Brusel si došlápl na Maďarsko: Bylo zahájeno řízení kvůli zákonu o vysokých školách

Brusel - Evropská komise zahájila s Maďarskem řízení, které může skončit až před unijním soudem. Důvodem je kontroverzní zákon o vysokých školách, který nedávno schválila vláda Viktora Orbána a následně schválil parlament. Nařízení je prý namířeno proti Středoevropské univerzitě, respektive jejímu zakladateli Georgi Sorosovi. Budapešť má nyní měsíc na odpověď.

Maďarsko dnes od komise dostalo měsíc na vysvětlení svého nového zákona o vysokých školách, který podle komise není v souladu s unijními pravidly a svobodami. Orbán odpoledne v europarlamentu normu hájil a jako nepodložená odmítl obvinění, že by byla cíleně namířena proti Středoevropské univerzitě (CEU).

Univerzita, kterou založil americký miliardář George Soros, se nyní stala centrem sporu. Sorose dnes Orbán označil za finančního spekulanta, který je nepřítelem eura, zničil životy milionů lidí v Evropě a přesto je v Bruselu přijímán na nejvyšší úrovni. Ve čtvrtek se s ním totiž sejde předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

První místopředseda komise Frans Timmermans dnes v europarlamentu za potlesku poslanců označil CEU za "perlu v koruně" svobodné Evropy, která překonala rozdělení z doby studené války.

"Analýza komise potvrdila naše obavy týkající se kompatibility zákona se svobodami vnitřního trhu a s chartou základních práv," řekl Timmermans europoslancům a oznámil spuštění příslušného řízení pro nesoulad zákona s unijními pravidly. "Reakci maďarských úřadů čekáme do měsíce."

Podle názoru komise, která v tomto smyslu poslala do Budapešti formální žádost o vysvětlení, není maďarský zákon v souladu se základními tržními svobodami unie, především se svobodou nabízet a zakládat služby a také s akademickými svobodami a právem na vzdělávání. Orbán to v europarlamentu odmítl s tím, že zákon se dotkne 22 zahraničních škol v zemi. Jeho cílem je především srovnání jejich podmínek s podmínkami evropských škol.

Žádost o vysvětlení je prvním stupněm standardního postupu komise v případech, že zjistí nesoulad určité právní normy některé z členských zemí EU s unijním právem.

Evropská komise dnes plánuje také reagovat na kampaň maďarské vlády s názvem "Zastavme Brusel!", reagovat hodlá na "faktické omyly a vysoce zavádějící tvrzení".

Související

Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Maďarsko EU (Evropská unie) Středoevropská univerzita (CEU) evropská komise Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 15 minutami

před 17 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy