní „selhání.“ Rusko navíc několikrát naznačovala, že NATO a USA stojí za IS v Afghánistánu, což většina pozorovatelů považuje za neuvěřitelné prohlášení.

Ačkoliv Rusko odmítá, že by dodávalo Tálibánu zbraně, přiznává, že má určité "kontakty" s Talibanem. BBC uvádí, že podle některých zdrojů tyto kontakty byly navázány v roce 2001, poté, co jeho islamistický režim byl svržen USA. Jisté nicméně je, že se vztahy mezi Ruskem a Tálibánem významně zlepšily v posledních třech letech poté, co se v Afghánistánu objevila místní pobočka IS, tzv. „Islámský stát v provincii Chorásán“.

Zdroje zevnitř Tálibánu potvrzují, že jejich představitelé se několikrát setkali s ruskými představiteli uvnitř Ruska a v "jiných" zemích. Slibovali si od Ruska získání výkonných zbraní, které by zvýšili jejich šance v bojích s Američany, speciálně protiletadlové zbraně. BBC podotýká, že se jedná převážně o zbožné přání ze dvou důvodů: dalo by se vysledovat, odkud zbraně pocházejí a rusko-americké vztahy nejsou tak špatné, aby Rusko mohlo ospravedlnit takové zapojení se do válečných operací namířených proti USA.

Neznamená to nicméně, že Rusko nemůže s tiché podpory Tálibánu nic získat. Samotní ruští představitelé potvrzují, že kontakty s Tálibánem mají zajistit bezpečí ruských občanů a politických úřadů v Afghánistánu, zejména v těch oblastech, kde vládne právě Tálibán. Rusko též využívá Tálibán k boji s IS, z kterého má strach, že by se mohl rozšířit do Ruska a Střední Asie. Posledním zmiňovaným oficiálním důvodem je, že podpora od Ruska má napomoci Tálibánu, aby se zúčastnil mírových jednání.

BBC podotýká, že tím pravým důvodem může být pouhá snaha rozčílit Američany. Afghánistán je tak další figurkou na mocenské šachovnici mezi bývalými – a nyní možná současnými- soupeři z dob studené války. Přitom právě v době studené války byli Rusové a Tálibán nepřáteli, což přetrvávalo i po skončení SSSR a změnilo se až poté, co USA vtrhly do Afghánistánu v roce 2001. Je jistou ironií dějin a dokladem chladně pragmatických koalic světových her o trůny, že bývalí oportunističtí spojenci jsou nyní zapřísáhlými nepřáteli a bývalí zapřísáhlí nepřátelé jsou nyní oportunistickými spojenci.   

Související

Více souvisejících

Tálibán Rusko USA (Spojené státy americké) studená válka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

před 2 hodinami

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 6 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy