Nizozemská novinářka si šla v Turecku prodloužit vízum, dopadlo to s ní zle

Turecko dnes vyhostilo nizozemskou novinářku, která pracuje pro největší nizozemský ekonomický deník. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dotčené noviny Het Financieele Dagblad (FD). Mluvčí úřadu tureckého prezidenta uvedl, že Turecko od nizozemské policie dostalo informaci, že žurnalistka má vazby na frontu An-Nusra, odnož teroristické sítě Al-Káida. Novinářka nebyla deportována z popudu nizozemské prokuratury, informoval list Het Parool.

"Jednali jsme na základě informace od nizozemské zpravodajské služby a učinili jsme preventivní opatření," napsal na twitteru Fahrettin Altun, šéf komunikačního oddělení tureckého prezidenta.

The Netherlands told Turkey that the reporter, who was deported today, had links to Jabhat al-Nusra.We acted on intelligence from the Netherlands and took a precautionary measure.

— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) 17. ledna 2019

Turecká strana nehodlá o důvěryhodnosti této informace spekulovat a je na Nizozemcích, aby své závěry objasnili, dodal. Zdůraznil, že vyhoštění novinářky nemá nic společného s její novinářskou činností v Turecku.

Ans Boersmaová (31) si ve středu přišla prodloužit vízum na imigrační úřad v Istanbulu a byla zde zadržena. "A najednou sedíte v letadle zpátky do Nizozemska," napsala novinářka ve čtvrtek na twitteru. "Byla jsem v Turecku prohlášena za nežádoucí osobu," dodala. Nedávno si deportovaná novinářka prodloužila akreditaci na rok 2019, připomněl její domovský deník.

En dan zit je ineens in het vliegtuig terug naar Nederland. Ongewenst persoon verklaard in Turkije. #pressfreedom #freeturkeymedia https://t.co/xBUdFkhlbs

— Ans Boersma (@AnsBoersma) 17. ledna 2019

Boersmaová se zpravodajkou v Turecku stala v roce 2017. V poslední době ve FD vyšly její články o inflaci, novém istanbulském letišti a analýza, podle níž prezident Recep Tayyip Erdogan využil vraždy novináře Džamála Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu k utvrzení svého mezinárodního postavení.

Šéfredaktor jejího domovského deníku Jan Bonjer nicméně deportaci označil za "hrubé porušení svobody tisku". "Ans ke své práci přistupovala obezřetně a zodpovědně. Je nesmírně smutné, že žurnalisté v Turecku nemohou v klidu pracovat," komentoval Bonjer kauzu na stránkách deníku.

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) nyní Turecko v žebříčku svobody tisku řadí až na 157. místo ze 180 hodnocených států.

"Turecko je opět největším vězením profesionálních novinářů na světě. Žurnalisté tráví víc než rok ve vězení, než jsou souzeni, a dlouhé tresty se stávají novou normou," hodnotí RSF na svém webu tažení prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana proti médiím po nezdařeném vojenském pokusu o převrat v létě 2016.

Mezi Ankarou a Amsterdamem vypukla v březnu 2017 diplomatická roztržka. Nizozemsko tehdy zamezilo tureckým politikům, aby v tamější komunitě svých krajanů vedli kampaň před referendem o změnách turecké ústavy. Turci v něm posléze odhlasovali posílení pravomocí turecké hlavy státu.

Loni Ankara a Amsterdam vzájemné diplomatické vztahy normalizovaly.

Související

Více souvisejících

Turecko novináři Nizozemí Reportéři bez hranic

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 37 minutami

před 46 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy