Británie bude muset dělat při jednání s EU ústupky, nechce šňůry kamionů na hranicích

Londýn - Britský ministr financí Philip Hammond dnes řekl, že Spojené království bude muset dělat při vyjednávání s Evropskou unií ústupky, aby získala co nejlepší možnou dohodu o budoucích vztazích s Bruselem po brexitu. Britská premiérka Theresa Mayová včera v podvečer telefonicky hovořila s vrcholnými představiteli EU.

Dohoda musí být podle Hammonda taková, aby vyhovovala "jak Británii, tak jejím partnerům z Evropské unie". Měsíce následující po červnovém referendu, v němž se Britové vyslovili pro odchod z EU, podle něj ukázaly, že taková dohoda je možná.

"Každé vyjednávání znamená, že obě strany musejí dávat a brát, a my musíme do těchto rozhovorů jít s tím, že chápeme a přijímáme, že budeme muset dávat a brát, abychom získali pro Británii co nejlepší dohodu," uvedl Hammond. V rozhovoru s BBC pak řekl, že doufá v takovou celní dohodu s unií, aby na hranicích nevznikaly "fronty kamionů".

Uvedl také, že Británie i po dnešku zůstane plným členem EU a bude "dodržovat všechna pravidla i povinnosti". Tím podle BBC de facto potvrdil, že pro občany EU přicházející do země i po dnešku se zatím nebude nic měnit. Odborníci oslovení BBC ale soudí, že Londýn časem zveřejní termín, po němž už přicházející občané unie nebudou mít automaticky právo žít a pracovat ve Spojeném království. Kdy to bude, se ale neví.

Včerejší telefonát s premiérkou potvrdili předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Večer byla premiérka v Londýně vyfotografována při podepisování dopisu, který unii oficiálně oznámí záměr Británie odejít z ní, uvedly tiskové agentury.

Tuskův aparát zároveň upravil program předsedy Evropské rady, do něhož bylo nově zařazeno "prohlášení pro tisk o britské notifikaci" na středečních zhruba 13:45.

Z unijní strany chce Tusk do dvou dnů představit návrh politických mantinelů ostatních 27 zemí k jednání. Ty by měl na konci dubna schválit mimořádný summit unie. Komise pak na jejich základě vypracuje návrh svých doporučení, která po schválení unijními zeměmi bude do praxe z unijní strany uvádět vyjednávací tým vedený někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem.

Ten už dříve zdůraznil, že jeho cílem je dohoda dosažená nejpozději v říjnu 2018 tak, aby byl čas na příslušný schvalovací proces. Britové by podle tohoto plánu unii opustili před volbami do Evropského parlamentu na jaře 2019.

Související

Více souvisejících

Brexit Philip Hammond (šéf britské diplomacie) EU (Evropská unie) Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy