Válka, o které se nemluví: Tisíce mrtvých, mučení, podezření z válečných zločinů

Jedna z nejbrutálnějších, ale také nejméně známých bitev s militanty napojenými na teroristickou organizaci Islámský stát probíhá již osm let na Sinajském poloostrově, poukazuje editorial serveru Washington Post. Prestižní deník v něm nastiňuje, že v pouštních oblastech se egyptské armádě a policii stále nedaří vymýtit povstalectví, které pramení z deprivace a dalších místních problémů.

Šovinistická propaganda

Taktika egyptských bezpečnostních sil, která zahrnuje masové zátahy, bombardování a ostřelování v civilních oblastech, vyhnala z domovů desítky tisíc lidí a vyžádala si tisíce životů, uvádí renomovaný server. Dodává, že tisíce dalších osob byly zatčeny a vystaveny mučení.

"Válka získala mezinárodní rozměr: Má se za to, že Izrael provedl bezpočet vlastních náletů na egyptské území," pokračuje editorial. Za důvod, proč se o problému mluví relativně málo, označuje cílené úsilí egyptské autoritářské vlády zamezit veškerému nezávislému zpravodajství z oblasti.

Na Sinaji nemohou působit žádní egyptští ani zahraniční novináři, což platí i pro humanitární organizace jako Egyptský červený půlměsíc a Mezinárodní červený kříž, konstatuje washingtonský deník. Doplňuje, že zprávy o průběhu bojů v egyptskou vládou kontrolovaným tisku přinášejí téměř výhradně šovinistickou propagandu.

Zpráva lidskoprávní organizace Human Rights Watch - pečlivě sestavená na základě rozhovorů s desítkami obyvatel Sinaje a bývalých armádních příslušníků, kteří v oblasti sloužili, i dalších zdrojů - vnáší na konflikt nové světlo a přináší svědectví o masivním porušování lidských práv režimem prezidenta Abdala Fattáha Sísího, poukazuje americký server.

"Egyptská armáda a policie provádějí systematické a silně svévolné zatýkání, včetně dětí, únosy, mučení a mimosoudní popravy, kolektivní tresty a nucené vystěhovávání," cituje editorial z uvedené zprávy. Ta podle něj nabízí důkazy o tom, že egyptská armáda se uchyluje k nezákonným vzdušným i pozemním úderům, které si žádají velký počet civilních obětí, dětské nevyjímaje, a zakládá ozbrojené lokální milice, které nastolují vlastní vládu teroru.

Spálená země        

Taktika spálené země dle očekávání pouze přispívá k znepřátelení části půlmilionové populace na Sinaji, deklaruje Washington Post. Připomíná, že po šesti letech konfliktu povstalci zorganizovali nejhorší teroristický útok v egyptské historii, když v listopadu 2017 zabili v mešitě na severu poloostrova 311 lidí.

Egyptský režim odpověděl zintenzivněním represí a v následujících letech nechal zatknout na 5 tisíc osob, uvádí vlivný deník. Dodává, že jen málo z nich bylo formálně obviněno z nějakého zločinu, jak egyptské právo vyžaduje.  

Zpráva Human Rights Watch vyvolala očerňovací kampaň Sísího režimu proti organizaci a jednomu z jejích egyptských expertů, Amru Magdímu, konstatuje prestižní server. Podotýká, že jistý provládní komentátor jej nazval "teroristou", který bude dopraven zpět do Egypta a popraven.

"Taková extrémní rétorika jen podtrhuje míru, s jakou Sísího režim svou represí převyšuje předchozí egyptské diktatury," nebere si servítky Washington Post. Připomíná, že Human Rights Watch proto navrhuje Spojeným státům a dalším zemím, které Egyptu poskytují vojenskou pomoc a prodávají zbraně, aby svou podporu pozastavily do doby, než Sísího režim zlepší dodržování lidských práv a umožní nezávislé vyšetřování možných válečných zločinů na Sinaji.  

Pokud Sísího režim odmítá hnát k zodpovědnosti americká administrativa Donalda Trumpa, musí tak podle washingtonského deníku učinit americký Kongres. Jeden z jeho podvýborů ostatně minulý měsíc navrhl, aby uvolnění 260 milionů z celkového objemu vojenské pomoci Egyptu v roční hodnotě 1,3 miliardy dolarů bylo podmíněno zlepšením stavu lidských práv a demokracie v zemi.

Trumpova administrativa se ovšem v minulosti bránila takovým podmínkám s odkazem na dodatek o národně bezpečnostních zájmech, připomíná editorial. Dodává, že Kongres tedy musí tuto skulinu utěsnit, pokud chce skutečně prosazovat svůj vliv.

Související

Více souvisejících

Egypt Islámský stát (IS) Abd Fattáh Sísí armáda Egypt lidská práva válečné zločiny

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy